Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Radek Brzobohatý a Luboš Kostelný rozdávají to jediné, čeho mají dost – letité zkušenosti a mladistvou naivitu. Televizní komedie podle povídky P. Škopa.  Podvraťáci přivádějí na obrazovku obyčejné venkovany, jejichž všední život, zdánlivě jednotvárný a nezajímavý, má ve svých spodních tónech hloubku neobyčejné citlivosti.
Josef Stavinoha (Radoslav Brzobohatý) je muž zralého věku i zralého náhledu na život. Pracuje jako vážný na obecní váze, obývá malý domek s pumpou a suchým záchodkem. Z některých narážek pochopíme, že měl kdysi svůj neopakovatelný šarm hvězdy ochotnických operetek a že má nač vzpomínat i ve vztahu k sousedce Hanouskové (Anna Conová). Stará se o opuštěné psy, vždy jich má kolem osmi.
Emilián Jíška (Lubo Kostelný), kontrolor práce neschopných, žije u Stavinohy v podnájmu. Na mopedu objíždí nemocné v okolí, trénuje při tom své pěvecké (ne)umění na písních W. Matušky a J. Mayera. Má někde jinde děvče, se kterým si telefonuje a připravuje jejich setkání ve Stavinohově bytě.
Lidskost, mladistvá naivita a komické ambice, stejně jako naopak letité tzv. zkušenosti, banální opakované marné snahy o změnu, mužské trable se ženami - to jsou momenty příznačné pro hrdiny Podvraťáků. Příběh obyčejných lidí se opírá o autorovo bohatství nasbírané životní matérie a přesně odpozorovaných komických rysů postaviček a jazyka, které šperkují příběh, vyprávěný s jemným humorem a až lehce bizarní ironií. Televizní film byl natočen podle povídky Pavla Škopa, původně publikované pod pracovním názvem Náhradní řešení. Stejně jako v předloze i ve filmu se prostřednictvím tohoto příběhu na obrazovku vracejí hrabalovské figurky životních outsiderů, kteří naplňují svou hlučnou samotu kamarádstvím a spikleneckou solidaritou a svou potřebu citu vkládají do péče o zatoulané psí miláčky. Krátkodobý odklon dopravy kolem jejich působiště jim poskytne příležitost ke snadnému nabytí zboží z nabouraných kamionů. Nejde jim ani tolik o vlastní obohacení, jako o přilepšení jídelníčku psích nalezenců. Ocitáme se s nimi v malé obci, kde čas má svůj svébytný rytmus, což ostatně dokreslují taky hodiny v domku ústřední postavy, které jsou schopny najednou odbíjet i více než osmdesát úderů. Všechno se odehrává na pozadí každodenního stereotypu, skromných pracovních příležitostí, sezónních výhod i určité porce nudy a rezignace. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Flyer 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za Radka Brzobohatého. Jinak film, jako takový, je jednou velkou slátaninou, bez pořádného děje a s absencí vtipných situací. To se teda Česká televize zase jednou vyznamenala... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Komedie, která sází na atmosféru, jejím největším kladem je schopné herecké duo, které to utáhne. Žádný příběh ale nečekejte. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dejovu liniu to nema evidentne ziadnu, scenar mozno hodnotit ako cisty vyplach, ale je to furt lepsie ako Bastardi/Kamenaky a podobne nadhery 31 % ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama