Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Epický příběh přátelství, lásky, prohry a zklamání zasazený do prostředí vzpoury v Indii v roce 1857. Britští kolonialističtí vladaři plení zemi, chovají se nespravedlivě a vzbuzují v obyvatelích odpor. Nejhorší ze všeho je, že Indy využívají pro svou armádu jako pěchotu, aby tak mohli regulovat populaci v zemi. Po podrobení začíná Indie formovat své revoluční myšlenky a připravují převrat. Je to příběh přátelství a závazné loajality mezi Mangaly a hrdinnými Indy a britským důstojníkem Williamem Gordonem, který přesahuje meze veškerých lidských představ. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Indické povstání 1857-1859 je jednou z mých oblíbených historických událostí už od dětských let, kdy jsem si přečetl Assollantův román o kapitánu Korkoránovi, Jiskře a jejich indických dobrodružstvích. Proto jsem si nemohl nechat ujít snímek barvitě popisující počátek jedné z významných dílčích vzpour ve vojsku Východoindické společnosti. Ve filmu jsou velmi hezky a podrobně zachyceny různé historické, společenské a zejména mocensko-ekonomické souvislosti, díky velkorysé produkci se nešetřilo na dobových reáliích a nechybí ani romantika a pár hezkých tanečků. Snímek jsem nesehnal jinak než s českým dabingem a ten se bohužel svojí kvalitou nijak neliší od titulků o nichž ve svém komentáři píše Niktorius. To mi zážitek z filmu ani příliš nezkalilo, jen té Rani mohlo být tedy mnohem, mnohem víc :D. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak i Bollywood, zdá se, prolamuje další tabu. Ne, polibek na plátně, natož milostná scéna (v podání Indů) jsou stále eticky nepřípustné. Ale jako houby po dešti vznikají teď historické filmy jako tento, zabývající se dříve pod pokličkou drženým koloniálním obdobím. Né, že by to byl nějaký osobitý film, Bollywood kopíruje a přejímá o sto šest (platí i o hudbě). Ale přidává své osobité koření a velkolepou rozmáchlost, díky kterým i obehrané klišé může chutnat zajímavě (platí i o hudbě). Skutečně vypjaté a dramatické momenty, skromný počet muzikálových čísel, navíc plně integrovaných v příběhu, snaha o skutečnou historickou interpretaci (či možná lépe historizující - příběh je z velké části vymyšlený), to jsou věci, díky kterým rád přehlédnu ten někdy brutální střih a celkovou poněkud neukotvenou formu. Příběh má opět patosu a patriotizmu na rozdávání, ale každá země prostě potřebuje svého hrdinu. Ostatně bez těchto ingrediencí by to snad ani nebyl Bollywood. Alespoň prozatím. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostředí kolonií mám nesmírně rád. Zde sledujeme pozvolna se měnící klima, které vedlo k odchodu Britů z Indie. Čekal jsem petrobarevný ušmudlaně uřvaný film (tak typický pro bollywood) a byl jsem místo toho mile překvapen. Samozřejmě se západními historicko-válečnými filmy se to úplně srovnávat nedá. Pořád je z toho cejtit karí a ty choreografické vložky....ehm.., no ale i tak jsem se dobře bavil. * * * ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k ťažkej téme sa mi film spracovaním páčil, Aamir je síce Aamir, srandovný, rola PK mu v mojich očiach úplne prischla a nemôžem sa s sním ako dramatickým hercom nejako stotožniť, smola. Film sa mi ale napriek všetkému páčil. Škoda len tých DERAVÝCH titulkov, ak si niekto myslí že v historickom filme texty rozprávača nie sú dôležité.... ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Statečné srdce po indicku, ovšem pouze v průměrném balení. Úvod je zbytečně zdlouhavý a tím je vlastně silně přetažená celková stopáž. Samotná vzpoura vypukne prakticky až po jeden a půl hodině, kdy se už mnohé filmy schylují k závěru. Tady ale začíná ta nejzajímavější část, která by si zasloužila o hvězdičku víc. Hodně mi vadily zpívající a tančící scény, které se k takovému typu filmu vůbec nehodí. Místy tím z toho indičtí filmaři udělali téměř muzikál a je mi záhadou proč. Jinak si myslím, že na indickou tvorbu jde o celkem zdařilý počin, který má ale nějaký hlubší smysl snad jen pro samotné indy. ()

Galerie (47)

Reklama

Reklama