Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (1 575)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Za svého života jsem viděl požehnané množství masa. Kolik se jej nachází v novém Rambovi by však vystačilo na deset takových životů. Nové Johnovo dobrodružství je v kinematografii něco doposud nevídaného. Již první Rambova přestřelka na řece je nezapomenutelná a (pro ty, kteří neviděli trailery a nečetli žádné reference) dává tušit následující jatka. Rambův drsný, veteránský (dalo by se říci mentorský) hlas se ke krvavým hodům hodí perfektně, stejně jako jeho strhaný a událostmi ve světě znechucený výraz. Spolu se "Schoolboyem" tvoří smrtonosné duo, dělající z nepřátelů doslova řešeta a já bych se vůbec nezlobil, kdyby někdy vzniknul Schoolboyův spin-off. Stalloneův návrat je omnoho smrtonosnější, než comeback samotného McClanea, je o několik řádů stylovější než všechny akční filmy nového milénia, čemuž dopomohl fakt, že Sly věděl, co přesně chce. When you're pushed.. Killing is easy as breathing. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte film, kde se hodinu mluví o tom, jak je násilí špatné, aby se v poslední půlhodině rozpoutal masakr, který vážně nemá obdoby, tak je pro vás nový Rambo vhodná volba. I když Slyho jsem nikdy nemusel a rozhodně preferuju Arnieho, byl tohle opravdový nářez. Názor je opravdu smíšený a myslím, že 80% je možná moc, ale musím uznat, že tenhle film si troufá na to, co jiní ani nevyslovují. Když si vzpomenu na rozruch okolo zabití učedníků v Pomstě Sithů, tak je mi to po tomhle k smíchu. Pokud jste fandové jednorázové zábavy, máte rádi Ramba a nevadí vám mírná béčkovost, tak se klidně koukněte. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Absolutní akční orgasmus, kterým Stalone jasně potvrdil svoje celoživotní prvenství ve světě akčního filmu. Ultradrsné, ultraakční, ultrarychlé ... Jasný adept na akční film roku 2008 a zřejmě i přelom ve stylu natáčení akčních žánrů. Myslím, že "Bournův styl" může jít proti tomuto naprosto do háje. Stalone oživil starou dobrou řemeslnou práci a přitom ji dokonale, ale opravdu DOKONALE namixoval s dnešní dinamičností a rychlostí. Na filmu je však také úžasné, že pořád je to RAMBO! Film nevybočuje nikam bokem, jinam, nijak neexperimentuje ... pořád zde máme starého Johna Ramba, atmosféru jeho dobrodružství a mix toho nejlepšího, co zatím akční film v dějinách kdy vůbec vyplodil ... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Masakr, kterému lze vytknout jen něco nablblých misionářských keců adresovaných zasmušilému lodníkovi a relativně krátkou stopáž, poněvadž jakmile vyskočí lodník na barmskou pevninu s bandou žoldáků, film postupně nabere rychlost splašeného vlaku a zastaví se, když je ještě hlaveň lodníkova kulometu rozžhavená do běla a svedla by rozšmelcovat na krvavé flákoty další prapor vojáků. Všechna čest, Rambův čvrtý nástup na scénu se nese ve velkém stylu a všechny ty soudobé akční krváky proti němu vyhlížejí jako neviňátka. Když už se střílí, chuchvalce krve cákají na všechny strany, barmští zlosyni vraždí, znásilňují, usekávájí mačetami končetiny a nahánějí domorodce na miny... V akci je také Sly-režisér jako doma. Navzdory pekelnému tempu v závěrečné půlhodinovce je řež přehledná a nechutně detailní. Na nějaké vizuální finesy se tu nehraje, tohle je poctivý oldschool s jedním digitálním úletem (sniper). 9/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Live for nothing, or die for something.“ Slye sice za každého zabitého Vietnamce dostal včelí žihadlo, za každého zabitého Rusa ho píchla vosa a steroidy se stihnul opíchat sám, nicméně musím uznat, že formu má skoro jako za časů First Blood. Vše začne nutným zlem v podobě rádoby hlubokých řečí a pak konečně přijde to, co akční film dělá akčním filmem. Divák i hrdina je přinucen nenávidět zločinné zrůdy (masakr ve vesnici), aby nemilosrdná vendeta i její brutální prostředky získaly opodstatnění (závěrečný výživný přísun čerstvého mletého masa pro barmský McDonald za pomoci Browning M2 .50 calibre). Čím má Rambův film starší datum výroby, tím větší motivaci vidím za tím, co v něm stroj na zabíjení činí, ale čert to vem. Nejdůležitější je přece urvat padouchovi kus krku a narvat mu ho do čéšky, protože nejen každý ovocnář ví, že ohryzek je nedílnou součástí jablka.. Snad ten konec značí, že John James Rambo z Bowie v Arizoně konečně našel klid, protože vzhledem k prostorové výraznosti jeho představitele by ho mohli v dalším díle už jen tak leda vyhodit svázaného do kozelce z bombardéru nad Severní Koreou. Cíl: Kim Čong-il.. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (49)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 42,8 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 113,2 mil. (NIRO)
  • Skladatel Brian Tyler, který složil hudbu k filmu s využitím legendárního hudebního motivu od Jerryho Goldsmithe (autora hudby k předchozím dílům) se s prací Goldsmithe nesetkal poprvé. V roce 2003 Tylerova hudba nahradila Goldsmithův zamítnutý soundtrack k filmu Proud času (2003) a v roce 2007 Tyler v Goldsmithově stylu zkomponoval soundtrack ke snímku Vetřelci vs. Predátor 2 (2007). Vedle toho také skládal hudbu k několika epizodám seriálu Star Trek: Enterprise (od r. 2001), zatímco Jerry Goldsmith stojí za soundtracky k pěti startrekovským filmům a za znělkou seriálu Star Trek: Voyager (od r. 1995). (D.Moore)

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama