Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kritikou oceňovaný, byť kontroverzní režijní debut, vypráví příběh dvacetileté Američanky indického původu Kaju, která se po letech vrací do Indie navštívit svou rodinu. Netuší však, že brzy narazí na lži a tajemství, obklopující její minulost. Před dvaceti lety se na tomto místě odehrálo strašlivé krveprolití, jež se ukáže být klíčem k jejímu tajemnému původu. (bollywood.cz) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

emma53 

všechny recenze uživatele

Věřím tomu, že na ten temný mrak v podobě genocidy Sikhů není možné zapomenout a je zcela jasné, že takových dívek jako je Kaju - Amu bude daleko víc. A ačkoliv jsem měla zpočátku ambivalentní pocity a uvažovala jsem o tom, jestli se vůbec dodívám, tak nakonec jsem byla svým způsobem ráda, protože po závěrečné klapce jsem ještě chvíli přemýšlela o těch lidech, kteří se té genocidy nějakým způsobem zúčastnili (myslím aktivně nebo i pod tlakem vraždili). Jaký je jejich život dnes? Jsou šťastní? A co svědomí, lze ho úplně potlačit a nebo hledá výmluvy, jak to bylo patrné i z Amu ? Zajímavý počin Shonaliho Bosého. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film na vážnu tému, podaný veľmi stráviteľne, Konkona je dobrá herečka, výber jej partnera do filmu ale veľmi dobrý nebol, pôsobili veľmi nesúrodo, on ako pubertálny chlapec, ona vyzerajúco určite na viac ako 20 rokov, chcelo to len výber správneho partnera. Tak či onak, film je veľmi pútavý, chytí a udrží si divákovu pozornosť až do titulkov, ukazuje realitu slumov a krvavé dejiny ovplyvňujúce život jedného človeka. ()

lusota 

všechny recenze uživatele

Indie je fascinující, jiná krajina, jiná kultura, jiná mentalita... Opět jsem si uvědomila, že bych měla občas zapracovat na svém všeobecném "nepřehledu" a vygůglila jsem si díky tomuto filmu něco o vraždě Indiry Ghándí, o nepokojích v Dillí roku 1984 a hlavně o sikhismu. Jsem zase o něco chytřejší a bohatší o filmový zážitek, který nutí člověka k přemýšlení. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Jak je z počátku filmu poznat, tak je vytvořen z větší části pro nezasvěcené publikum, které o Indii neví zhola nic a také samozřejmě jako připomenutí pro mladší generaci Indů. Jsou tu ukazovány věci, které jsou i pro průměrného znalce poměrů v Indii známé, natož pro někoho, kdo tam žije. Zde to bylo navíc podáváno formou zbytečně názorných ukázek a rozhovorů s vysvětlováním. Například hlavní hrdinka a boj s narvaným autobusem, stále vypadávající elektřina, život ve slumu, zkorumpované soudy atd. Začátek je hodně utahaný, ale abych pravdu řekl, tak ani prostředek a konec tomu moc nepřidají. Na závěr jsem se dočkal spolu s hlavní hrdinkou pravdivé verze toho, co se vlastně toho roku 1984 s její rodinou stalo. Počítal jsem ovšem s o dost propracovanějším podáním a daleko hlubším náhledem na celou událost, kde by nechybělo i více osudů, vazeb a historických faktů. Celé mi to přišlo vyumělkované. Na začátku nic neřekneme a tutláme, pak za pět minut řekneme vše, ale vlastně nic, protože toto téma si zaslouží zcela určitě daleko kvalitnější zpracování. Prostě upozorníme na to, co se tenkráte stalo a nalepíme k tomu nějaký dojemný příběh. Konkona Sen Sharma tam zcela dominovala, to všechna čest. Někdo další? Časem si vzpomenu asi jen na babičku z její adoptivní rodiny, ta byla velmi přirozená a fajn. V hodnocení jsem byl po dlouhé době celkem bezradný. Čisté hodnocení je za tři a půl hvězdy a co teď s tím? Přidat půlhvězdu, či naopak ubrat? K mínusům řadím to, že ačkoliv jsem o tomto četl jen velmi pomálu, tak film mi neřekl nic nového, to je opravdu velký mínus. Celková nuda a žádné zářné herecké výkony mimo hlavní postavu nenalezeny. Neuchvátil mě ani scénář a dialogy. K plusům patří chuť otevřít asi ne příliš populární téma. Jistá dramatičnost a pokus o hloubku, který tam byl. Navíc opravdu výrazná herečka Konkona nakonec onen pověstný jazýček vah vychýlila na čtyři hvězdy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Od konce 70 let 20. stol. stále více Sikhů, o kterých film také pojednává, požadovalo vlastní národní stát pod názvem Chalistán, neboli země čistých. Umírněnější předáci jako Harčand S.Lóngoval se tehdy v Dillí snažili dohodnout kompromis, oproti tomu extrémisté, jejichž vůdcem byl Dsingh Bhindránvála, nečekali, vyzbrojili své stoupence a zmocnili se kontroly nad Zlatým chrámem v Amritsaru. V průběhu 1. poloviny 80 let pak teroristických útoků přibývalo. Ústřední vláda nakonec musela tvrdě zasáhnout. V roce 1984 proto indická premiérka Indira Gándhíová dala svolení ke spuštění operace „modrá hvězda“ proti Zlatému chrámu. Dne 5. června 1984 zaútočily na chrám tanky a po 4 dnech byli všichni stoupenci Bhindránvála pobiti. Dne 31. října 1984 pak dva dikhští členové ochranky Indiry Gándhíové vykonali odvetu, když premiérku v jejím sídle v Dillí zabili. Navečer, kdy Indira Gándhíová zemřela, přiletěl její syn z Bengálska zpět do Dillí, aby před prezidentem Zailem Singhem složil přísahu a stal se novým premiérem. Atentát na Indíru Gándhíovou, který je ve filmu také zmíněn, měl jako přímý následek pogromy a genocidu Sikhů, během kterých bylo v průběhu několika dnů předvším v Dillí vyvražděno mnoho tisíc Sikhů. (SIRRIUS)

Reklama

Reklama