Reklama

Reklama

Romance Helgolandská

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1977, 13 min

Obsahy(1)

Kapitán po holoubkovi posílá své nevěstě dopis, dívka, dcera strážce majáku, chystá svatbu. Jejího otce tíží chudoba, kvůli které nemůže své dceři vystrojit takovou veselku, jakou by si pro ni přál. Dlouho přemýšlí, jak zajistit dceři bohatství, jeho plán však jemu ani jeho dceři štěstí nepřinese. (Jezinka.Jezinka)

Recenze (17)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak to dopadá, když se štěstíčku chodí naproti až moc. Enem mi néde na pochopa, že si dcera celou dobu nevšimla, že jim pod domkem nedobrovolně mešká velký koráb. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Kulyk na výpravě za cooltůrou, tý jofka! Spojler!!! Pozor na něj! Nejdříve někam stále jedou, až jsem se obával, že tam možná ani nedojedou. Poté kamsi předlouho letí, trnul jsem, že snad nedoletí. Nakonec se vše v dobré obrátilo, tatínek má na pivo a rybičky co žrát. Vše trhaně zanimálil spolek lidí, kteří neviděli maják nebo poštovního vrkůa ani na pohlednici. Moc poučné. Škoda, že již několik týdnů nejsem citlivou dívkou a musím tedy mírně podhodnocovat. PS.: pytlíku, já to odhalil podle toho medailonu! Jsem tedy lepší a musíš mi sloužit. SAHARA! ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Když von pan Miler toho uměl mnohem víc, než stylizované žáby a myši! Aneb ne všechno, co pro své děti chceme jim prospěje! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jak málo někdy stačí ku štěstí lachtanovu - Atmosféra, výborná hudba a potemnělá, černotmavěmodrošedá kresba - všechno krásně propojeno do jedné z nejznámějších Nerudových (tedy vlastně i českých) balad. Stejně jako Luciana/Lucianu by mě asi nikdy nenapadlo, že něco takového mohl spáchat strůjce krtečka. Jeden mínus bych ale přeci jen našel, animace je někdy až moc trhaná, což vůbec nepůsobí dobře v kombinaci se scénami, kde je pohyb zcela plynulý. PS: prý příliš snová? To považuju za plus. ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

Až snová animace a působivá hudba, v kombinaci s věčným tématem nenaplněné lásky, vytváří z tohoto krátkého animovaného filmu zajímavý zážitek. Překvapení pro ty, jež si Zdeňka Milera spojovali výhradně s Krtečkem. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Tenhle krátký snímek se po všech stránkách moc povedl! Dokonce ani drobný posun obsahový mi nevadil, což jinak nevidím moc ráda. Ale tady je organický, přesvědčivý. - - - Těší mne, že Zdeněk Miler použil jednu z Balad a romancí Jana Nerudy. Jsou to opravdové skvosty a kdyby Neruda žádnou jinou sbírku básní nenapsal, pro mne by to stačilo, abych mu za to jako básníkovi složila uctivou poklonu! ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Od tvůrce Krtečka nečekal bych, že dokáže zachytit atmosféru tohoto melancholického hororu, který se vyznačuje i velkou dávkou líbeznosti. Některé kresby evokují náladu kreseb Jana Zrzavého ke Kytici. Spolu s hudbou to tvoří téměř dokonalý celek. Téměř proto, že ta trhaná animace mi přece jen vadila. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Temná hororová balada v stylizované modrošedé animaci. Zdeněk Miller netočil jen notoricky známé příběhy o Krtečkovi, ale i animované filmy pro dospělé (bohužel ale málo). Nepřetržitý hudební doprovod zkomponoval Luboš Fišer. Ty temné smyčce se vyloženě zařezávají do těla a střídají se s líbeznými klavírními nebo cembalovými motivy. Tohle je prostě NÁDHERA!!! Romance Helgolandská patří spolu s Kábrtovou Svatební košilí k nejlépe zpracovaným animovaným baladám. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pouze z filmu se příběh dá pochopit těžko. Dokud jsem si nepřečetl originální Nerudovu báseň, myslel jsem, že onen otec nechtěl, aby se jeho dcera vdala, což mi přišlo poněkud podivné... že by nechtěl být na ostrově sám, nebo se s ní chtěl dokonce oženit on? ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

no, možná nakonec dobře, že Zd. Miler skončil u krtečka, jeho pokusy o jinou animaci jsou tak trochu ... nevyvážené. Hudba je zase neobyčejně působivá - což L. Fišer zkrátka umí, a to i v těch případech, kdy variuje již použité motivy. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Pútavá hudba v úvode sedí ku ponurej atmosfére a dáva jej život, adrenalín a napätie. Pohyb postáv je trhaný, niekedy je trochu rýchly na vnímanie. Animácia sa podobá trochu na expresionizmus. Tmavé oči postáv bez zreníc sa hodia ku atmosfére nekalých myšlienok. Zrenice sa objavia len po uspokojení zákerným činom. Opäť je tu moľa, ktorá je v československej animácii asi symbolom skazy a postave vnukne myšlienku. Statickosť animácie sa dá vyčítať v záberoch, kedy sa vlny nehýbu a po nich sa hýbe loď alebo sa nehýbe more ani loď, ale dojem pohybu sa vytára hýbaním nakresleného obrazu zvonku, rukami. Príbeh poteší fatalitou, kedy všetko zapadne samé do seba. ()

Reklama

Reklama