Reklama

Reklama

Dialog s doprovodem děl

(TV film)

Obsahy(1)

Z tvorby významného českého dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka vám nabízíme další útržek z běhu času, jak sám dramatik řadu svých her označuje, jenž vždy staví především na hereckém mistrovství – v tom dnešním (který se úzce dotýká válečných obětí) jsou těmi mistry, pod režijní taktovkou Pavla Háši, Josef Vinklář a Viktor Preiss. V době první světové války, během právě probíhající bitvy u Verdunu (1916) předkládá mladý kapitán armádního sboru, bakteriolog Alexander Fleming, hlavnímu generálovi svůj spis, svou práci. Snaží se dokázat, že dezinfekce hlubokých ran zraněným vojákům neprospívá, ale přímo škodí. V té chvíli ještě nikdo netuší, že běh času prokáže jeho pravdu a že se Fleming stane v budoucnu nositelem Nobelovy ceny za jeden z největších objevů moderní medicíny, za objev penicilínu… (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

JJJHHH 

všechny recenze uživatele

zajímavý slovní souboj J. Vinkláře, coby starého generála, a V. Preisse jako kapitána Fleminga a budoucího objevitele penicilinu...náhodou jsem přepnul na ČT 2 a už jsem se nedokázal odtrhnout...ač se příběh odehrává v jedné místnosti a kromě Preisse a Vinkláře se tam semtam mihou jen Rösner a Vyskočil, určitě se nebudete nudit...občasné dobové záběry z fronty taky nejsou na škodu... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Tahle inscenace mi utkvěla v paměti již při televizní premiéře. Dnes jsem kritičtější, ale stále obstojí. Tohle je opravdu dobré. Preiss a zejména Vinklář excelují, ovšem Daněk zaslouží respekt pouze jako dramatik provinčního formátu. Nu, však i to je pro plátno nebo obrazovku docela dost. --- Vůbec poprvé jsem si všiml (snad díky kníru dobového střihu), jak skvěle by Vinklář býval mohl zahrát Stalina. Ovšem to by muselo být o Stalinovi napsáno něco dobrého (ve smyslu "kvalitního") a nesměl by to cenzurovat žádný politruk. Takže se to stát nemohlo. Bohužel... ()

Reklama

Lish84 

všechny recenze uživatele

Josef Vinklář s nádhernou přesností vystihl postavu generála, který je naplněn despektem z vývoje první světové války. Z toho, jak velký rozsah válka nabrala a z toho, kolik mladých životů kvůli tomu zhaslo. A uvědomuje si, že díky své pozici na tom i on má svou část viny. Věnuje zdánlivě přehnaně velkou pozornost uměleckým předmětům kolem sebe, ale to jen proto, aby své myšlenky alespoň na chvíli oprostil od válečných hrůz. Návštěvu mladého lékaře (Viktor Preiss) vnímá podrážděně: jak mu může někdo, kdo nemá se zákopy osobní zkušenost, radit? Název sice slibuje dialog, ale mluví hlavně generál. Jeho slova se nikdy nepřeklopí do realitě vzdálené filozofické úvahy a díky poměrně krátké stopáži také nepřestanou nudit. Známá slova Jana Wericha, že "válka je vůl", si díky této inscenaci uvědomíme ještě intenzivněji. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Přestože tohle je opravdu kus výborného herectví, vyznívají hry Oldřicha Daňka přece jenom lépe jako komorní inscenace na divadle (například ve Viole) či v podobě rozhlasové hry. Síla jeho her totiž nesporně stojí a padá se slovem. Obraz tu při nejlepší vůli pouze sekunduje. Proto také pouze čtyři hvězdičky... Ne že by to bylo špatně zahrané... Televize zkrátka není vhodným médiem pro komorní herecký koncert, kterým Dialog s doprovodem děl bezesporu je... A ještě si dovolím faktickou rýpavou poznámku. Flemming sice opravdu "objevil penicilín" v tom smyslu, že si všiml jeho potenciálních lékařských možností, ale sám se na následném složitém a obtížném výzkumu vedoucímu k jeho praktickém lékařskému použití nijak nepodílel. Pointa příběhu je proto značně diskutabilní, protože nejen neodpovídá skutečnosti, ale navíc připisuje Flemmingovi zásluhy, kterém mu v žádném případě nepřísluší. Je to ovšem pointa "Daňkovsky" efektní, to se zase musí nechat... 80% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Důkazy jsou na nic, když jim lidé nevěří." Bravurní dialog z pera Oldřicha Daňka coby epizoda ze života jednoho z nejvýznamnějších objevitelů medikamentů a průkopníků v oblasti tzv. "váleční medicíny" z období 1.světové války, jehož jméno se vlastně dozvídáme až v samotném závěru celého příběhu. Vynikající Viktor Preiss a ještě luxusnější Josef Vinklář. Nezapomenutelné výroky o onech gobelínech na zdech, tlustých fasciklech a laboratórních krysách v týlu. :-) Použité dobové ukázky z frontů a bojišť 1. světové války skvěle přidávají na ponuré atmosféře dialogu. 95% ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama