Reklama

Reklama

Rambo: Do pekla a zpět

  • USA Rambo (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Stárnoucí válečný veterán z Vietnamu, John Rambo, se usadil a kdesi v Thajsku vede samotářský život. Provozuje loďku, rybaří, odchytává hady a především se snaží vyhýbat problémům. Ale problémy si najdou jeho. Poklidný Rambův život naruší misionářská skupina, vedená Sarah a Michaelem Burnettem, která se i přes jeho varování vydá do Barmy. Do končin, kde je nic dobrého nečeká. A Johnovi nezbývá než přispěchat na pomoc.

Scénář filmu koloval hollywoodskými studii mnoho let, původně měl Rambo bojovat proti nelegálním těžařům dřeva v Amazonii. Dlouho se nemohlo přijít na ideálního Rambova protivníka, nakonec – po konzultaci s redakcí renomovaného časopisu Soldier of Fortune – „vyhrála" jihovýchodní Asie, kde je prý „nejhorší politicko-vojenská situace".

Prakticky od jejího vzniku v roce 1948 bojuje v Barmě státní armáda proti guerillovým skupinám etnických menšin, především Karenů, které usilují o autonomii. Jejich boj je momentálně jeden z nejdéle trvajících válečných konfliktů na celém světě. Právě Karenům jde na pomoc misionářská skupina, přičemž barmská armáda do oblasti žádné humanitární pracovníky zásadně nevpouští. Thajsko, kde se usadil Rambo, do Barmy za pomoci mezinárodních organizací dodává čistou vodu, jídlo a poskytuje azyl barmským rodinám, které s veškerým majetkem v nůších na zádech prchají před válkou. Přestože tato oblast zdaleka není tak známá jako Dárfúr či jiná africká pekla, čísla vypovídají o rozsáhlé humanitární katastrofě. Ve snaze zbavit povstalce jídla, financí, informací a rekrutů barmská armáda pod vedením represivní junty vypálila či jinak zničila přes tři tisíce vesnic. Kolem půl milionu Barmánců muselo opustit své domovy a před boji prchají barmskou džunglí z místa na místo. „Pozemní miny, nucené verbování do armády, konfiskace majetku, využívání vesničanů k přenášení munice, nelidské mučení a popravy jako trest za napomáhání povstalcům,“ tak popisují situaci zpravodajské zdroje. K válečným hrozbám se přidává malárie, podvýživa a další onemocnění, proti nimž v místě nelze sehnat léky. V říjnu roku 2007 otřásl světem další skandál, když nechala Barmská policie střílet do protestujících mnichů. Téma Barmy se tedy zdá být vpravdě nadčasové a dobře zvolené. Samotný Sly, který strávil natáčením Ramba 4 na barmsko-thajských hranicích šest měsíců, prohlásil, že Barma je horší než Vietnam. (Shadwell)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 575)

LihO 

všechny recenze uživatele

Stallone to hral, režíroval, ešte aj scenár písal on a musím povedať, že si dal záležať. Jediná vec, ktorú vyčítam tomuto filmu je úvod, trvá to trochu dlho kým sa to rozbehne, práve preto dávam 4 hviezdičky... Po dlhom úvode však príde brutálne zabíjanie a ten film sa strhne na čistý masaker. Užil som si aj striekajúcu krv, lietajúce kusy mäsa a iné efekty, ktoré pôsobili dosť realisticky... ten film sa oplatí vidieť :) ()

