Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britsko-americký film anglického režiséra Charlese Jarrotta Tisíc dnů s Annou zavádí diváky do anglické historie první poloviny šestnáctého století, do doby vlády krále Jindřicha VIII., kterého filmoví diváci znají jako manžela šesti žen – tak ho alespoň vylíčil režisér Alexander Korda ve své slavné historické komedii Šest žen Jindřicha VIII. z roku 1933 – kterého však historie zaznamenává jako představitele počátku absolutismu v Anglii a zakladatele anglikánské církve. Pouhých tisíc dnů prožila po Jindřichově boku jeho druhá žena, mladičká Anna Boleynová. A z tohoto tisíce dnů byl jenom jediný, kdy se jejich láska potkala a kdy byli oba dokonale šťastni. Králova přelétavost se Anniny krásy brzy nasytila, a když mu ani ona nedokázala dát vytouženého syna, začal přemýšlet, jak by se jí mohl zbavit... Jindřicha VIII. ztvárnil slavný britský herec Richard Burton, jeho druhou manželku ve filmu hraje kanadská herečka Genevieve Bujoldová. Návrhářka kostýmů Margaret Furseová byla za svou práci oceněna Oscarem. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli šlo tvůrcům o to ukázat zajímavou a poměrně věrně zaznamenanou kapitolu z britských dějin, nechat pár herců se teatrálně vyřádit anebo vypíchnout fakt, že ženy byly pro muže jen hadry čili onuce, a tito muži pak v porovnání s králem trpěli příměrem totožným. Kontroloval jsem v průběhu sledování fakta na wikipedii a musel jsem přestat číst, abych si neprozrazoval další vývoj filmu. Jako drama skvělé, protože dvou a půl hodinový dialog bez hluchých míst se nepovede každému (ovšem, na Kavčích horách v roce 1977 ještě nešidili dabingy). Richard Burton vás donutí nenávidět anglického krále (a ještě víc jeho osobu) a jestli je tu někdo, kdo na konci nebyl genderově znechucen, měl by se nechat vyšetřit. Mon dieu, ať se dívá jinam! ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Richard Burton je nejlidštější Jindřich, jakého jsem zatím viděla, a Geneviève Bujold je hezká, ačkoli ne tak zajímavá Anna jako třeba Natalie Portman. Valerie Gearon je sice tou nejošklivější Mary a Wolsey Anthonyho Quaylea nesahá Wolseymu v podání Davida Sucheta ani po lem kardinálské sutany, ALE hudba je u tohoto filmu bezkonkurenční a celkový dojem výborný. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojapolhodinová dialógová historická kostýmna dráma musí stáť najmä na hereckých výkonoch a dialógoch, ktoré postavy vypúšťajú z úst. Našťastie je scenár napísaný precízne, až majstrovsky a herci tiež nemohli byť vybratí lepšie. Burton je samozrejme jasný, jemu stačí sa iba objaviť na plátne a pod jeho pohľadom by sme išli pod šibenicu bez slov. Prekvapila Bujold, ale tá ma už príjemne prekvapila viac krát, je to pani herečka. Dĺžka je síce úmerná látke, predsa len ale film nedokázal udržať u mňa po celý čas stopercentnú pozornosť. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Měl jsem ze začátku připravené nějaká moudra o tom jak moc likviduje charakter, ale ten film mě několikrát překvapil zajímavými veletoči (z nichž některé se událi zbytečně rychle). Sice jsem se díky tomu občas ztrácel v motivacích jednotlivých postav, ale moje zaujetí to rozhodně nesnížilo. Historické, kostýmní drama s hromadou intrik což já rád. A na síle jim vůbec neubývá, že se nejedná o nějaké velké dobývání držav, ale pouze čachry s manželkama. Genevieve (kromě toho, že byla opravdu moc hezká), skvěle zvládla všechny polohy svého charakteru - od zamilované, nezkažené (relativně) slečny až po intrikující (skoro)královnu. A Richard Burton ... ten je skvělý vždy. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Anglický král Jindřich VIII poprvé ženatý s Kateřinou Aragonskou, se kterou se mu narodila dcera Marie (později neblaze proslulá „Krvavá“ ). Seznámí se s krásnou, ale také mimořádně chytrou a ambiciózní Annu Boleyn. Po velkých potížích, a především tahanicích s církví dosáhne rozvodu se španělskou princeznou, a ožení se s Annou. Nejdříve je jejich manželství šťastné a plné vášně. Když se jim narodí dcera Elizabeth, král není nadšený, ale doufá, že konečně dalším potomkem bude tentokrát vytoužený následník trůnu a dědic. Anne ale dítě mužského rodu porodila mrtvé, a od té chvíle se začne všechno v jejím životě hroutit.Král se již ohlíží po nové ženě (Jane Seymour) a Anny se potřebuje rychle zbavit. Pověří důvěrníky mezi svými věrnými, aby nastrojili past, a nepohodlné ženy ho opět zbavili. Po vykonstruovaném procesu,kdy je Anna obviněna z krvesmilstva se svým bratrem umírá na popravišti .......drobná dětská postavička malé osiřelé Elizabeth prochází obrovskými zahradami ……a její otec se baví s novou ženou. Genevieve Bujold a Richard Burton byli vynikající... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (3)

  • Říká se, že na půvabnou kanadskou herečku Geneviève Bujold (Anne Boleyn) Elizabeth Taylor natolik žárlila, že se objevila mezi komparzisty v kostýmu dámy s maskou, jen aby mohla být Richardu Burtonovi nablízku. V titulcích však žádnou zmínku o jejím účinkování v tomto filmu nenajdeme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama