Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V televizní adaptaci detektivní novely Mileny Brůhové najde starý pán sousedku Hlachovou v bezvědomí. Kriminalisté hned zahájí pátrání, protože je jasné, že se ji pokusil někdo zavraždit... A tak se seznámíme s dvojicí detektivů, kapitánem Valentou (Rudolf Hrušínský) a poručíkem Novákem (Viktor Preiss). Zpočátku není možné nalézt motiv. Jde tu o dědictví? Stárnoucí vdova je majitelkou vily. O osobní mstu? Ani ke svým nejbližším se nechovala právě laskavě. O žárlivost? Měla přítele, který ji sliboval, že se rozvede. O nenávist? Byla panovačná a zlá... Inscenaci natočil režisér Zdeněk Kubeček v roce 1979. Zajímavý herecký úkol svěřil Slávce Budínové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jsou jako jedna, není jedna bez druhé. Jedna je krásná, kruté tváře má, druhá je hodná, dívá se na nás jinýma očima. Jedna srdce skolí, druhá čeká, sbírá síly... Královnou této jinak matné televizní inscenace je strhující Slávka Budínová, která ve své dvojroli rozehrává malý psychologický thriller o vině, soucitu, porozumění, odpuštění, a především o bolestech ženské duše. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Po půlhodině jsem se začal soustředit hlavně na úchylné kravaty Viktora Preisse, což u detektivky asi není dobře. Krátce poté začíná být navíc zřejmé, kdo je vrah, což taky není úplně dobře. Má to spoustu neduhů televizních inscenací té doby, ale taky to má dobré herce, díky nimž se na to dá kouknout i dnes (Hrušínský, Budínová). ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kvalitních herců je tu plno. Všem kraluje Slávka Budínová. Ta tu dvojroli zvládla perfektně. Pan Hrušínský zahrál svůj klasický standard. Jeho role bohužel víc nedovolila. Vlastně ani všem ostatním toho moc scénář nedovolil. Mimo hlavních postav ostatní jenom přišli něco řekli a odešli. Scénář tomuto kriminálnímu příběhu velmi ubližuje. A to, že motiv měli všichni už považuju za klasiku, která se v kriminálních filmech hodně objevuje. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Výborná detektivka se skvělou Slávkou Budínovou, která hraje "jako na dívadle". Příběh dvou sester a jedné vraždy provází divný pocit a temná atmosféra čehosi o čem nevíme, a možná se ani nedozvíme. Bohužel výsledek je zkalen tím, že byly natočeny podobné filmy, výpravnější a celkově známější, takže dnes máme pocit, že to není originální. 85% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Drámo nepříliš sympatických afektovaných postav, pospojovaných pokřivenými příbuzenskými apod. vztahy, z jejichž vlastního nitra vidíme právě jen to, co je přímo dáno právě těmito vztahy (totiž krom Hlachové, která je těchto vztahů středobodem). Jako kriminálka Příbuzenstvo nevyniká, k určení pachatele klasicky stačí vyloučit všechny, vůči nimž se vnucuje podezření. Radost je sledovat kriminalistu Hrušínského, nikoli ve vyšetřovacích metodách, nýbrž v úsporných gestech a pronášení nemnohých slov. Nebývá vždy tak stroze přesný jako tady. Působí tak jako protipól Budínové coby královny celého představení, jehož základní náladu určuje už její úvodní nástup v roli Hlachové. Závěr v jejím podání coby Urbanové pak přirozeně ústí do přízračnosti okamžiku, v němž ji oba muži podepřou v loktech a pažích. Zaujmou asi tak tři výskyty překotného slovosledu v Budínové větách, dodávající jejímu textu autentičnosti obvykle neslýchané. Naopak mě na scénáři mrzí zejména přehnaná očividnost mladého Hlacha a jeho ženy a také dvě hloupé věty (nejspíš převzaté z knižní předlohy?) vložené do úst Hrušínskému a kazící tak jeho úspornost: totiž zmínka o špinavé lékarničce u Prokopů a "tebe ty ženský zničí" jako typická pohodlá klička, jimiž pisálci rádi dávají na jevo, že jejich kriminalistům nic lidského není cizí (zde ve formě věty k pozdě do práce přišedšímu mladému kolegovi). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie prebiehalo na viacerých miestach Prahy-časť Vinohrady. (dyfur)

Reklama

Reklama