movie 

všechny recenze uživatele

John Rambo rozjímá v thajské džungli, loví kobry a provozuje amatérskou kovařinu, aby se záhy dostal zpět do vřavy a po dlouhých 20 leti našel vykoupení. Je to docela krutor. Dojde i na trochu Rambovské filosofie, "Live for nothing or die for something." a světozoru -"Fuck the world," to když se skupinka křesťanských misionářů rozhodne léčit barmskou genocidu pomocí zubních vrtaček a acilpirinu. Škoda že se tohohle nedožil Jerry Goldsmith a nezachránil snímek od jediného silného nedostatku: zcela nevýrazné hudby, která je i v těch nejheroičtějších momentech zcela neučiná. Ach jo ... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Live for nothing, or die for something.“ Slye sice za každého zabitého Vietnamce dostal včelí žihadlo, za každého zabitého Rusa ho píchla vosa a steroidy se stihnul opíchat sám, nicméně musím uznat, že formu má skoro jako za časů First Blood. Vše začne nutným zlem v podobě rádoby hlubokých řečí a pak konečně přijde to, co akční film dělá akčním filmem. Divák i hrdina je přinucen nenávidět zločinné zrůdy (masakr ve vesnici), aby nemilosrdná vendeta i její brutální prostředky získaly opodstatnění (závěrečný výživný přísun čerstvého mletého masa pro barmský McDonald za pomoci Browning M2 .50 calibre). Čím má Rambův film starší datum výroby, tím větší motivaci vidím za tím, co v něm stroj na zabíjení činí, ale čert to vem. Nejdůležitější je přece urvat padouchovi kus krku a narvat mu ho do čéšky, protože nejen každý ovocnář ví, že ohryzek je nedílnou součástí jablka.. Snad ten konec značí, že John James Rambo z Bowie v Arizoně konečně našel klid, protože vzhledem k prostorové výraznosti jeho představitele by ho mohli v dalším díle už jen tak leda vyhodit svázaného do kozelce z bombardéru nad Severní Koreou. Cíl: Kim Čong-il.. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Rambo: Do pekla a zpět názorně ukazuje (a v předchozích komentářích k Rambovi, již jsem naznačil), že válka jako pokračování politiky je nejen učiněný chameleon, protože v každém konkrétním případě trochu mění svoji povahu, nýbrž i svými jevy v celku, se zřetelem na tendence, které ji určují, je to vrtošivá trojice, složená z prvotní násilnosti svého živlu, totiž z nenávisti a nepřátelství, na které je třeba pohlížet jako na slepý přirozený pud, ze hry pravděpodobností a náhody, které z ní dělají volnou duševní činnost, a z podřízené povahy politického nástroje, která ji podrobuje jen a jen rozumu. Z toho jako pouhý diváci chápeme, že Rambo na cestě do válečného konfliktu a zpět do bezpečí, rozseká všem prdel tak, že jim z nich budou cáry lítat. Opět. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Sly je opravdu liška podšitá. Jeho Rambo zestárnul se ctí a stylem, ale jediné co zůstalo z legendární 80s postavy jsou flashbacky a zachmuřený pohled na svět. Ve chvíli, kdy jeho nová jednotka začne rozsévat zkázu mezi nepřáteli, dočkáte se takové brutality, že se vám zamlží oční duhovky. Už úvodní masakr ve vesnici vzbuzuje otazníky nad tím, jestli Stallone chtěl pouze lacině šokovat nebo vzbudit i ve fanoušcích akčních řežeb trochu sebereflexe... tohle není stylizovaná brutalita jako v klasikách žánru, tady se zkrátka odehrávají ty největší ohavnosti, takže brzy začnete zatínat pěsti směrem k tomu uniformnímu davu barmských zombií (nerozumíte jim, všichni vypadají stejně a jejich chování je omezeno na ty nejnižší pudy). Když se Rambo dostane do akce a začne spolu s posilami "čistit" džungli, odkope se slabá zápletka, rafinovaně zalátaná akčními scénami. Když kosí Arnie protivníky v Komandu, tak nějak se usmíváte, protože víte, že je to jen "jako". Čtvrtý Rambo už jen "jako" nevypadá. Je zatraceně věrohodný a jakkoliv nabízí i nostalgické okamžiky (je to pořád ještě Rambo... poslední záběr je uzavřením kruhu), zřejmě vám v hlavě pár věcí zpřehází. Zvlášť pokud ke štěstí potřebujete víc než jen pár ustřelených končetin, ohořelé mrtvoly a lidožravá prasata. Nečekejte učesaný akční film, ani sofistikovaně vztyčený indie prst... je to něco mezi. (70%) ()

Galerie (149)

Zajímavosti (49)

  • Původně měl Rambo (Sylvester Stallone) držet obrovský kulomet M2 ráže .50 v ruce, ale bylo těžké s ním manipulovat, proto zůstal upevněn na džípu. (HellFire)

Související novinky

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

Wonder Woman vzkřísila Rudou Sonju

06.11.2017

Už řadu měsíců je jasné, že úspěch amazonské princezny přižene do kin další superhrdinky. V Sony chystají týmovku s Black Cat a Silver Sable, v 20th Century Fox řeší spin-off Logana s X-23, a jak… (více)

Creeda 2 natočí Stallone

Creeda 2 natočí Stallone

10.10.2017

Boxerská sága o Rockym se před dvěma lety dočkala spin-offu se synem Apolla Creeda. Film za 35 milionů dolarů vydělal 173 milionů a dovedl Stalloneho ke Zlatému glóbu a nominaci na Oscara, takže není… (více)

Rambo se přesouvá do televize

Rambo se přesouvá do televize

23.08.2013

Rambo: Do pekla a zpět z roku 2008 nebyl žádný komerční trhák, ale fanoušci akce ocenili jeho žánrovou čistotu a snímek si pamatujeme jako důstojný návrate Slye do slavné role. Dlouho se mluvilo o… (více)

Stallone ubere na brutalitě

Stallone ubere na brutalitě

22.06.2009

A to jak v ostře sledovaných The Expendables, tak i v možném Rambovi 5. Podle producenta Aviho Lernera by totiž čtvrtý Rambo přilákal do kin mnohem víc diváků, kdyby neobsahoval tak obrovské porce… (více)

Reklama

Reklama