Reklama

Reklama

Univerzální uklízečka

  • Velká Británie Keeping Mum (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dobromyslný Walter Goodfellow (Rowan Atkinson) je vikářem v malém anglickém městě Little Wallop, kde žije se svojí ženou Glorií (Kristin Scott Thomas) a dvěma dětmi. Gloria se snaží zachovávat důstojnost manželky duchovního, ale časem zjistí, že děti a beznadějný manžel jí nestačí k pocitu životního štěstí. Touží po záchraně, jež přichází v podobě Grace (Maggie Smith) - okouzlující diskrétní hospodyně, která má svůj osobitý recept na vedení domácnosti a velmi neobvyklé způsoby řešení problémů... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (558)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Univerzální uklízečka má sice pověst morbidní komedie, ale mně se nejeví ani příliš morbidní, ani příliš komickou. Odehrývý se ve staromilské, idealizované venkovské Anglii. Kamera, výprava či třebas barevné tónování si dávají hodně dobrý pozor, aby z filmu ona Anglie vyšla jako poklidné, krásné místo, které stojí za to bránit před americkými svůdci, promiskuitou a šikanou, a to i s improvizovanou zbraní v ruce. +++++ Děj Uklízečky se točí kolem rodinné krize. Manželka je nespokojená, neboť vikář vinou vnějších okolností a povahy, jež neumí říci ne, zanedbává projevy lásky. Dcera střídá každý den partnery, protože ji chybí směřování i silný vzor a syn trpí šikanou, protože... ani on nemá silný vzor. Manželka také špatně spí, kvůli štěkajícímu psu starého souseda. Ideální situace pro mix citlivé péče a radikálních řezů, jež provede nedávno propuštěná vražedkyně Grace. +++++ Mezi tou nepokrytou citovostí, až přecitlivělostí a skutečně nemilosrdným vražděním může vznikat pnutí, jež nakonec dojem z filmu rozbije. Grace totiž není nevinným dítětem, jež vraždí, protože neví, že je to špatné, jak se může zpočátku jevit. Naopak, většinu filmu dává naprosto jednoznačně najevo, že je vysoce empatická. Vraždí prostě ty, kteří stojí v cestě štěstí těch, jež má ráda. Za sebemenší blbost. Je to opravdická zrůda. +++++ Film se snaží o dobrácký, nadsázku užívající náhled, ale nedůsledně. Když jedna její oběť nezemře, OK. Když zemře zjevný záporák, OK. Otravná stará dáma...no... budiž.... Ale starý osamělý pán hledající svého psa, jediného přítele... to nepůsobí vtipně... je to smutné, dojemné, do filmu se naprosto nehodící, rozbíjející jej do okamžiku, než na to zapomenete. Já nezapomněl do konce filmu. +++++ Na všechny problémy rodiny nakonec nachází hospodyně Grace své řešení, tu radikální, tu umírněné, o to rafinovanější. Rodinné drama se nerozvíjí, protože příčiny krizí vlastně byly prostinké. +++++ Zajímavější je vztah vikářova kázaní ke zbytku filmu, který umožňuje vnímat Grace jako boží požehnání, které zvláštním způsobem, božím způsobem, napravuje a zachraňuje vikářův život. Vikář může se slepou důvěrou přijímat dary, jichž se mu dostalo a nemusí se tázat, jestli jeho štěstí nevyžaduje neštěstí jiných. Kdo chce, může v tomto ohledu číst film i politicky: Existence idylické Anglie stojí na tom, že pár lidí vraždí jiné lidi. Typičtí Angličané si to neuvědomují. Vrahové nemusí mít výčitky svědomí, neboť zachovávají cosi cenného, hezkého a nevinného. Ale osobně si myslím, že takhle podvratná Univerzální uklízečka není... I když... trochu se táži, zda nemám svoji Grace, o které nevím. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Russo, Niall Johnson .. Výborně osvěžující a hodně černá komedie. Jemně a přesně dávkované humorné scény a dialogy fungují stoprocentně a zaručeně. Ač se to tak může zdát, film není postaven na známé komice Rowana Atkinsona, přesto si několik typických momentek střihne. Mimoto ovšem předvádí skvostný a vážně vážný herecký výkon. Přesto hereckému obsazení vévodí někdo zcela jiný - Kristin Scott Thomas je v mnoha momentech naprosto odzbrojující až dokonalá. Pochvalu si ovšem zaslouží i zbylí herci a vůbec většina aspektů filmu – krásná hudba, malebný venkov, režie .. zkrátka příjemných 85%. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velký comeback Rowana Atkinsona, který jednou řekl, že se vším sekne a tak to taky podle něj mělo být. Nakonec stejnak nevydržel, semtam rozsekal nějakýho sporťáka, zjistil, že ho život nebaví a tak se opět vrátil k filmu. Udělal rozhodně dobře. Univerzální uklízečka je klasická suchá, anglicky humorná komedie, která klasicky anglicky rozvádí svůj příběh vcelku pomalu a nudně. Jenže když si vezmu fakt, že se Atkinson oprášil a opět se k tomu všemu vrátil nejen díky tomu, zas tak špatné to není. Respektive, je to dobré proto, že se na to s radostí opět podívám. A tak to má u komedií být. --- To není fér. Jiné dcery se svými matkami plánují svatbu, pečou koláče a nakupují... A co dělám já? Zbavuji se mrtvol. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Opět jeden překvapivý kousek. Ze začátku, a vlastně celou první půlku, hodně pomalý rozjezd a pouze jedna jediná scéna (se psem) vlastně dává tušit věcím příštím a udrží člověka se koukat. V druhé půlce už je to ale slušně rozjeté a člověk se baví až do úplně posledního záběru filmu. Takže za mě milá, rodinná černá komedie a hlavně milé filmové překvapení. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Černých komedií s inteligentně morbidním humorem není nikdy dost. Tahle má navíc sympatickou hospodyni Grace (výborná Maggie Smith), která (ač masová vražedkyně) je snad tím nejhodnějším člověkem z celého filmu :-). Rowana Atkinsona v roli sympatického mouly nelze nemilovat, Kristin Scott Thomas velice překvapila svým komediálním talentem a Patrick Swayze je zde nebývale slizký a zábavný. Velmi příjemné, velmi anglické. 85%. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (6)

  • Ve 36. minutě Lance (Patrick Swayze) po dotelefonování odjíždí v golfovém vozítku Club Car, přičemž se ozve zvuk normálního motoru. Tato vozítka jsou ovšem na baterie a nevydávají téměř žádný zvuk. (Lucy.Anna.N)
  • V celosvětových kinech komedie utržila celkem 18,5 milionu amerických dolarů (z toho necelé 3 miliony ve své domovské Velké Británii). (NIRO)

Reklama

Reklama