Reklama

Reklama

Dienen bei der NVA

(TV film)
všechny plakáty
Německo, 2003, 90 min

Režie:

Thomas Kuschel

Obsahy(1)

"Links um, rechts um, vorwärts marsch ...!" 34 let zněly tyto a další podobně řízné povely kasárnami a cvičišti NDR. Dohromady 2,5 miliónu mladých mužů muselo od roku 1956 oblékat jednotvárnou uniformu východoněmecké NVA. 3. října 1990 pak přestala NVA existovat jako samostatná armáda. V prvních letech byla NVA ještě koncipována na principu dobrovolnosti. Vojáci se zavazovali dva roky, důstojníci deset, bránit stát dělníků a rolníku proti jakémukoliv nepříteli s nasazením vlastního života. Poté, co vstoupil v platnost zákon o všeobecné vojenské službě - krátce po stavbě Berlínské zdi -, musel každý mužský občan NDR počítat s tím, že 18 měsíců svého života stráví značně nepříjemným způsobem.

V prvním dílu dokumentu německé televize MDR sleduje Thomas Kuschel nejprve první léta Nationale Volksarmee, okolnosti a pozadí jejího formování. Popisován je její vývoj až ke konci šedesátých let, kdy se Ulbrichtovy ctižádostivé jednotky staly plnohodnotným členem koaličních armád zemí Varšavské smlouvy. V druhém dílu se Michael Erler zaměřil na období mezi začátkem sedmdesátých let a rokem 1990, kdy NVA zanikla spolu se "svým" dělnicko-rolnickým státem. (Pohrobek)

(více)

Recenze (1)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Relativně moderní, bojeschopná a dobře vybavená. Taková byla východoněmecká Nationale Volksarmee. Většina jejich příslušníků však byla ráda, když jí uběhlo 18 povinných měsíců - málokdo si ale na něco stěžuje. Přece jenom se jednalo o menší sesterskou armádu a ruský velký bratr stále hrozil. Vyčerpávající dokument, založený především na výpovědích bývalých příslušníků, takřka všech šarží. ()

Reklama

Reklama