Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj tohoto psychologického historického dramatu nás zavádí do Quebecu v první polovině 19. století . Elisabeth, sdílející lože se svým druhým manželem Jérômem, se rozvzpomíná na své mládí a manželství s mladým a prchlivým Antoinem. Prožili jej v odlehlé kanadské provincii Kamouraska. Jejich láska se postupně začala rozpadat následkem Antoinovy duševní choroby a krutého zacházení s Elisabeth. Ta se zamilovala do mladého amerického lékaře George a drama mezi oběma muži vedlo k tragickému vyústění... (mac000)

(více)

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bájnou Kamourasku jsem si našel na mapě. Sorel se mi najít nepodařilo. Nicméně mezi Sorelem a Kamouraskou se děly věci. Jaké? Romantické a přece znepokojující. Standardní a přece strhující. Milostné, ale přece zkličující. Nanávistné, ale přeci smiřující. Atd. Antoine, the seigneur of Kamouraska, Philippe Léotard, tu podal znepokojující, strhující, zkličující, smiřující atd. výkon. Ale stejně jako on tam nebyl nikdo, kdo by neměl máslo na hlavě. Nemyslím si, že by film byl nějak (zvlášť) psychologicky rozveden. Veškeré napětí vycházelo z pnutí mezi romantikou a realitou, možností a nutností. Jejich proniknutí je nejvíce patrné (a to je ve filmu také největším překvapením) v okamžiku, kdy se plánovaný souboj změní ve zbabělou vraždu, které nenásleduje "romantický" trest. nýbrž "relistický" útěk. - Škoda, že jsem k dispozici pouze anglické titulky. Gilles Deleuze říká o "québečtině", že je tak bohatá na na modulace a variace regionálních akcentů a tak si hraje s přízvukem, že se občas zdá, že by ho zachytila hudební notace lépe než pravopisný systém. ()

stanyslaw 

všechny recenze uživatele

poprve nekdy pred devetatriceti lety. film, po kterem jsem si zapamatoval jmeno genevieve bujold. a pak dnes restaurovany rezisersky sestrih 174 minut. a genevieve vypada porad stejne. ()

Reklama

Reklama