Reklama

Reklama

Bratři Sarojanové

  • Sovětský svaz Bratja Sarojany (více)

Obsahy(1)

Drama z období vzniku sovětského státu. Dva bratři - důstojníci se mají upřímně rádi, názorově se však rozcházejí. Starší Gevork je stoupencem myšlenky o mocné velké Arménii, mladší Hajk je bolševik. Své přesvědčení tají před ostatními, jakmile však vyjde najevo, dostanou události rychlý spád. (LFŠ 2007) (oficiální text distributora)

Recenze (2)

Jakubisko 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2007 ... asi nejlepší z těch kavkazských filmů, na které jsem se odvážil jít, ale i tak celkem nuda, která má sice jistou zápletku, jenž ale 102 minut zdaleka nepokryje... ()

chamonix 

všechny recenze uživatele

Sám film mne, podobně jako jiné arménské snímky, příliš nezaujal (světlou výjimkou jsou Mužčiny). Vyvolal nicméně zájem zjistit si více o popisovaných událostech a ty naznačily i možné důvody nevelké angažovanosti Ruska v arménsko-azerbajdžánské válce 2023:                                                                                                  zmíněné příměří z Alexandropole (r. 1920) podepsal za arménskou stranu dašnakský ministr obrany Drastamat Kanajan, muž který spáchal atentáty na několik představitelů carského Ruska a ve 40. letech kolaboroval s nacisty (organizátor Arménské legie bojující pod Němci na Krymu a na Kavkaze). Přes tuto historii v r. 2001 pojmenovali v Arménii novou medaili udělovanou "vojenskému personálu a civilistům, kteří vynikají ve vojenském výcviku" jeho jménem a v roce 2005 byl založen i Institut pro národní strategická studia Drastamata Kanajana (od 2016 pod ministerstvem obrany). A teď se přesunme do konce r. 2023 - dostupné zdroje hovoří o mrtvých Rusech, příslušnících mírové mise, zatímco arménská armáda se do obrany obyvatel Náhorního Karabachu nezapojila a zůstala v kasárnách ... ()

Reklama

Reklama