Reklama

Reklama

Táta a taťka

(festivalový název)
  • USA Daddy & Papa
všechny plakáty

Obsahy(1)

Už od raného dětství jsme jako členové a členky řádné společnosti připravováni na den, kdy si s partnerem či partnerkou založíme rodinu. Princové v pohádkách poznají sličné princezny a po svatbě jim čáp nebo vrána přináší vysněného dědice trůnu. V romantických komediích ženy posmutněle hledí do dáli a představují si pokoj zaplněný dětmi a dokonalým manželem. Při návštěvě u příbuzných se dědečkové a babičky dychtivě dožadují zpráv o našem nejnovějším objevu, následované dotazem na datum naší svatby a narození našeho prvního potomka. Rodina je rovnice o třech proměnných – žena, muž a dítě. Ránu do chladné matematické logiky ovšem zasazují tzv. alternativní rodiny, kde namísto matky vychovává dítě další otec, nebo naopak jedna matka pomáhá té druhé zkrotit nezdolné ratolesti. Ty tam jsou doby, kdy gay rodičovství bývalo pouhým snem. Alespoň o tom se snaží diváky přesvědčit americký filmař Johnny Symons v částečně autobiografickém dokumentu Táta a taťka. I on kdysi nabyl domnění, že jako gay muž rodinu mít nikdy nebude. A i on se této myšlence nejednou vzpíral. Jenže ejhle, objevil se Zachary a všechno bylo jinak. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

swamp 

všechny recenze uživatele

Johnny Symons se rozhodně prokázal jako výborný vypravěč..místy mi připomínal Michaela Moora (což i přes jeho stále větší komerčnost berte jako klad:). I přes nekonvenční téma tohoto filmu bych ho nazval jako příjemně konvenční sonda do života gayů-rodičů. Celý dokument svižně probírá život několika homosexuálů (jak párů, tak jedinců), kteří si adoptují dítě (většinou afro-amerického původu). Zobrazuje skutečnost, že ve Státech se ohledně těchto adopcí blýská na lepší časy..a hlavně..po shlédnutí tohoto dokumentu jsem došel k závěru, že adopce homosexuálním párem možná není tak bytostně nepřijatelná. ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to letos na Academia Film Olomouc. Docela mě zarazilo, že to je z roku 2002. Bral jsem snímek jako dokument reagující na aktuální problém, no a vzhledem k tomu, že je možné současný stav tohoto tématu prezentovat na 10 let starém dokumentu, tak to se věc moc nehnula. ()

Reklama

Reklama