Reklama

Reklama

Gulag

  • Slovensko Gulag
všechny plakáty
Velká Británie, 2000

Režie:

Angus MacQueen

Obsahy(1)

Trojdielny dokumentárny film BBC Gulag je cestou od kanálu pri Moskve až do púští Ázie a zasnežených pustatín Sibíri po stopách nepredstaviteľného utrpenia a vykorisťovania občanov ZSSR v pracovných táboroch zvaných Gulag. Tisíce sovietskych občanov tridsať rokov spolupracovali na vykorisťovaní, týraní a poprave miliónov svojich spoluobčanov - mužov, žien a detí. Boli súčasťou Gulagu, najbrutálnejšieho otrockého systému, aký 20. storočie poznalo. Nikdy sa nedozvieme, koľkí ľudia sa stali obeťami komunizmu od Októbrovej revolúcie v 1917 om do Stalinovej smrti v marci roku 1953. Niektorí historici hovoria, že zahynulo 20 miliónov, iní, že 50 miliónov ľudí. Milióny ďalších pracovali ako otroci v Gulagu, systéme baní, tovární a stavenísk, ktoré boli jadrom veľkého sovietskeho úsilia o industrializáciu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Industrializace Ruska postavena na otrocké pracovní síle. "Z trestance je nutné dostat výkony v prvních třech měsících, pak už nás nezajímá". 700 tisíc zastřelených Stalinem doma. Je záhada , proč se k tomu Rusové dodnes nepostavili čelem. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Až do osudných devatenácti let jsem si nemyslela, že z četby nějaké knihy se mi může udělat fyzicky nevolno. Nicméně Souostroví Gulag od A. Solženicyna se to povedlo (fyzicky, psychicky i morálně). Tehdy jsem pochopila, že může být nutkání a chuť se opít takřka nesnesitelná. Že hněv může dosahovat takových výšin, že křesťanské "Nezabiješ!" se jeví jako špatný vtip přitakávání těmto zvěrstvům, které svou absurditou bortí všechny "normy" a logiku jakéhokoliv myslícího člověka. Do té doby jsem se považovala za plus minus dobrého a humanisticky uvažujícího člověka, poté už mám jen neodbytný pocit, že TOLIK záleží na okolnostech a že nikdo z nás nemůže zodpovědně prohlásit, že je dobrý/ zlý člověk... Svědectví o Gulagu je vždy silné (už jen to jak málo dokumentů o Gulagu existuje! Že by kvůli nepsané dohodě, že ekonomika je přednější než cokoliv jiného?). Myslím, že takové dokumenty by se měly co nejčastěji dávat v televizi, aby lidé pochopili, že nejhnusnější lidskou vlastností je lhostejnost. Ostatně dějiny nás učí, že tato s odpuštěním připosraná "opatrnost" je na h... ()

Reklama

Reklama