Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži na dvou stranách zákona – jeden cíl... Jsou jistá pravidla, která by se neměla porušovat. Jedním z nich určitě je, že policie by se neměla spolčovat se zločinci. Šéf amerického protinarkotického úřadu v Paříži si však zřejmě myslí něco jiného, nebo je přesvědčen, že účel světí prostředky. Lidé jistého velkého bosse, obchodujícího s drogami, totiž právě zabili jeho kolegu. A on ví, že běžnými úředními postupy na tohoto „řádného občana“ nemůže, přitom je ovšem odhodlán společnost této škodné jednou provždy zbavit. Sáhne tedy k řešení v policejní praxi ne tak zcela běžnému. V hlavních rolích dvě hvězdy stříbrného plátna: Anthony Quinn a Michael Caine. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

honajz 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu věci docela slušně rozehraje, ale od toho setkání na mostě, kde americký protidrogovec odvolá akci, to jde do kelu, a závěrečná akce je natočená tak mizerně, že by se i Mark Dacascos styděl. Třeba jak přes dveře auta - a s dost velkým zpožděním! - prostřelí toho nájemného vraha, to jsem se musel už smát. A to nemluvím o té akci s přebíráním drog na dvorku jakéhosi bývalého kláštera, to šlo tak krásně využít a vydojit, ale vyšla z toho nepřehledná selanka. A jinak souhlasím s tvrzením, že Michael Caine se hodí do jiných rolí, ale ne jako agent. Vadil mi ve všech filmech, kde hraje toho jakože ha ha vtipného, ale jinak drsného agenta, ale prostě na to nemá xicht ani charisma. Snad jenom ve Špionu, který přichází z chladu, mi přišel uvěřitelný. Trochu nadhodnocuji kvůli Anthony Quinnovi, ale ani on tady nemá moc co hrát. A jinak mi samozřejmě vadily i všechny ty další nesmysly, jako že mafián netuší, že na hajzlu může kdokoliv slyšet, s kým mluví, nebo že si chlápek stoupne ve velké výšce na stavbě na kraj konstrukce, aby všem tu vraždu usnadnil, mafiána neodrovnal ani špičkový nájemný vrah, ale pak se stačí vetřít na ples, kam může přijít kdokoliv atd., atd. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Marseillská smlouva je takovou britskou reakcí na Francouzskou spojku, jen tu Friedkinovu téměř dokumentární realističnost zde vystřídala hravost a brakovost šestákových kriminálek. Nic proti ničemu, nápad to má super, jen to provedení mohlo mít větší tah na bránu. A je škoda, jak se filmu moc nedaří vyprávět obě linky dvou hlavních hrdinů současně, takže první půl hodinu je film čistě o postavě Anthonyho Quinna, a jakmile přijde na scénu Michael Caine, Quinn prakticky mizí z děje a později zas vice versa. Nicméně cením úžasnou práci s exteriéry francouzských měst a s tím spojené kamerové umění Douglase Slocombea. Dnes by to bylo vše zelené plátno. ()

Reklama

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Ocenil bych kdyby distributor neprozradil málem komplet film! Příště stačila by jen jedna věta. Opravdu zbytečný to číst, stačí opírat se o thriller- Anthony Quinn-Michael Caine-James Mason ..Od dabingu přes auta je to dobře napsaný, stejně dobře režírovaný a každý jeden z hlavních herců má dostatek prostoru hrát přesně styl který nejlíp umí. Čtyři hvězdičky bez problému. 4/5 ()

Idée_fixe 

všechny recenze uživatele

Nemohu se ubránit dojmu, že vzít si tento matroš do parády nějaký mazák v tomhle žánru (Verneuil, Melville, Lautner, apod.), dalo se z toho vytřískat daleko víc. Takhle mi to přišlo neslané, nemastné, ani moc napínavé, akční sekvence místama spíš komické, chování některých postav (i protřelých mafiánů) více či méně nesmyslné (vůdce gangu si důležité telefonáty vyřizuje poměrně nahlas a zády k "tajnému" vchodu u knihovny, zabiják nechá klíčky v zapalování, cápek čeká na finanční odměnu ve dvacátém patře staveniště (O.K., to měl nařízeno, ale že mu to nepřišlo nějak podezřelé, a navíc si stoupne si na úplný okraj...?), etc). Přitom potenciál to mělo slušný. Pěkně vše ve svém komentáři shrnul uživatel Willy Kufalt (mně se taky M. Caine do akční role moc nehodil, i když se hoch ušatá věru tuze snažil, a dobře se na něj kouká :-)). Hudba tedy taky žádná extra hitparáda. Tři hvězdičky dávám ryze z úcty k žánru, původu a obsazení. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu obyčejné béčko s dost špatnou režií, podivnou hudbou, a zmateným střihem, na druhou stranu Caine s Quinnem dokázali dát jednoduchému scénáři punc něčeho lepšího a zajišťují tah na bránu. Škoda, že to vytáhli jen na průměr. Caine by byl skvělý Bond, přesně jak si ho představoval Ian Fleming - všehoschopný naprosto amorální šarmantní zabiják. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Cannes, Marseille, Nice a Paríži (Francúzsko). (Arsenal83)
  • Michael Caine v rozhovore povedal, že dôvodom, prečo tento film bez váhania prijal, bolo dostať sa na zimu z Anglicka, pretože bolo veľmi chladno a päť týždňov natáčania na juhu Francúzska znelo ako oveľa lepšia vyhliadka. (Arsenal83)

Reklama

Reklama