Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinář a spisovatel Josef Klíma napsal celou řadu filmových scénářů. Nejznámější z nich je asi Rekviem pro panenku, režijní debut Filipa Renče. To bylo na konci 80. let minulého století. Pak nastal kapitalismus v Čechách. Ze spisovatele a novináře Josefa Klímy se stal televizní reportér. Tak jako dávné Rekviem pro panenku, tak i nejnovější příběh Josefa Klímy, Rána z milosti, vychází z jeho reportérské zkušenosti. Materiál na krimi příběh mu však neposkytlo zločinecké podsvětí, ale zkorumpované prostředí policie... Tu noc, kdy se to stalo, slavil Aleš Berka (Milan Kňažko) padesátiny. Úspěšný zralý muž na vrcholu sil. Gratulace, dary, šťastná milenka, zdravý syn. To, že jeden z hostů měl při návratu z oslavy na křižovatce nehodu, mohla být jen taková malá vada na kráse. Boss místního podsvětí, Radek Máša (Vladimír Dlouhý), Alešovi hned telefonoval a poprosil ho, aby jeho nehodu, jako vždy, přikryl. Ředitel okresní policie, Aleš Berka, to jako vždy slíbil. Jenomže ráno se dozvěděl, že Marta, dívka, která vůz řídila (Kristina Nováková), leží v agónii v nemocnici a že je to láska jeho syna Ríši (Braňo Holiček). Ten bezmezně věří, že jeho otec, okresní policejní ředitel, udělá všechno proto, aby byl viník dopravní nehody, který z místa činu ujel, vypátrán a potrestán. Netuší jak spletité jsou vztahy mezi státní mocí a místním zločineckým podsvětím... Uvidíte brilantní herecké výkony Milana Kňažka, Marty Vančurové, Branislava Holíčka, Marka Vašuta, Alice Bendové a dalších. Scénář Josefa Klímy se vymyká z řady televizních scénářů jak silnými postavami, opravdu dramatickou zápletkou, tak smyslem pro žánr. Strhne vás režie Jiřího Svobody, který je proslulý svým citem pro drama, pro detail, pro žánr. Kdysi k nám takové filmy přicházely ze Západu, dnes je už můžeme točit sami. Je to dobře nebo špatně? Když nic jiného, je film České televize, Rána z milosti, jednoznačným důkazem, že Česká republika je součástí Evropy. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

markotter 

všechny recenze uživatele

Na TV, ještě českou hodně dobré. Škoda hodně neumělých hereckých výkonů vedlejších postav v čele s Alicí Bendovou, která sice nebyla nejhorší, ale protože byla na plátně nejdýl ze všech vedlejšáků, tak to bilo do očí. Mám pocit, že pokud potřebuje režisér nějakou herečku, která umí pouze předstírat vzrušení při sexu a nic jiného ho nezajímá, Alice Bendová je jasná volba. Jinak Kňažko i Vladimír Dlouhý výborní, nebýt jich, tak by příběh tak dobře neodsýpal. Dlouhému jsem to nakonec přál, bohužel ve skutečnosti je to spíše naopak. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem drámu o divokých ponovembrových rokoch. Kňažko zle zahrať nemôže, policajt alebo darebák, prípadne dva v jednom, to sú jeho časté postavy. Zamyslenie z každej strany nad morálnym úpadkom polície od najvyšších miest je veľmi aktuálne aj dnes. Len to už nie sú drobnosti na výpalnom, ale hrá sa oveľa vyššia liga. –––– Nedal přednost, naboural a ujel. –––– Z toho vlaku už se nedá vyskočit a nezlámat si nohy. ()

Reklama

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Klímova ruka je ze scénáře cítit a jeho investigativní přistup mu dává na výjimečnosti. Ve spojení s perfektním grázl záporákem v podobě V.Dlouhého to nemá chybu. Stejně tak svůdná A.Bendová a její kopulační scény s bohužel,již s méně, charismem obdařeném M.Knažkem...škoda obsazení fízlovic synka a ošizené akce...poctivá čtyř hvězda... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Dovedl bych si představit, že zpracování bude o deset patnáct minut delší. Víc rozpracuje závěr, který působil téměř divadelně, jak se všichni aktéři sešli na fotbalovém stadionu a přehazovali si tam pistoli. A celkem zbytečný mi přišel závěrečný pohled k nemocničnímu lůžku. Ale celkově velice zajímavě podaný příběh. Herecky přesvědčivé. Postava mafiálnského bosse napsána opravdu věrohodně (mluva, chování, reakce na havárku - "plechařinu", vztah k matce) a Vladimír Dlouhý opět exceloval. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Josef Klíma má jedno velké štěstí. Při svém talentu psaní se může opírat o mnohdy skutečné kauzy, o kterých toho ví jako investigativní reportér hodně. Tím nechci říct, že by jeho vlastní fantazie snad nebyla hluboká. Nicméně on takové věci umí. Film je kvalitně obsazen. Milan Kňažko a Vladimír Dlouhý hrají skvěle. Alice Bendová se zase kvalitně svlíká, to ona uměla vždycky dobře. Je to její hlavní přednost, kromě té, kterou ve filmu pro tentokrát neuvidíme. Dramatický příběh je do poslední chvíle napínavý a lze chválit postupnou gradaci, ovšem není divu, psal to Pepíček Klíma. Závěr byl docela překvapivý. Nevadily by mi ani tak ty rozcapené záběry na ty, kteří jsou hlavní strůjci toho, co se na obrazovce právě odehrává, jako spíše trochu nestabilní kamera. Chvílemi je otravná. A pak ani hudba není moc kvalitní. Film jasně zobrazuje naši situaci na přelomu století. Na tom se nic nezměnilo ani dnes...a nejspíš ani nezmění. Tak alespoň někdo má radost, že jsme součástí Evropy. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečná scéna se natáčela na fotbalovém stadionu FK Mladá Boleslav. Úvodní scéna oslavy narozenin  byla nafilmována v Nymburce v Hotelu Ostrov. Scéna rozhovoru Aleše (Milan Kňažko) a Blanky (Marta Vančurová) byl pak nafilmován rovněž v Nymburce, konkrétně v restauraci Katovna. (Kovaja)

Reklama

Reklama