Reklama

Reklama

Tulpan

Trailer

Obsahy(1)

Asa má už sice po vojně, ale jeho krásná námořnická uniforma je rozhodně to nejlepší, co si na sebe může vzít, než se vypraví na námluvy za rodinou spanilé Tulpan. Mladík žije se sestrou, jejím manželem a jejich dětmi tradičním kočovným životem. Očekává se od něj, že se osamostatní, pořídí si vlastní jurtu a stádo a začne hospodařit na svém. Nejdřív se ale musí oženit. Svobodných dívek je v okolí velmi málo, a tak je návštěva Tulpaniny jurty velice důležitá. Dohazovač navíc tvrdí, že Tulpan je pro Asu ideální. Po zdvořilostním rozhovoru s rodiči dívky se nebohý Asa dozví, že si ho Tulpan nechce vzít kvůli jeho odstávajícím a poněkud větším uším. Mladík se ale nevzdává a dál sní o životě, který se mu uprostřed rozlehlé stepi možná nepodaří prožít tak úplně podle vlastních představ. Půvabný film nabízí kromě úsměvného příběhu nádherné exotické záběry kazašské stepi, po níž se Asa a jeho kamarád dohazovač prohánějí v podivném vozidle oblepeném obrázky obnažených dam. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

V rytmu Boney M. - Rivers of Babylon hrající z přehrávače v traktoru a s heslem "Žádná žena, žádné stádo" se vydává hlavní hrdina Asa se svým kamarádem a se svým protivným švagrem, větrem ošlehanou a prachem zavátou stepí za jedinou svobodnou dívkou široko daleko, kterou zatím neměl ani možnost vidět, dívkou jménem Tulpan, která Asu zarputile odmítá. Online porod ovce byl stejně krutý jako je kazašská step. 50 % ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* jako seznámení s kazašskou kinematografií to bylo zajímavé, ale provedením zklamal, protože působí občas hodně amatérsky. Velkým příběhem se tvůrcové nezabývali a snažili se spíš co nejvěrněji přiblížit život ve stepi, takže se to blíží stylem k polodokumentárním filmům. Kdo si rád užívá táhlých záběrů do pusté krajiny nebo sleduje běžný život domorodých obyvatel, tak je to pro něho to pravé. Já v něm nenašel nic podnětné a rozhodně znovu bych do něj nešel. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Nahoře v obsahu se píše o nádherných záběrech kazašské stepi, ale já bych po prvních deseti minutách z té nádhery utíkala někam jinam, kde je alespoň jeden stromek. Ne, já to nemohu pochopit, ale je to jejich zaběhlý život, jejich mentalita, kterou si nedovedou ani jinak představit. Akorát to mládí jim tam už utíká do měst a já se tomu až tak moc nedivím. Přesto se Asa snažil udržet jejich rodinný životní rytmus i když už poznal kousek světa, ponejvíc z lodi na mořskou hladinu. Jeho námluvy byly doslova napínavé tím, že jsem byla na Tulpan strašně zvědavá, jak tam jen vykukovaly její oči zpoza závěsu. Bylo roztomilé a úsměvné jak se Asa snažil zalíbit. Nejen svým povídáním o chobotničkách, žralocích, ale i svým zjevem. Kluk jeden ušatá, on si dokonce tvaroval i ty svoje ušiska, ale jak a podle jakého vzoru ? Ne, to nepovím, protože v tom je kouzlo tohoto filmu. Aje jich tam víc, jen to cele vnímat. Zkrátka ať žije Rivers Of Babylon:-) A Tulpan.........? Citlivý film bez žádných cukrlátek, tak to je tenhle příběh z kazašské stepi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tulpan je jako Dostojevského romány, dlouhé popisné pasáže někdy dosti brzdí rozvíjení děje, na druhou stranu je absence děje v těchto pasážích vyvážena realistickou až dokumentární zprávou z opravdu hodně jiného světa. Běh života tradičních nomádů kočujících po kazašské stepi je chvílemi skutečně pohledem tak novým a jinde málokdy viděným, že hravě vyváží jinakost filmového přístupu. Patrně hodně věrné zachycený život civilizace z druhého konce civilizačního spektra je občas proložen poetickou pasáží v ryze východním duchu - porod jehněte, převážení nemocné velbloudice na sajdkáře motocyklu či jízda na vytuningovaném traktoru za zvuků Boney M je skutečně koření, které západní režisér použije jen stěží. Stejně tak je pokřivena i narace místy blízká narativním světům magického realismu - historka o setkání s chobotnicí nebezpečnější žraloka je dobrým příkladem. Příběh východně rozvolněný, jakási recyklace scén, které se často opakují, originalita každým záběrem, sugestivní herecké výkony, snad jen místy až přespříliš amatérská kamera...to je Tulpan... Podobné filmy: Příběh o uplakaném velbloudovi, Jeskyně žlutého psa ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne poctivý kúsok filmárčiny. Film som zapol len "náhodou", ale toto milé prekvapenie udržalo moju pozornosť až úplne dokonca. Prirodzené herecké výkony napriek niektorým náročnejším scénkam, príjemný humor a polodokumentárny pohľad do života na rozsiahlej veternej kazašskej stepi. Pre mňa 9/10. ()

Galerie (33)

Související novinky

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

Festival Barbakan aj o kvalitných filmoch

29.08.2009

V Banskej Bystrici sa v priebehu piatich dní (23. 9. – 27. 9.) uskutoční v rámci multimediálneho festivalu Barbakan i prehliadka kvalitných filmov. V predpremiérach budete môcť vidieť napríklad… (více)

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama