Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další z mnoha autobusů odváží cestující na dovolenou k moři. O bezpečnou cestu se starají řidiči Karel a Karel, kteří hned na začátku cesty vyzývají cestující, aby se nechovali jako prasata a vraceli hnědé podšálky, čímž většinu cestujících pobaví. Průvodkyně Pamela je velmi milá, až naivní, což baví hlavně dva gaye Ignáce a Oskara, s nimiž cestuje i jejich kamarád, známý zpěvák Max. Jolana, která na dovolenou pozvala své rodiče, je nesebevědomá, ale inteligentní mladá žena se srdcem na dlani. Nejmladšími cestujícími jsou dvě dívky Denisa s Irmou, které s opovržením pozorují nejstarší účastnice zájezdu Helgu a Šarlotu. Mezi cestujícími nechybí ani typická maloměstská rodina, táta Jarda, máma Jituš, malá dcerka a syn Jakub, který si nechal namluvit, že je gay. Jarda s Jituš mají omezené myšlení a jsou přesvědčeni, že homosexualita je nakažlivá, tudíž se od gayů, Ignáce a Oskara, drží stranou. Cestující Vladimír je tichý mladý muž, ale když je Jolaně špatně, podá jí na zvracení svou igelitovou tašku, i se zapomenutými brýlemi. Po příjezdu k moři se všichni ubytují a začnou se pomalu poznávat u moře. Všichni účastníci zájezdu mají o své dovolené nějakou představu, která se ne vždy vyplní... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 036)

Tosim 

všechny recenze uživatele

No...to, že je Anna Polívková dobrá herečka, se poznalo už v Boleru, některé dialogy šustí papírem, zato situační gagy jsou až na výjímky skvělé. PP nebije do očí (no, no, možná až na ten Arginmax), snímek je natočen moderně, hezky se na něho dívá, jen jednu výhradu bych měl ke Květě Fialové, která tu svou roli a la "potrhlá tetka" hraje už po několikáté a začíná to nudit. 70%...jako Román pro ženy. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Svěží, oddychová, letní vydařená komedie s typicky českým komediálním feelingem. Hodněkrát jsem se zasmála a to také díky manželům v podání Evy Holubové a Bohumila Klepla, jelikož mi to připomnělo rozhovory, které mezi rodiči často slýchávám:) Herecké obsazení je nadmíru povedené. Opět úžasný a opravdový Pavel Liška a Miroslav Krobot coby Karel a Karel, Anna Polívková jako sebeironická a chápavá Jolana, Jitka Kocurová, jako hloupounká, naivní, ale zato dobrosrdečná Pamela, hezoun a děvkař Max, přátelský homosexuální pár, párek povedených manželů s chlapcem, který si není jist svou orientací a dvě mladé děvenky, které si chtějí prostě jen užít. Toť velmi pestrá sestava Účastníků zájezdu. Sympatické a vtipné dialogy, úsměvné a dnes již nezapomenutelné scény (podšálky, slečna průvodkyně, flirtovací pokusy většiny zúčastněných). Naproti tomu je zde i pár scén, které vyzní i vážněji a k zamyšlení. Příjemný český kousek, na který se vždy ráda podívám. "Tak co Karle, kolik jim dáme?" :) ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Téma o "čecháčkovských" výjezdech k moři v sobě nesporný potenciál skrývá, ovšem to by z toho nesměla vzniknout nudná povídka do televizních Bakalařů. Navíc roztažená na celovečerní stopáž s "významným" poučením jak xenofog i hodný gay nakonec své štěstí našli. Naprosto nenápaditá a tuctová Vejdělkova režie výsledku rovněž nepřidá. Jedině snad někteří herci v několika málo momentech dokážou zaujmout. Toť vše. Stačí-li vám to, tak to zkuste. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Já jsem se bavil, poměrně solidní komedie, jedna z těch lepších porevolučních...za nějaký čas bych se na to klidně kouknul znovu a přehlédnu i následující chybičky: 1) Když jde Max otevřít dveře Pamele, má na své posteli bílý polštář. Při jejich společném návratu už tam ale není (čas: 00:37:00) 2) Když jsou Denisa a Irma poprvé na pláži, tak si všimněte, že stojí u lehátek každá na jiné straně, než v dalším záběru leží. 3) Autobus vyjíždí z Prahy na D1 na Brno (cedule výjezdu na Chodov), přestávku ale dělají na odpočivadle, které je na dálnici směr Příbram. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Neví někdo, proč je v žánrovém zařazení napsáno KOMEDIE? Po letech jsem dal tomuto filmu znovu šanci, ale dojem byl stejný jako kdysi (haló, hledá se vtip, humor, vyhlašuje se pátrání po náznaku pousmání). Tak nic, snad jindy. Kam se poděla(la) ta naše česká komedie? Polívková a Holubová jsou asi dvě nejmíň sexy české herečky, takže obsadit je spolu a navléct je do bikin, je fakt nápad hodný génia. Chyběla už jen Lenka Kořínková či Halina Pawlowská a divákův dávící reflex, by byl doveden k dokonalosti. Jedna hvězda za Klepla a zároveň za to, že hláška s podšálky zlidověla, čímž Účastníci získali kultovní status. Bohužel. Ve filmech pro pamětníky je však víc sexu, než tady humoru. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (40)

  • „Nezapomenu na scénu s kolegou Martinem Pechlátem, který mě měl coby potápěč šmírovat pod vodou a při tom masturbovat. Stále jsme režisérovi odplouvali mimo záběr, protože jsme byli na širém moři, kde nás unášel proud. S Martinem jsme pak už byli tak vyčerpaní, že nám raději házeli záchranné kruhy, abychom nemuseli stále plavat a mohli si odpočinout. Dost jsme se s tím natrápili, podobně jako se scénou, jak vylézáme z vody a křičíme: ‚Úchyl, je tady úchyl.‘ Tu jsme pro změnu nestihli natočit během jednoho dne, kdy bylo pod mrakem, takže jsme ji dokončovali několikrát vždy těsně po východu slunce. Měli jsme na to pokaždé asi jen čtyřicet minut, než začalo slunce svítit naplno, takže jsme ji točili asi tři dny po sobě,“ prohlásila Eva Leinweberová. [Zdroj: Denik.cz] (Duoscop)
  • Kousek po začátku filmu jede autobus po D1 směrem od Chodova. Nástup cestujících probíhá na náměstí I.P. Pavlova. Při nástupu v čase 0:03:55 vidíme značku „přikázaný směr jízdy“ doleva. Autobus tedy musí ihned po odjezdu odbočit doleva do ulice Sokolská a poté pokračovat neustále rovně až na Nuselský most a dále na D1. Jenže ve filmu autobus jede okamžitě po tramvajových kolejích, což je vyloučeno, pokud by se mělo jet po D1 a neměl by se porušit onen příkaz jízdy doleva. Kromě toho je ulice Ječná jednosměrná směrem nahoru od Karlova náměstí. Dále vidíme Pamelu (Jitka Kocurová), jak seznamuje cestující s ovládáním sedadel – opět koleje – a když řidič Karel (Miroslav Krobot) mluví o kostech za sedačkami, autobus jede vedle tramvaje. Když Karel upozorňuje na hnědé podšálky, autobus jede relativně úzkou ulici a slyšíme zvonění tramvaje. Potom předá mikrofon druhému Karlovi (Pavel Liška), který říká, že z bílých šálků se horké kafe pít nedá, jenže to už jede autobus ulicí, evokující Evropskou výpadovku směr letiště (zvýšený tramvajový pás rozdělující silnici na dva a dva jízdní pruhy v každém směru). Když se Karlovi prvnímu vrátí jen bílý šálek, je autobus zase v relativně úzké ulici bez zvýšeného tramvajového pásu. A už je tu ono klesání D1 z Chodova. Přestože by autobus musel jet, aniž by potkal jedinou tramvaj, vypadá to, že se autobus motal schválně a nesmyslně po celé Praze, přičemž jezdil výhradně po kolejích. Ovšem od okamžiku rozjezdu až po D1 na Chodově žádné koleje nejsou. (pjotri)
  • Několik let po vzniku filmu režisér Jiří Vejdělek při úvahách na téma filmových emocí, cynismu a humoru řekl: "Vzpomínám si, jak jsme v Účastnících točili milostnou scénu mezi Jolanou a potápěčem. Scéna byla napsána jako vyloženě komická, ale já se rozhodl natočit ji vážně, jako že se postavy přiznávají k něčemu, co nikdy nikomu nepřiznaly, nesvlékají se donaha, ale z kůže. Pak jsem jel z natáčení a bál se, jestli jsem to nepřehnal, jestli jsem nevypadl z komediálního žánru, ve kterém držím zbytek filmu. Najednou jsem se styděl, zdálo se mi, že místo Jolany a potápěče se tam obnažuju já. Ale dneska paradoxně můžu říct, že je to asi moje nejoblíbenější scééna v celém filmu. Díky tomu jsem si uvědomil, že není třeba se stydět za své city a není proč se bát chodit s nimi před diváky." (NIRO)

Reklama

Reklama