Reklama

Reklama

Stínoví vojáci

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Třídílný dokumentární pořad Stínoví vojáci zobrazuje nezvykle dramatickou formou dosud málo známé příběhy parašutistů, které vyslalo londýnské ústředí československé armády v období druhé světové války do okupovaných českých zemí, aby zde plnili tajné zpravodajské a odbojové úkoly. Režisér Petr Hvižď zaznamenal desítky unikátních svědectví dosud žijících přímých účastníků těchto speciálních operací a za pomoci hraných rekonstrukcí i archivních materiálů analyzuje jednotlivé klíčové momenty jejich života. Autoři se nevyhýbají ani problematickým otázkám odboje a v nových souvislostech analyzují také chyby, kterých se dopouštěli organizátoři zpravodajských výsadků v Londýně. Autoři akcentovali lidskou stránku událostí před chladným výčtem historických faktů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument o věcech, které se před námi komunističtí kulturtrégři snažili zatajit. Dodnes nám povědomí o nich chybí a s ním i kus sebeúcty. Tato část naší historie v nás zůstane, bojím se, že navždy, zmrzačena, ne-li amputována. Ale je nesmírně záslužné, že se tomu podobné dokumenty vytrvale pokoušejí bránit. ()

Ludo444 

všechny recenze uživatele

Výsadky z Británie to nebol len ANTHROPOID. Dokument podrobne mapuje operácie niekoľkých skupín a to čo ho dvíha do výšin sú osobné výpovede účastníkov. Pri osobnom stretnutí výsadkára s človekom čo mu pomohol mi bolo všelijak."Krutosti ktoré boli cez Druhú svetovú vojnu, hlavne medzi partizánmi a nemeckou armádou, tie ma už preboleli. Na tie sa zabúda rokmi, a tých rokov od skončenia vojny je dosť. Ale rozdelenie Československa a ideály za ktoré sme bojovali, tie padli. A to je to najťažšie čo môže človeka stretnúť." Jozef Haríň, člen výsadku EMBASSY ()

Reklama

aciss 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů o válce, co jsem kdy viděl. Úžasné polozapomenuté příběhy československých parašutistů jsou předkládány v jedinečné podobě formou rozhovorů se samotnými aktéry. Tento dokument by měl být povinně vysílán na základních školách v hodinách dějepisu, aby naše děti měly před sebou nějaké vzory hodné následování. ()

Fíma 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že znělka této dokumentární série ve mně vyvolávala jaké si mrazení. A teď po letech, kdy jsem opět mohl zhlédnout tento výjimečný dokument, tomu nebylo jinak. O nás Češích se v poslední době říká, že máme národní hrdost jen, když vyhrajeme mistrovství světa v hokeji, ale já už vím, že to mrazení je víc než vítězství na olympiádě. V tu chvilku jsou mi ukradení všichni poslanci, korupce a všichni ti zloději, přátelíčkové, pět českých na stole, kapříci a vůbec všechno, protože když vidím, že se mezi námi najdou takoví lidé jako naši výsadkáři a jejich domácí pomocníci, tak vím, že ono přese všechno je na co (na koho) být hrdý. A k samotnému ztvárnění není co dodat. 3P: precizní, působivé, poučné... plné pamětníků Ještě takovou malou poznámku. Říkal jsem si, že je to asi stejně tak dobré jako Dukla - krev a mýtus. A teď jsem koukal, že on to i natočil stejný režisér. Tak klobouk dolů. Jen víc takových filmů a hlavně i víc diváků. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dneska mě fascinují někteří z těch, co neselhali, a žili stále s pocitem smrti v zádech, a tedy i bohabojnosti. Nepochybně za to mohla i tehdejší doba, vlivy na jedince, neb jak je tam i řečeno, tak i tehdy většina táhla s aktuálním stádem, ale občas se našli takoví, že se tomu těžko uvěří, že se do toho psutili, a neselhali...Nedávno jsem viděl dokument, kdy jedna žena vypravovala jak se vrátila z koncentráku, jko jedna z deseti, a "doma" v městečku je přivítali slovy - Vždyť vás s vrací víc, než jste odešli. V těch slovech už poznávám současný lid...Režisér věděl, že je to jeho poslední práce, a proto je dobře, že o těch, z nichž už dneska skoro nikdo nežije, že ty živé světky kontaktoval a natočil jejich svědectví pro nás, pro tu hrstku osob, co se zajímají o naše předky. ()

Zajímavosti (1)

  • Herec Jiří Dvořák ztvárnil již dvakrát roli člena speciální výsadkové skupiny. Tou první je rotný Vladimír Hauptvogel (paradesantní výsadek Chalk) v tomto dokumentu. Druhou je nadporučík Alfréd Bartoš (velitel výsadkové skupiny Silver A) v televizním filmu Operace Silver A z roku 2007. (Snickors)

Reklama

Reklama