Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 015)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Fans pražské Slavie asi při některých větách musí značně trpět, naopak sparťani asi začnou mávat šálama a křičet Horst Siegl. My ostatní si můžeme v klidu užít dalšího masakru ze kterého stříká krev až do branky pražské Slavie. Mě osobně film silně překvapil a nebejt těch keců ve Sparťě, které se prostě do tohoto druhu filmu nehodí, dal bych možná i plnej počet. Film se měl trošku zkrátit a zaměřit výhradně na boj a akční scény, to by po tom byla ta správná lahůdka a vůbec by mě nevadilo, kdyby tam sparťani přitáhli například tank a začali to tam do těch peršanů mydlit třeba stíhačkama. Mě je to úplně u prdele, hlavně, že za chvíli začíná hokejova extraliga Sparta - Litvínov a já už se nemůžu dočkat jak si ve stařičké holešovické hale všichni společně zařvem THIS IS SPARTA !!!!!! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že jsem se i přes výborné trailery nenechal přehnaně navnadit, dokázal jsem se na 300 dívat jako nezaujatý divák, který očekává kvalitní podívanou s dobrou akcí - a ke svému velkému překvapení dostane něco mnohem víc. Úžasný film s jednou z nejlepších vizuálních stránek posledních let. Ve chvíli, kdy se objevil Gerald Butler jako zavilý Leonidas, jsem se i já, starý slávista, zamiloval do Sparty a fandil jí, jak jen to šlo, přestože jsem z dějin a i díky logickému uvažování věděl, jak to asi může dopadnout. Samozřejmě musím dát za pravdu všem výtkám ohledně celkového fašistického vyznění příběhu o "silnějším, před ničím neustupujícím národu", ale pro mě zůstává vyprávění o nezlomitelném šiku válečníků hlavně příběhem hrdinství a odhodlanosti. Co se týče vizuálu, dokázala 300, že zpomalené záběry na krev a válečníky mohou být uchvacující, i když se na podobnou scénu díváme ve filmu už pox-té. Oba souboje s Nesmrtelnými, plakátový pád ze soutěsky či finální hod oštěpem a déšť šípů jsou nezapomenutelné a jak kinematografie ukázala, tak i svým způsobem nepřekonatelné. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mnoho slov (vypravěč je opravdu zbytečný), moho gest a když dojde k první, druhé a dalším bitvám, říkáte si, že už snad po sto padesáté osmé nemusíte vidět krev, stříkající přes celý obraz. Leč děje se to pořád, až do omrzení. A následují srdceryvné okamžiky a přátelsky chlapské poplácávání po zádech, ale co na tom, vytane-li vám na mysl, že pokud se ve snímku někdo ohání svobodou, tak pouze pro válečníky, nedej Bože být homosexuálem, postiženým, knězem, politikem nebo filozofem. Ženy mohou vzdychat nad "struhadlem" Gerarda Butlera, já bych mohl třeba nad scénou soulože s královnou, nic proti, ale u filmu, který stále předstírá něco víc, by to bylo vyloženě stupidní. Aspoň, že snímek rychle utekl. 50%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zack Snyder, Kurt Johnstad, Michael Gordon .. You will not enjoy this. Zack Snyder vytáhl z rukávu další eso!! Příběh stojí na historickém základu a hutné comicsové novele Franka Millera. Co se převedení do scénáře týče, je ona obrazová jednoduchost a přímočarost prakticky zachována a po stručném úvodu, který vysvětlí zocelující postupy pro čistotu rasy vojáků Sparty se vydáme k osudné soutěsce, kde se to s několika málo prostřihy na královu choť a její lobby jen mele, vraždí a krvácí ve velké bitvě za velké ideály. Ani jsem nečekal nějakou větší dějovou složitost, nepřekvapí ani agitační proslovy o svobodě a ochraně hodnot západní civilizace - takových jsem slyšel už spousty, dlužno však dodat, že mě i tentokrát berou, tam kde mají. Tento film však stojí na zcela jiném základu a to technicky precizně odvedené práci a režii. Hyperstylizovaná výprava, barevně vypreparovaná s ostrými kontrasty, kde slovo realita nebo rekonstrukce nemá prostor se uplatnit. Pompézní bitevní scény - mozaika běsnivých klipů z krvavé vřavy - berou zpracováním dech. Konkrétní bojové záběry jsou přesně zrežírované sekvence bez zbytečných střihů (to mám hodně rád), kamera dynamicky střídá pozice, boj fázově mění tempo, nechybí detailnější přibližování .. švih, otočka, opět širší záběr a krev cáká, údy poletují .. velmi drsné přesto stále líbivé. Pudové sevření, časté mrazení i kapku potu za krkem jsem doslova pocítil a o to tvůrcům evidentně šlo. Nejen na této frontě uspěli. Trailer jistě mnohé navnadil, jenže teprve na velkém plátně všechny tyto choreograficky a graficky dokonale zpracované pasáže vyniknou. Tak neváhejte, tohle je Sparta, jak ji ještě neznáte. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, kterému filmu věnuji svůj třístý komentář... a ejhle 300: Bitva u Thermopyl. Ono už sice bylo k tomuto filmu všecko řečeno, ale tak pro ty, kteří mě mají v topce: Ano, je to skvělý film, skvělý vizuál, perfektní hudba, tvůrci se vyřádili a tak dále, bla bla bla. Každopádně dávám pět hvězd, protože jsem se u toho bavil jako už dlouho ne. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • Když Peršané na Sparťany střílí šípy, má jich Leonidas (Gerard Butler) několik zapíchnutých v plášti. V dalším záběru však v plášti žádné nemá a plášť není ani poškozený. (Novalinda)
  • Film se zabývá více mytologií než historií. „Řekl bych, že 300 je film, vyprávěný očima Sparťanů. Nejen z jejich perspektivy, ale skrze to, jak bitvu u Thermopyl pociťují. Kdyby vám Sparťané u ohně vyprávěli o thermopylských událostech předtím, než o nich bylo cokoli napsáno, udělali by to takto. Nezáleží třeba na tom, že nemají pořádně chráněná těla, všechno, co s nimi souvisí, je má činit víc ohromující," prohlásil režisér Zack Snyder. (tyzmrde)
  • Gerard Butler (Leonidas) prošel téměř půlročním tréninkem, který se skládal především z gymnastických cviků. Po natočení filmu řekl, že do ničeho takového už v životě nepůjde. (MiCM)

Související novinky

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

Legendary a Warner: Velký hollywoodský rozvod

19.08.2013

Produkční společnost Legendary Pictures založil v roce 2000 „vlk z Wall Street" Thomas Tull poté, co shromáždil 500 milionů dolarů z kapes soukromých investorů. Legendary podepsalo smlouvu se studiem… (více)

Reklama

Reklama