Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument věnovaný Bulatu Okudžavovi je především svědectvím o písních, které žijí vlastním životem. O písních, které do svého repertoáru zařadili naši zpěváci a písničkáři, např. Jaromír Nohavica a Hana Hegerová. Nosným pilířem celého pořadu jsou pak okolnosti slavného Okudžavova brněnského koncertu v říjnu roku 1995. Z tohoto předposledního Okudžavova veřejného vystoupení se navíc zachoval unikátní záznam, z něhož zatím Česká televize odvysílala jen některé části. Tvůrci Věčné písně se rozhodli jít méně tradiční cestou - nepředkládají střihový sled úryvků písniček, nabízejí písně celé (s vynikajícími překlady Milana Dvořáka), umožňují sledovat cestu skladeb prostorem, porovnávat originální Okudžavovu interpretaci s verzemi českých umělců - minimálně v případě Jaromíra Nohavici se jedná o kongeniální souznění. Bulat Okudžava se narodil v roce 1924, zemřel v roce 1997. V době, kdy vznikaly první zárodky tohoto dokumentu jsme si připomínali jeho nedožité osmdesáté narozeniny. To podstatné na Bulatu Okudžavovi však nejsou prázdná výročí, ale nadčasový vzkaz, který nám prostřednictvím své poezie zanechal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Filomena.I. 

všechny recenze uživatele

„Každé divadlo existuje 15 až 20 let. Potom režisér, jenž divadlo založil, zestárl, herci zestárli. Přišel nový čas. Bylo by třeba založit divadlo nové. Tamto divadlo se vyčerpalo. Tak je to i s člověkem: My všichni ve svých životech „hrajeme“ role. Hrajeme a hrajeme a plníme vůli Nebe… * Zrušené divadlo (poukázka i na dobu stalinskou, kdy činnost mnoha umělců byla zakázána) - to je náš život…“ (Bulat Okudžava) *** Vyznání několika zpěváků (Jarek Nohavica, Vladimír Merta, Bob Frídl, Libor Dvořák…) o „věčné písni“ Bulata Okudžavy s krátkým šotkem jeho samotného. Prolínajících se „sděleními jinotajnými“ v jeho písních (zde ucelených s překladem). V dobách normalisačních bílý paprsek v rudé záplavě vše pohlcující. *** V přihrádce POESIE (u mne doma) leží malý poklad „Půlnoční trolejbus“ vybraných básní Bulata Okudžavy (tenkrát za 29(!),- Kč i s malou LP deskou „želatinovou“ /objeví se i v dokumentu/) opečovávaný… *** „Můj Pane, Bože, vidím * zelený tvůj zrak. * Dokud se Zem ještě otáčí, * ač sama to má za zázrak, * když má ještě čas, * když zbývá jí teplo pro oheň, * každému dej něco málo… * A na mě se rozpomeň. (Modlitba Francoise Villona. Celý překlad i s video-písní v mém Deníčku zdeť.) ()

Reklama

JoSte 

všechny recenze uživatele

Tento dokument se J. Vondrákovi a všem zůčastněným opravdu povedl. Nabízí jedinečný pohled na dílo Bulata Okudžavy skrze nahrávky jeho Brněnského koncertu (věčná škoda, že jeho záznam není nikde k sehnání) a překlady spřízněných písničkářů s českými verzemi těchto krásných písní. Mezi ně jsou zařazené zajímavé rozhovory mj. také s interprety a samotným Bulatem Okudžavou. Díky tomuto filmu jsem jeho dílo lépe poznal a objevil jsem několik písní a překladů, které si sám často rád zahraju. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po letech zase zopakoval skvělý Vondrákův dokument o Bulatu Okudžavovi. Perfektní skladba dokumentu, která se Vondrákovi moc povedla. Okudžavovy texty a hudba jsou samozřejmě na prvním místě, ale celý dokument je perfektně vyvážen. Unikátní živé záběry z brněnského koncertu v roce 1995, jeho nejznámější písně v podání našich interpretů (od Hany Hegerové a Jarka Nohavici přes Vladimíra Mertu a Boba Frídla k Martinu Dvořákovi a Jiřímu Vondrákovi), autentické záběry ze setkání s Okudžavou na jeho "autorské dače", záběry z Arbatu podmalované jeho hudbou i zajímavé vysvětlení uspořádání brněnského a pražského koncertu, což byly poslední dvě vystoupení Bulata Okudžavy, nadčasového autora a interpreta s neuvěřitelným charismatem. Vondrákova interpretace Okudžavovy "Písně o modrém balonku" je nezapomenutelná, což platí o celém dokumentu. Pro "folkaře" je toto dílo opravdu povinnost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

A já vůl si ten film zase nenahrál... Fascinující postava Bulata Okudžavy je přiblížena nikoliv prostřednictvím množství biografických údajů a vzpomínek přátel, ale jeho vlastním dílem, kdy konfrontují tvůrci filmu původní verze se zpracováním písní českými zpěváky. Celkový dojem 90 %. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama