Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Smrt v oblacích (S04E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Death in the Clouds (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot si vyjel do Paříže. Příjemné dny odpočinku tráví na výstavách, prohlíží si památky, navštíví i tenisový turnaj. Všechno hezké ale jednou skončí a velký detektiv se vrací do Londýna. Meteorologická předpověď zaručuje klidný let, Poirotovi je však stejně nevolno - nemůže se totiž zbavit strachu z cestování letadlem. Jedna dáma na palubě je na tom ovšem ještě mnohem hůř než on: stevard krátce před přistáním zjistí, že je mrtvá, a malá bodná ranka na krku svědčí o tom, že nešlo o přirozenou smrt. Podezřelí jsou všichni pasažéři i členové posádky. Geniální Belgičan postupně objevuje překvapivé vztahy mezi některými zúčastněnými a obětí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající knižní předloha a velmi zdařilé filmové zpracování, které je jedním z nejpovedenějších s Davidem Suchetem. Atmosféra filmu je dokonalá a herci výborní. Přínosem je určitě i postava inspektora Jappa. Kdo ví jestli se inspektora Jappa, kpt. Hastingse nebo sl. Lemonové ještě někdy dočkáme v novým dílech? Obzvláště dobře zpracovaná se mi zdála být samotná scéna v letadle, napětí by se dalo krájet. Dvakrát se v celém filmu objevila i česká rodačka Hana Bělská (Pravdová) a sice v malé roličce domovnice (v titulkách je uvedena jako Hana Maria Pravda). Opravdu moc povedené. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Ale ale !! Už ani nemůžete nasednout do letadla, aby se na jeho palubě nestala vražda !!" ;) Jedinečný David Suchet je se svým strachem z létání naprosto rozkošný, velmi se mi rovněž líbilo prostředí mé milované Paříže, přičemž ty Poirotovy glosy směrem k nejzásadnějším pařížským pamětihodnostem mě neskutečně bavily, stejně jako scéna s návštěvou galerie i tenisového utkání na Stadionu Rolanda Garrosse, čímž mi vlastně tvůrci tak nějak vynahradili absenci Hastingse, hudební složce Christophera Gunnuniga rovněž nemám co vytknout, velmi dobře pomáhala gradaci napětí, byť dost často i v momentech, kdy se vlastně nic zásadního nedělo, bohužel se však tvůrcům v čele s režisérem Stephenem Whittakerem nepodařilo příliš šťastně obsadit padoucha, nic proti nevýraznému Shaunu Scottovi, navíc samotný závěr s vysvětlením vraždy v letadle mi přišel tak nevěrohodný a pitomý, až to naprosto degradovalo vše předešlé.. Ačkoliv musím říct, že ani tento román Agathy Christie mě zrovna dvakrát nenadchnul.. Mimochodem postava arogantní gamblerky Lady Horbury v podání Cathryn Harrison mě natolik rozčilovala, že bylo vlastně od začátku jasné, že ona rozhodně nezabíjela, a tak jednoduše v mých očích Smrt v oblacích patří k těm nejméně podařeným epizodám celé poirotovské série !! ()

Reklama

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hercule Poirot opäť dokáže, že vrahovia sú jednoducho prikrátky na jeho šedé mozgové bunky. Pre korpulentnejšieho cestujúceho s fúzikmi nepohodlný let v lietadle nejaký opovážlivec využije na vraždu v tesnej blízkosti spiaceho detektíva, ktorý síce s eleganciou prehltne toľkú trúfalosť, ale vrah už musí rátať s pomstou Belgičana a to formou odhalenia jeho alebo jej prefíkaného plánu. Môžem už dopredu prezradiť, že dôvod vraždy nie je nijak osobitý a zapadá do typickej šablóny vraždy pre peniaze alebo z lásky alebo z nenávisti. ()

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při vší úctě k páně Poirotovi/Suchetovi, tohle je jeden z nejméně povedených dílů seriálu. Hezké záběry z Paříže, standardně dobrý Poirot, byť jeho chytré poučování o památkách Paříže mně tentokrát lezlo na nervy. Nicméně překombinovanost závěru a neuvěřitelné rozpletení celého příběhu, včetně naprosto stupidního přiznání se pachatele to pozitivní přece jen do jisté míry degradovaly. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakmile se vražda odehraje přímo před Herculem Poirotem, navíc v letadle, a ještě tak, aby si toho on ani nevšiml, to už je přece jen něco, co stojí za pozornost. Hercule pak vede parádní vyšetřování, které obsahuje rekonstrukce, hodně cestování a klasické rozuzlení před skupinkou lidí, kdy netušíte, kdo je vlastně vrah. Skvělý díl. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • V čase přibližně 13:30 vidíme na tabuli v Roland Garros „finále muži F. J. Perry a G. von Cramm“. Jedná se tedy o ročník 1935. Ale v tomto roce se letadla Douglas DC-3 ještě nevyráběla. Výroba započala až v roce 1936. Vražda se proto nemohla stát v letadle DC-3. (pjotri)
  • Když Poirot prohlíží mrtvolu a na krku objeví stopu po otrávené šipce, je vidět, jak pod vpichem tepe tepna. Oběť tedy nemohla být mrtvá. (pjotri)
  • Letadlo zobrazené ve filmu je Douglas C-47B Dakota 4. V románu je ovšem typ letadla Handley Page HP42. (Jan.Kanak)

Reklama

Reklama