Reklama

Reklama

Když mu bylo sedm let, odebrali ho matce a podrobili drsnému vojenskému výcviku. O třicet let později musí král Leonidas, vládnoucí řecké Spartě po boku milované manželky Gorgo, čelit děsivé hrozbě. Král Xerx požaduje, aby se mu Sparta podřídila, Leonidas však posly bez milosti shodí do studny. Je odhodlán bránit svou zemi i navzdory nepříznivým věštbám. Nikdo netuší, že věštbu zaplatil Thérón, který se spřáhl s Xerxem. Když rada odmítne Leonidovu výzvu, shromáždí král tři sta odhodlaných bojovníků a vydá se s nimi k pobřeží, aby se v úzké soutěsce Thermopyly postavil mnohonásobné přesile. Připojí se k nim také Arkaďan Daxos se svými vojáky. Zatímco se muži připravují k boji, Gorgo, kterou jeden z radních varoval před zrádným Thérónem, se snaží přesvědčit radu, aby Leonidovi vyslala na pomoc posily. Leonidas odmítne s Xerxem vyjednávat. Svou zemi nevydá do rukou nepřítele. Sparťané beze ztrát odrazí první perský útok. Zatímco Leonidas znovu odmítne s Xerxem vyjednávat, Gorgo se s velkým sebezapřením poddá Thérónovu chtíči, ve snaze získat ho na svou stranu. Podlý rádce ji však opět zradí. Zradí také uražený Efialtés, který Xerxovi ukáže, kudy by se jeho vojsko mohlo dostat Sparťanům do zad. Leonidas se odmítne vzdát, a tak se schyluje k rozhodující bitvě. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (2 020)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že takovýhle typ filmů patos potřebuje, ale tohle už bylo místy opravdu příliš, überpatetické scény jak v (amerických) propagandistických snímcích. Ale vlastně je to logické, vždyť 300 je propagandistické béčko! Ahistorická komiksová agitka, která má ospravedlnit americký boj proti islámskému terorismu. Primitivnější zakódování už si ovšem tvůrci zvolit nemohli... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku za počítačovou grafiku. Jinak nuda, nuda, a ještě jednou nuda! Pohádka pro malé děti, potom ovšem nechápu, proč je tahle slátanina nevhodná do 18 let???? Nemám rád historické filmy, ale např. na film "Alexadr" se dalo dívat. Jsem rád, že jsem na to nešel do kina a že jsem v klidu mohl DVD vypnout a mohl tak pustit něco jiného. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ťažká dilema medzi 4 a 5 hviezdičkami. Dávam 4, pretože to nebol drtiaci a absolútny zážitok ako napr. Pán prsteňov či Matrix. Zároveň však na tom filme nenachádzam VôBEC NIČ, čo by som mal potrebu kritizovať. Kráľovnina línia v Sparte mi vôbec nevadila, pátos je presne na hrane (teda tak, ako má pátos byť), herci napospol výborní, bitiek tak akurát (ale kľudne mohlo byť aj viac), spomaľovačky mi neprišli nadbytočné, minutáž úplne presne trafená (vôbec by mi nevadila ešte nejaká štvrťhodinka navyše). Krv super, frajerské dialógy super, Butler vynikajúci a veru neviem-neviem, či by ho Maximus Crowe a Achilles Pitt zvládli, hoci som ich doteraz považoval za najlepších antických hlavorubačov. Trochu mi s odstupom vyvstáva v mysli dojem "telocvične obloženej zeleným plátnom", to je z filmu cítiť, ale na druhej strane: čo chcieť za 65 miliónov, že? Ale ani to nevadí, lebo film sa mi viac páčil v dialógových pasážach než v okamihoch vizuálnych a krvavých orgií. Dosť pochybujem, že toto do sily zážitku prebije niečo z letných megapopcornov... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Spartans, tonight, we dine in hell! Fašistická, manýristická, didaktická, dlouhá... taková je filmová 300: Bitva u Thermopyl, která překvapí (nemile) vzhledem k servírovanému vizuálnímu obžerství několika vyloženě dementně rámovanými sekvencemi a tím, že krom nápaditých závěrečných titulek vlastně není o co dohromady stát. Několik stylistických fines, kdy kamera zběsile poletuje v bitevní vřavě a zpomaluje se, zrychluje a stylizovaná krev cáká na všechny strany, je na úkor gradace a vedlejší linie s manželkou, která v původním komiksu nebyla, zase narušuje tempo a okatě dává najevo, že tady Snyder neměl obrázky, podle nichž by se řidil, a tak má problémy i s tak základními věcmi jako rozmístění herců v mizanscéně. Figura nespolehlivého vypravěče dovoluje popustit uzdu fantazii, ale pokud má být vytvořena spojitost mezi Butlerem a Wenhamem v závěru, nefunguje díky Butlerovu přehrávání a Wenhamovu (záměrnému) podehrávání. K tomu je nutné připočíst rušivý patos, zbytečnou popisnost právě zobrazovaného, která je ale ještě v míře, neschopnost konstruovat koherentní fikční svět a po sin City tady máme další důkaz toho, že takhle by se komiksy na plátno převádět neměly, protože přeložením z jednoho média do druhého nevznikde nikdy nic soběstačného. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Ups. Žiadny mega epos sa nekoná. 300 je skromný experiment podľa 10-stránkového scenáru a s peknými blue-screenovým pozadiami. Dialógy sa tvária natoľko vážne a cool, až sú na pousmiatie. Príbeh recykluje to, čo nám už povedali Statočné srdce a Gladiátor, akurát v skratke a sústrediac sa výhradne na vizuálnu stránku. Dobre sa na to pozerá, bojové scény sú premakané, ale všetko ostatné je voda. Nebyť spomalených záberov, trvalo by to sotva 60 minút. Pekná jednohubka, ale dúfam že nepredpovedá začiatky nového filmového subžánru. ()

Galerie (117)

Zajímavosti (101)

  • V jednom ze záběrů na Daxose (Andrew Pleavin) je vidět, že má na rameni jizvu po očkování proti tetanu. (Kumy)
  • Když jde Peršan městem k Leonidovi (Gerard Butler), můžete (z jeho pohledu) na pravé straně ulice na chvíli spatřit stojan na mikrofon. (Terva)
  • Během tvrdé přípravy na natáčení nacvičovali herci např. stojky na kruzích, válení těžkých pneumatik, či běh se závažím. (Johny_fork)

Související novinky

Chystá se Snyderův návrat ke Sparťanům

Chystá se Snyderův návrat ke Sparťanům

02.06.2024

Když to s originalitou nevyšlo, je potřeba se vrátit k osvědčeným postupům. Právě tak asi přemýšlí Zack Snyder (Armáda mrtvých), který se po nepříliš vřele přijatých dvou dílech své vysněné sci-fi… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Sin City míří do televize

Sin City míří do televize

01.06.2017

Drsná comicsovka Sin City - město hříchu vydláždila v roce 2005 cestu ke Třístovce a k Watchmenům. Fanoušci ihned volali po dvojce, Robert Rodriguez s ní ale otálel dlouhých 9 let a nakonec vydělala… (více)

Romeo a Julie: Bitva u Verony

Romeo a Julie: Bitva u Verony

22.03.2015

Dopočítat se filmových zpracování nejslavnějšího Shakespeara není vůbec jednoduché. Adaptací jsou vyloženě desítky, v paměti ale nejspíš máte tu od Baze Luhrmanna a možná podivnost Tromeo and Juliet… (více)

Reklama

Reklama