Reklama

Reklama

Zamilovaní blázni

  • USA Mozart and the Whale (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Geniální umělkyně a hudebnice Isabelle (Radha Mitchell) a matematik Donald (Josh Hartnett) trpí autismem. Donald pracuje jako řidič taxi a pravidelně se setkává s podobně postiženými. Má jen lehkou formu Aspergerova syndromu ve srovnání s ostatními, přesto mu brání normálně žít. Jeho rutinní životní styl náhle naruší krásná, ale komplikovaná Isabelle. Jeho život je rázem vzhůru nohama! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (34)

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tak u filmu nezasmál, ale dlouho jsem se taky tak nedojmul. Prožíval jsem opravdu hodně intenzívní různorodé pocity. Přesně tak, jak to mám u filmu rád... Hlavní herecká dvojice byla skvělá, taktéž hudba byla vybrána výborně a scénář je geniální.. Prostě jsem si tenhle film moc užil, a proto dávám bez rozpaků plné hodnocení. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná milostná romance s jinými překážkami než obvykle. Všichni autisti nejsou jednostranní géniové, za které je tenhle film vydává a jejich projevy na veřejnosti mohou být výraznější a pro společnost nepřijatelnější. Film nemoc upravil do přijatelného balíčku roztomilé potrhlosti. OK, ale proč si občas nedopřát trochu romantizujícího kýče, když neuráží zbytečným patosem ani stupiditou? S chutí do toho, mnohé známější milostné komedie jsou o dost pitomější. ___ Distributor by zasloužil na holou za ten přiblble inovativní titul, v téhle souvislosti je dokonce urážlivý. SHRNUTÍ: Když dívku neodradí ani shnilý závěs a jazyk velryby, tak se jí líbíš. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Donald je rain boy a všechno spočítá. Isabelle má taky papíry na hlavu a svému klukovi doma uklidí, ale v jeho dosavadním jízdním řádu tak zadělá na slušnej bordel. Dva blázínci - každý na opačné straně autistické škály - se prolínají, míjejí a "ruší své kruhy" jako kdokoli a já to vidím i dík sympatickým výkonům Joshe a Radhy na 3,5 *. Jen taková věcná: proti dabingu většinou nic nemám, ale tady Joshův "mluvčí" propůjčoval svým hlasem i jinou diagnózu, takže v tomto případě lépe s původním zvukem. ()

snob

všechny recenze uživatele

Americký establišment se rozhodl k edukaci obyvatelstva, kde vysvětluje, že autismus je vcelku fajn, člověk se zamiluje, zasouloží, zasměje, přátelé si najde, práci a je mu celkově lépe, než obyčejnému člověku, který si pod pojmem autismus představuje nějakou směšnou vyhlášku Ministerstva dopravy. A přitom za všechno může pediatr, ten kazisvět. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Musím napísať, že sa mi film neskutočne veľmi páčil. Mám rada všetky o Aspergerovom syndróme a tento sa mi zdal celkom pravdepodobný, aspoň čo sa správania postáv týka. Bez nejakého brnkania na city a bez mazania medu okolo úst. Možno trochu priveľa samostatnosti, ktorá zas nie je u týchto ľudí práve silnou stránkou, ale aj tak som bola hlavne z postavy Isabelle nadšená! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Tento projekt byl původně plánován pro Stevena Spielberga, ale kvůli jeho pracovnímu vytížení přistál v rukou uznávaného norského režiséra Pettera Næsse, pro kterého to byl první americký film. (HappySmile)
  • Film je založen na příběhu Jerryho a Mary Newportových. Článek o nich se objevil v roce 1995 v LA Times. (HappySmile)

Reklama

Reklama