Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 10 (2005) (série)


Záhada modrého expresu (S10E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Mystery of the Blue Train (více)

Obsahy(1)

Měla být obětí té vraždy skutečně ta mladá, bohatá dědička? Nemohl se vrah jen splést? Zdálo by se, že život Ruth Ketteringové nemůže být příjemnější. Je mladá, bohatá, obletovaná, po smrti jejího otce jí kyne nemalé dědictví, kromě toho vlastní jeden z nejvzácnějších rubínů na světě. Nebylo však právě něco z toho důvodem tragédie, která se odehrála ve vlaku, řítícím se z Calais do Nice? Jenomže měla být skutečně obětí té vraždy Ruth? Nechtěl spíš vrah sprovodit ze světa Kate Greyovou, s níž si Ruth vyměnila místo? Hercule Poirot má o čem přemýšlet. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule je opět ve formě! Po sérii mdlých dílů mě tento dokázal opět zaujmout. Ale spíše než Suchetovy příběhy mi spíš připomněla Vraždu v Orinet Expresu či Smrt na Nilu, nejen kvůli podobnosti prostředí. Všichni herci byli skvělí a ačkoliv jsem znal kromě Sucheta pouze dva (Elliotta Goulda a Nicholase Farrella), sehráli to všichni možná líp než nějaké hvězdy. Hudba byla místy geniální, ale místy zase zbytečná a nesnesitelná. Uvažuju o tom, že si ale přečtu předlohu. Je to na 4, ale protože tak dobrý díl jsem dlouho neviděl, dávám 5. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další ze série filmů o geniálním belgickém detektivovi Herculu Poirotovi. Téměř po roce úplně měním své hodnocení. A zjistil jsem, že jak člověk u sledování filmu nemá klid nebo ho pořád něco vyrušuje, tak se vynikající filmová adaptace může zdát nepovedená. Po premiérovém uvedení Záhady modrého expresu na ČT jsem nevěřil komentáři, který jsem napsal v době, kdy tento film vysílala TV Prima. Tu eleganci, božskou hudbu a povedenou zápletku jsem si užíval celou dobu. Knižní předlohu jsem nečetl, takže srovnávat děj nemůžu. Ale jestli se Agathě jevila Záhada modrého expresu jako její nejméně povedená detektivka, tak o filmu se to tedy rozhodně tvrdit nedá. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Román The Mystery of the Blue Train (1928) sice Agatha považovala za svůj nejslabší, ale zřejmě byla jediná, kdo si to myslel. Pouze začala profesionálně rozvíjet sama sebe, v tomto případě rozvinula povídku The Plymouth Express (1923). V televizní verzi se Suchetovým Poirotem je to učiněná rozkoš a lahoda. Dědičku v nesnázích hraje sexy Jaime Murray, a všechny postavy kolem ní mají také řádný náboj. Zejména ta podařená rodinka, kde si člověk není jistý tím, kdo je matka a kdo dcera. Poirot sám se tetelí kolem takové miloučké dámičky a rozdává úsměvy na potkání. Hotový skandál. ()

Petkon odpad!

všechny recenze uživatele

Vizuální tragédie, kamera naprosto otřesná - snímání zhruba z půl metrové vzdálenosti, v záběrech se víceméně střídaly pouze hlavy, ne opravdu tohle nešlo dodívat do konce, po cca 2O minutách jsem zcela zhnusen vypnul televizor. Příběh tudíž nehodnotím , než takovou obrazovou patlaninu, to si raději přečtu knihu. ()

Stanmi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Agatha Christie zdá se měla slabost pro vlakové soupravy, protože byly natočeny hned tři příběhy, kde podstatnou roli hraje vlak: nejznámější je samozřejmě Vražda v Orient Expresu, dalším je Plymouthský expres a konečně třetím Záhada modrého vlaku.V něm vyšetřuje Poirot hned dvojitý zločin - vraždu bohaté Ruth Ketteringové a také krádež jejího rubínu. Příběh se mi líbil především v tom, že skutečně na první (a ani na druhý) pohled nelze jednoznačně určit, kdo je vrah (a také zloděj), což udržuje napětí až do samotného závěru. Navíc má film také slušnou podporu co se týče herců, protože tu máme kromě amerického herce Elliotta Goulda, také solidní britské herce jako je James D´Arcy, Lindsay Duncan, Roger Lloyd-Pack, nebo tehdy ještě začínající Alice Eve. Navíc se dočkáme i malého odkazu na Orient Expres. Záhada modrého expresu se tak dle mého názoru povedla, protože se může opřít o dobře napsaný příběh a kvalitní herce, jen to nasnímání skrz rozostřené předměty by si tvůrci mohli pro příště odpustit. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama