Reklama

Reklama

Poslední spravedlivý

  • Kanada The Last Just Man
Kanada, 2002, 70 min

Režie:

Steven Silver

Obsahy(1)

Ani brigádní generál Romeo Dellaire, který v roce 1994 velel mírové misi OSN ve Rwandě, nemohl zabránit hrůzostrašné genocidě, při níž zahynulo 800 000 Afričanů. (oficiální text distributora)

Recenze (40)

Tunri 

všechny recenze uživatele

Bojím se, že se dokument nedá nějak precizně okomentovat. Musím říct, že jsem ráda, že je někde vyobrazena i druhá tvář slavné OSN. Generál D. je hrdinou naší doby a je to právě on, kdo celým masakrem stále trpí a vlastně by se ho to vůbec netýkalo, pokud by zůstal v Kanadě. Hotel Rwanda jsem ještě neviděla, ale zítra to napravím - na doporučení předchozích komentářů. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

"My ľud spojených národov, odhodlaní uchrániť budúce pokolenia pred metlou vojny, ktorá dvakrát v priebehu nášho života priniesla ľudstvu nevysloviteľné strasti,...a pre tento cieľ pestovať znášanlivosť a žiť spolu navzájom v mieri ako dobrí susedia,...rozhodli sme sa zjednotiť svoje úsilie, aby sme dosiahli tieto ciele." Veľmi užitočná organizácia a fakt sa im to darí dodržiavať, len čo je pravda! 95%. ()

Reklama

krapek 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že ako človek, ktorý toho veľa o histórii nevie, som od tohto dokumentu očakával dokumentárne spracovaný Hotel Rwanda. Miesto toho som dostal autentický dukument, v ktorom sám aktér tejto hrôzy veliteľ Roman Dellaire predkladá celý príbeh, tak ako sa skutočne stal. V niektorých momentoch zostáva rozum stáť nad politickými čachrami a zbytočnou byrokraciou. Stať sa toto v Líbyi, Iraku či Kuwaite, už je tam milión vojakov a z nich isto najviac z tej supermierotvornej USA, ktorá v tomto prípade ukázala v plnej paráde, ako veľmi im v skutočnosti ide o mier. Žeby Rwanďania doplatili na to, že nemajú ropu? