Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladíci Štěpán, Ludvík a Karel se skamarádili v cizině, kde za druhé světové války bojovali. Teď se vrátili domů a přemýšlejí o další budoucnosti. Štěpán je konstruktérem, a tak si založí autodílnu. Najde se v ní práce i pro Ludvíka, zatímco Karel se zaměstná v automobilové továrně Omega. Mladí podnikatelé jsou však samé dluhy a jejich podnik neprosperuje. Štěpán sice vymyslí zplynovač do aut, ale nemá ani jak ho otestovat. V nouzi největší přijde zpráva, že Štěpán bude dědit po strýci z Jižní Ameriky. Sice se ukáže, že celým dědictvím je obyčejná rodinná kronika, ale podle notáře je to kouzelný předmět. A od té chvíle kamarádům skutečně začne štěstena přát... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

1. Film bohužel obsahoval tolik vaty, že by pokryla celou Prahu a ještě kousek Šumperka 2. Snímek pro mě znamená objev nevšední herečky Manon Chafour, která tedy nějaká extra krasavice nebyla, ale takové charisma se u žen jen tak nevidí 3. Jak jsem všema deseti pro nahrazování cizích slov českými ekvivalenty (tedy lépe řečeno českými výrazy se stejným významem že), tak karburátor bych nechal karburátorem než používal nehezké české zplynovač. Zvlášť když se mělo jednat o úžasnou součástku, která snižovala spotřebu jakéhokoli vozu minimálně o polovinu. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Po právu zapomenutá komedie. Mezi léty 1945 až 1948 se znárodněná česká kinematografie potácela mezi záblesky svobody a přituhujícím socialistickým realismem. Tento film je toho smutným dokladem. Pokus o jakousi "politickou" angažovanost v kulisách prvorepublikové konverzační komedie je mimořádně nevtipný, občas i trapný. Jeho přehlednosti nepřispívá ani nedokonalý střih. Za celý film jsem se zasmál jen Peškově gagu se stolním větrákem, a jednou či dvakrát pochválil kompozici záběru. To je vše... Film opět směřuje do zapomnění... ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pustila pro mě naprosto neznámou komedii Tři kamarádi, říkala jsem si, co to asi bude. Rok vzniku nic nenapověděl, mnohem zajímavější bylo obsazení. Ale jaké mě čekalo příjemné překvapení!?! Výrazný dobový snímek plný příjemné muziky a krásných postav! Z ženských postav zazářila pěvecky i pohybem krásná Manon Chafour! Škoda, že nedostala u českého filmu mnohem větší příležitosti. Nesmírně zajímavý ženský typ! Ne tak chladná jako Lída Baarová, ale typově jasná famme fatale. Irena Kačírková je ve své první roli nepříliš výrazná, ostatně dámy zde tvoří spíš jakýsi módní doplněk. Hlavní dějová linka je ryze mužská záležitost. Zde suveréně vévodí Lála Pešek. Jeho humor je ovšem především slovní a elegantní, zato Jára Kohout se opravdu po všech stránkách vyřádil!! Potěší dobové žertíky (žvýkací pryž nabízená panu generálnímu nebo předstíraná tykačka po vyslechnutí telefonního rozhovoru ...). Krásná je i Peškova telofonní scéna, zdá se jakoby vypůjčená od Wericha, ale zde v provenení onemanshow. onemanshow.Tématicky zapadají Tři kamarádi spíše do prvorebublikové tvorby. Za sebe mohu jen a jen doporučit. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Český film měl tehdy, krátce po skončení války, silnou nouzi o dobré, zajímavé náměty. Opravdu veselých, odlehčených příběhů bylo poskrovnu a proto ani režisér Václav Wasserman, starý filmový praktik, si zpočátku nevěděl příliš rady s původním námětem Jiřího Brázdy. Doba byla složitá a každá příležitost, jak vyhladovělým divákům v kinech polechtat alespoň na okamžik bránici se nesmírně cenila. Příběh tří mladých lidí, kteří si zařídí malou autosprávkárnu a očekávají, že dědictví jednoho z nich je vyvede z tísnivé finanční situace, sázal především na populární herecké tváře Ladislava Peška, Josefa Grusse, Saši Rašilova, Emana Fialy a Járy Kohouta. Poprvé tu ale také před kamerou vystoupila Irena Kačírková, jejíž zjev nenechával nikoho na pohybách, že o tak sličnou tvářičku by v budoucnu nebyl zájem. Rozpačité dílko doslova rozcupovala tehdejší kritika, která tvůrcům spílala, že ve filmu toho k smíchu mnoho nebylo. Ale kde brát, když není z čeho? ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, ano tento dnes již polozapomentý film (ještě že máme tu ČT) stojí za připomenutí jednak kvůli návratu Ladislava Peška před kameru asi po třech letech odmlky a také kvůli Ireně Kačírkové-debutance-tehdy ještě studentky pražské konzervatoře. Jinak bych ocenil i líbivou Stelibského hudbu a Huňkovu kameru. Půměrná nenáročná komedie, tehdy již znárodněné kinematografie.. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Filmováno v Mělníku. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama