Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument ostravského televizního studia vypráví příběhy lidí, kteří obětovali nejvyšší hoře světa největší kus svého já. Mnohým z nich se podařilo z jejího stínu vystoupit až na samotný vrchol, někteří se už nikdy nevrátili. Film byl natočen u příležitosti 50. výročí prvního výstupu na Mt. Everest a mapuje působení československých horolezců při zdolávání nejvyššího vrcholu naší planety. Je tak poctou všem horolezcům, lidskému duchu, bezměrnému úsilí, odvaze, pokoře, cti a touze člověka posouvat hranice svých možností stále dál. Snímek režiséra Jindřicha Procházky byl na festivalu SPORTFILM LIBEREC 2004 - FICTS INTERNATIONAL CHALLENGE vyhodnocen jako nejlepší v kategorii dokumentů a rovněž získal hlavní cenu 7. ročníku této prestižní mezinárodní přehlídky. Ve výškovém horolezectví neexistuje významnější cíl než nejvyšší hora světa, 8848 metrů vysoký Mount Everest (Chomolungma, Sagarmatha). Má totiž i mezi exkluzivní společností čtrnácti himalájských osmitisícových vrcholů zvláštní postavení, protože převyšuje skupiny nižších osmitisícovek o 800 metrů a představuje tudíž sám o sobě vlastní kategorii prakticky devítitisícového vrcholu. Každý výstup na vrchol je proto bezesporu výjimečným výkonem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

rekkky 

všechny recenze uživatele

Ve stínu bohyně matky země je poskládaný z hodnotných výpovědí, které mají jednoduše sílu zaujmout a výstup na Mount Everest je tak popisován s dostatečným respektem. Výjimečnost dokumentu tkví v tom, že moc takových děl neexistuje a proto funguje jako výborné naučné dílo. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Spracovanie dokumentu štandardné, dnes už zastaralé, ale monológy českej a slovenskej horolezeckej špičky nezabudnuteľné. Filozofia disciplíny, váha priateľstva, smrť v horách... to všetko sotva nájdete inde úprimnejšie a krajšie sformulované, než tu, z úst najpovolanejších. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Dokument přináší neotřelý pohled na horolezectví a nebezpečí v horách z úst těch, kteří mají nejvíce co říci. Nezapomenutelný dokument z dílny českého filmaře, o to lepší a zajímavější. ()

subic 

všechny recenze uživatele

ČT Ostrava udělala tenhle dokument v roce 2003 jako takovou rekapitulaci Československých a Českých výprav na Čomolungmu/Mount Everest. Tehdy to bylo právě 50 let od prvního výstupu. Beru to jako takový předdíl dokumentárního cyklu Zapomenuté výpravy, které dělala stejná parta v ostravské ČT od roku 2005. Jo a Radek Jaroš tam měl ještě vlasy :-) 70% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama