Reklama

Reklama

Poslední kat

  • Velká Británie The Last Hangman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se věnuje životnímu období 1933 - 1950 Alberta Pierrepointa, anglického kata. Ve svém oboru byl nejlepší a dokonce byl pověřen popravami německých válečných zločinců. Tuto práci vykonával s láskou a vždy měl na paměti, aby obsouzenci při výkonu trestu netrpěli a po smrti se jim dostalo náležité úcty, protože trest si již odpykali. Žádný sadistický vrah ale lidská bytost, která během těchto let pomalu dochází k přesvědčení, že smrt nic neřeší a sám proto podává rezignaci. Za zmínku stojí herecký výkon Timothyho Spalla. (Pizza)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Otec Alberta Pierrepointa tiež pracoval vo väznici ako kat. Jeho priemer bol 13 sekúnd. Albert to však zvládne i za 7,5 sekundy! Čas je dôležitý, je potrebné vybaviť to čo najskôr, kým sa nedostaví panika a zbytočné problémy. Film okrem výborného výkonu hlavného predstaviteľa zaujme príbehom i osadením presne do doby, kedy sa začína verejná mienka obracať a kat začína byť namiesto uznania terčom posmechu, urážok a ponižovania. Netušil som, že kat i film ako taký bude riešiť i vojnových zločincov z Belsenu a aj z tohto dôvodu bol pre mňa film ešte zaujímavejší. Okrem napínavých scén z väznice a popráv je nemenej zaujímavý i súkromný život kata. Herecký výkon T. Spalla je jedným z mnoha dôvodov prečo film vidieť, ale iste je tým najpresvedčivejším. 80%. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film sa zaoberá pochmúrnou témou, ktorú by mnohí ľudia považovali za tabu. Urobiť z toho dobrý film nie je jednoduché. Našťastie má „Posledný kat“ obzvlášť účinnú zápletku, ktorá podrobne opisuje psychologickú zmenu Pierrepointa v priebehu jeho kariéry. Timothy Spall pôsobí úlohe kata veľmi dobre, pretože prináša množstvo nepochybne účinných emócií. Od pýchy, pochybností až po depresiu, na jeho tvári je jasne vidieť všetko. 7/10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Trochu krejčí, trochu funebrák, občas neproplacené cesťáky. Zdá se to jako normální povolání, ale to zatáhnutí za páku dělá z jeho řemesla psychicky náročný unikát. Klientela prosí o pomoc, naříká, mlčí, modlí se, vyžaduje rychlost a Albert Pierrepoint ve své profesionální chladnokrevnosti tlačí časy dolů jak mechanici od Ferrari, jenže.., i když se tomu snaží usilovně vyhnout, jeho duše je na místě exekuce i s tělem mistra popravčího.. Nesedla mi mrazivá strojovost obsahu (i když chápu, že nejlépe vyjádřila podstatu katova zaměstnání spojeného s nepřipouštěním si možnosti justičního omylu) a abych pravdu řekl, jisté pochyby budilo i Mydlářovo přesvědčení, že okamžikem smrti jsou odsouzení nevinní. Nikdy je totiž nelze stavět na stejnou úroveň s obětí, už kvůli té možnosti volby, co činu předcházela.. Nicméně Timothy Spall je ve své roli (i díky vizáži uzenáře od vedle) zcela přesvědčivý. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Etika katovského řemesla je vždycky lákavým námětem. Zde je vystižena několika větami, které hlavní představitel v různých obměnách několikrát opakuje. Ti lidé mě nezajímají, nezajímá mě, co udělali, nevěším je já, ale ti, co je na šibenici poslali. Je to asi jediná poloha, kterou člověk musí zaujmout, aby své profesi dostál. Nicméně ani toto neobstojí navěky. Kdyby nebylo lidí ochotných věšet, nebylo by ani těch, kteří na šibenici posílají. Logicky tak vše vyúsťuje v závěrečné poznání, že trest smrti nic neřeší a nikdy nevyřešil. Timothy Spall nemá ve své roli slabou chvilku. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj obesiť človeka je umenie, to nie je len tak! Všetko treba dôkladne prepočítať, aby náhodou ten zločinec netrpel. Remeslo ako každé iné dnes žiaľ už vymiera, uplatnenie sa dá hľadať už len tak v Iráne alebo Číne, málo kde sa dáva ešte oprátka. Inak zaujímavý film, kde sú aj archívne zábery z frankfurtského procesu o Osvienčime, nakoľko pán Pierrepoint medzi svojimi 608 obeťami popravil aj nacistickú beštiu - Irmu Grese. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama