Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volver znamená „vrátit se“ – a Pedro Almodóvar se svým novým filmem vrací do kraje svého dětství La Mancha. Je to kraj, kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Ten dramatičtější prožívá energická a krásná Raimunda, odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela. Nosí v sobě jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Ale Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky. Volver je také píseň, kterou Raimunda zpívá, když se v hostinci, kde vařila pro filmový štáb, slaví dotočná a nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velikánské lednici. Volver je příběh o přežití: všechny ženské postavy filmu se snaží přežít a Pedro Almodóvar obdivuje jejich odvahu, projevující se v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných. Zlatá palma, kterou letos v Cannes všichni Almodóvarovi přáli, ho zase minula: oceněn byl scénář a výkon všech pěti hlavních představitelek, mezi nimiž výrazně vynikají Penélope Cruzová a Carmen Maurová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (347)

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Návrat oblíbených hereček, návrat do rodného kraje, jasně formulovné režisérské programové prohlášení. Muži vystupují ve filmu jako odpad – jejich jedinou funkcí je ničení životů žen a způsobování fatálních nezhojitelných ran. Pětice hrdinek (matka, dvě dcery, vnučka a kamarádka) se snaží porazit mužskou temnou sílu, která je ohrožuje odnepaměti, přičemž každá konfronatce přináší nové zlo (vražda Paca). Almódovar je ve své nenávisti k mužům až chorobně umanutý, v jeho filmu se za sytě barevnými kompozicemi a pod hořce-komediální náladou skrývá drtivý a nesmlouvavý útok proti mužskému pokolení. Tento programový postoj postupně likviduje celý film, což se negativně podepisuje především na příběhu, jehož závěrečné antimaskulinní veletoče jsou již vpravdě nesnesitelné. Pro mužského diváka tak Volver představuje málo vídanou zkoušku, neboť čelit takto explicitně namířeným útokům není ani v bezpečí sedačky v kině zrovna jednoduché. A tak zatímco na začátku se našinec kochá jemnou krásou Penelope Cruz, v závěru se mu stále častěji na mysl dostává jediné slovo („krávy!“). Pedro by asi nebyl rád… ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Pokud se vám alespoň někdy v polovině filmu podaří odtrhnout oči od Penélope (rozuměj od jejího výstřihu), zjistíte, že Volver má příjemně plynoucí tempo, interiéry plné hřejivých barev, a že tak nějak celkově působí příjemným a zábavným dojmem a vůbec vám nevadí to melodramatické nadsazení některých scén, které se ale asi stává pod Almodóvarovými křídly jeho vlastním rukopisem. 8/10 ()

Reklama

Marius 

všechny recenze uživatele

Volver je majstrovsky zrežírovaná záležitosť, ako vždy u Almodóvara riešiaca výlučne ženský pohľad na svet. Balansovanie medzi drámou a komédiou by som mu vôbec nevyčítal, taký je predsa sám život. Rovnako ona ukecanosť filmu je predsa pre režiséra i jeho hrdinky úplne charakteristická, vyčítať ju znamená nerozumieť ženskému naturelu. Almodóvar rieši vzťahy a stavy hrdiniek, nie je klasickým rozprávačom veľkých príbehov, skôr malých osobných drám. Jeho klasických ingrediencií je vo filme vyše hlavy. Osobne mám problém len s podľa môjho názoru prepálenou stopážou, inak Volver maximálne odporúčam kvôli výborným herečkám, nádherným obrázkom a príjemnej hudbe. 8/10 ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Pedro Almodóvar .. Pěkně se na Volver dívá, to ano. Jsou tam příjemné herečky (Penélope bez debat září), barvité kostýmy a prosakující svěží jižanský temperament. Bohužel, emocionální či jiný zážitek je minimální, protože ani režisérův talent nedokáže seskládat rozpadající se scénář, kde se dlouze mluví o ničem a humoru nebo silných moralit je poskromnu. Zápletka s neočekávanou mrtvolou je vystřižena spíše z kdejaké černější komedie a tam by se také vyjímala lépe, než v rodinném dramatu o vztahu žena-dcera a potřebě matky, jako takové. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Tohle byl můj třetí Almodóvar a nemůžu si pomoci-Mluv s ní je na úplně jiné úrovni než Volver nebo Rozervaná objetí. Na rozdíl od zminovaného mistrovského kousku jsou výtečné v několika jednotlivých scénách nebo detailech, ale nadokázaly mě zdaleka tak zaujmout jako celek. To samé platí o hudbě, jindy skvělý Iglesias je zde překvapivě hodně nevýrazný. Taky mi docela vadilo malé využití exteriérů, takže film občas působil poněkud kulisovitě. A komedii jsem v tom teda nenašel, spíš mě někdy pološílené pohledy hlavních hereček děsily. Emoce nulové, opět zbytečné míchání mysterióznosti...na víc než tři hvězdy to prostě není. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (16)

  • Podle Almodóvara je na těle postavy ztvárněné Penélope Cruz jediný falešný prvek – zadek. Režisér řekl, že takové ženy mají obyčejně velké pozadí, a tak ho museli Penélope zvětšit. (imro)
  • Premiéra snímku byla 20.března v Puertollane, kde Volvera natáčeli. (imro)

Související novinky

La Película – festival španělských filmů

La Película – festival španělských filmů

12.02.2009

Příznivci španělské kinematografie si mohou již nyní zakoupit vstupenky na čtvrtý ročník festivalu La Película, který se bude konat od 24. - 28. února v pražském kině Světozor a od 17. do 21. února v… (více)

Almodóvar mění plány

Almodóvar mění plány

12.09.2007

Španělský miláček klubových diváků a specialista na problémy se sexuální orientací Pedro Almodóvar nějakou dobu pilně pracoval na projektu La piel que habito, což je příběh o pomstě na motivy… (více)

Nominace na Českého lva 2006

Nominace na Českého lva 2006

12.02.2007

V sobotu 10. února v osm hodin večer se konal Nominační večer Českého lva, kterého poprvé moderoval herec, scénárista a skladatel Jan Budař. Nejvíc nominací si odnesl dlouho očekávaný film Jiřího… (více)

Začátek roku, sklizeň filmových cen

Začátek roku, sklizeň filmových cen

30.01.2007

Nominační obálky pro Oscary 2006 ještě nejsou pořádně zaprášeny a na nás filmové fanoušky se valí další porce oceněných filmů a jejich tvůrců. Ať už jsou to ocenění z filmových festivalů (např.… (více)

Reklama

Reklama