Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Námořní soud vyšetřuje podivný případ. Loď James Cook připlula v roce 1885 do přístavu se zavražděným kapitánem Gibsonem (I. Racek) a třemi lodníky, označenými za vzbouřence, na palubě. Během procesu dojde k rekonstrukci případu a za vraždu je odsouzen holandský první důstojník Karel Kip (R. Jelínek) a jeho bratr, inženýr Petr Kip (O. Brousek). Díky zásahu guvernéra (K. Houska) dostávají bratři Kipové jen doživotí v káznici. Tam sestrojí teplovzdušný balón, který zaletí k Irům, žijícím poblíž káznice a ti jim pomohou utéci. Bratři si totiž vzpomněli, že na lodi zůstal fonograf, pomocí něhož by se dal zjistit skutečný vrah kapitána… (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Ironfood 

všechny recenze uživatele

V podstatě takové soudně-vězeňské drama. U Verneovky pochopitelně nemůže chybět nějaký ten vědeckotechnický pokrok a samozřejmě ani velké množství náhod. Přišlo mi to lepší než inscenace Dvacet tisíc mil pod mořem, kterou Pavel Kraus natočil o rok později. K levnému televiznímu zpracování jsou Bratři Kipové přece jen vhodnější než Dvacet tisíc mil pod mořem, které už volá po nějaké velkorysejší výpravě. Přišlo mi to o něco lepší i po herecké stránce, k čemuž přispěl vyšší počet kvalitních herců (mimo jiné Ilja Racek, pro kterého jsou role mořských vlků jako ušité). ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Spíš podprůměrná TV inscenace, na verneovku dost nedotažená, málo propracovaná a dialogy i některými hereckými výkony málo přesvědčivá. Jakési podivné, jakoby odbarvené černošské paruky, které měly evokovat irskou národnost, dělaly nejen z hlavních hrdinů, ale například i z komparsu ve vězení směšně panoptikální figurky, což vyznění inscenace také na kvalitě zrovna nepřidalo. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Dobrodružství kriminalistiky kolem prvního využití vynálezu fotografie i zvukového záznamu v soudním procesu. Jules Verne v příběhu Bratrů Kipů výjimečně moc nezacházel do roviny sci-fi a nadpozemské fantazie, ale sáhl po dvou tehdy již reálných technických přístrojů. Ne, že bych si to všechno nedovedl představit s honosnější výpravou a kupou exteriérních scén jako i s větším počtem vizuálních efektů, jaké ve svých filmových adaptacích Verneovek dělával Karel Zeman... ale v tomhle zpracování s komorní atmosférou je to pro mě stejně filmový zážitek... bez rušení nadbytečných triků sledovat za doprovodu příběh nejen o vraždě a justičním omylu, ale i o lidské statečnosti, čestnosti, trpělivosti... ponořit se do doby, kdy produkty "statívu pořizujícího obraz živých i neživých předmětů při světle hořícího magnezia" a "strůjku zaznamenávajícího akustický efekt při dopadu zvukových vln na pružnou blánu" byly žhavou novinkou s řadou nedokonalostí a vyvolávaly neskonalý obdiv i nedůvěru zároveň... a to herecké obsazení! Opět úžasné výkony pánů Jelínka, Vinkláře, Racka, Hrušínského, Adamíry, Brodského a dalších. Mimochodem právě tyhle komorní TV-inscenace jsou mnohdy hodně zajímavým materiálem svědčící o jedinečnosti umění našich hereckých mistrů doby předrevoluční. Vzhledem k této komorné výpravě a nízkému rozpočtu se zde nepovedly jen exteriérní scény (jako třeba napadení psem), což ale ve výsledním dojmu nijak výrazně nepřekáží. 90% ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

Trochu musím nízké hodnocení uživatelů vylepšit. Od dětství se jedná o jednu z mých nejoblíbenějších TV inscenací, původně snad určených pro mládež, i v dospělosti mě ale oslovuje. Podstatnou roli zde hraje "podivná trojnožka" (fotografický stativ) a fonograf, v době děje příběhu "výkřiky techniky". Tyto vynálezy, a hlavně tedy fonograf, pomohou odhalit pravého pachatele vraždy, za kterou byli odsouzeni nevinní. Na svou dobu vynikající inscenace, ale přesto nemůžu dát plný počet. Televiznost z toho opravdu čiší, skvělé herecké výkony, ale špatná výslovnost cizích jmen (bodejť :)-), a hlavně - těžko uvěřit, že by v dnešní době, kdy letí úplně jiné věci, teenagery oslovila nějaká televizní inscenace, kde navíc jsou předpotopní vynálezy. To už je opravdu těžko chtít. Tohle je prostě pro fajnšmekry. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Krausova adaptace jedné z klasických verneovek není jen pouhým soudním dramatem, jak se snad na první pohled může zdát, ale především vzrušujícím dobrodružstvím z období prvních vynálezů, které tehdy vzbuzovaly obdiv i nemalé rozpaky. Galerii vynikajících hereckých výkonů vévodí vedle Vlastimila Brodského, Rudolfa Hrušínského nebo Josefa Vinkláře výborný Ilja Racek v roli obhroublého kapitána Gibbsona. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry věznice se natáčely v Malé pevnosti Terezín. (optik)
  • Fonograf, tedy první zařízení na záznam zvuku, pracoval s válečkem, který měl maximální délku záznamu čtyři minuty. Pachatel vraždy by tedy musel přijít a svůj čin vykonat v rozmezí těchto čtyř minut. (sator)

Reklama

Reklama