Reklama

Reklama

Šamáda

  • Česko Kapitulace (více)

Obsahy(1)

Mladá a překrásná Lucile (Catherine Deneuve) udržuje poměr s bohatým postarším Charlesem (Michel Piccoli). Tento vztah umožňuje Lucille příjemný život v luxusu. Když se jednoho dnes Lucile seznámí s mladým nemajetným Antoinem (Roger Van Hool), ihned se do něj zamiluje... Podle povídky Françoise Sagan. (Pohrobek)

Recenze (14)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Měla jsem chuť tu Lucile párkrát lisknout a několikrát nakoupnout... Takže to bylo dobře natočené, ale stejně to není můj šálek kávy. Uznávám, že děj je pravděpodobný a reálný, ale stejně mám radši jiné věci. Byť natočeno v roce 1968, nevím, proč by si měli partneři po třech letech společného života vykat. Zkusili jsme to realizovat doma a krom vedlejšího produktu (smíchu) jsme to po chvíli vzdali. U filmu jsem vydržela pouze jako masochistka, když jsem pozorovala dokonalé účesy Catherine Deneuve... ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Druhovo sa jedná o súrodenca Vardovej Štastia, akurát, že Cavalier na v podstate banálnu zápletku nejde cynicky, ako Varda, ale naopak príbeh sleduje z hľadiska Lucile (ktorej komediálna životná logika miestami spôsobuje, že divák spochybňuje jej duševné zdravie). Niektoré situácie ( SPOILER typu Pre krátkodobú spokojnosť vyšpekulujem dlhodobo neudržateľnú lež) vyznievajú extrémne krátkozrako, až to vyvoláva záchvaty smiechu, avšak práve tieto sebaklamy sú ako vystrihnuté zo života... Čo však vidím ako plus tohto civilnejšieho kritického stvárnenia témy, je, že satira nie je až tak explicitná, čo diváka nechá občas skĺznuť do pozície Lucile a vcítiť sa do jej rozpoloženia. Holt, všetci sme ľudia a nie každý vie, ako nájsť svoje šťastie. Eudaimonizmus je skrátka jediná hodnota, ktorú Lucile, okrem spoločenských konvencií, uznáva... V podstate je Deneuvovej postava v závere opäť raz úprimná sama k sebe a podľa toho aj koná. :)) ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hořkosladký melodram o ženě, jež dá po velkém boji přednost luxusu před láskou, a to proto, že nedostatek luxusu onu lásku zabil. Svým způsobem sociálně-kritické dílo zpracovává velmi silné témá inteligentně a citlivě. Ze začátku chybí filmu trochu citelnější náboj, to se však ke konci zlepšuje a závěrečná dvacetiminutovka je dost působivá. Celý snímek je koncertem Catherine Deneuve, která vytvořila velmi životnou, opravdovou, nepřikrášlenou postavu. Její Lucile může být jako bořička mýtů srovnávána i s Catherininou postavou z Krásky dne, i když se jedná vlastně o opačný případ. Zvláštní snímek, který bych nazval NEROMANTICKÝM filmem. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Prvních 10 minut jsem dal v kuse, pak přicházely dalších 10 minut neovladatelné výbuchy smíchu - na vině je vyčpělost, kašírka, dialogy, strojenost - je to prostě Angelika z šedesátek. A pak už se to nedalo a proklikal jsem to. Hezká je dobová móda a hudba. Deneuve je příjemné sledovat. Ale ty perly (a ten strašlivý dabing!), nedá se.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Cavalier jako vždy: nuda, nuda, nuda, záblesk příběhu, příběh. S tímhle režisérem prostě nemůžu být kamarád, unudil by mě k smrti, než by mi začal servírovat pohyblivé obrázky tak, jak se mi to líbí. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Lucile (Catherine Deneuve) se s Johnnym (Jacques Sereys) setkává v restauraci Landlot v Ženevě, kde počátkem dvacátého století sedával V.I.Lenin. (Snorlax)
  • Tabulka s nápisem "V.I.O. LENINE" (Vladimir Ilitch Oulianov Lénine) již dávno z restaurace Landlot zmizela, místo jejího současného pobytu je předmětem mnoha pověstí o nedávné historii Ženevy. (Snorlax)

Reklama

Reklama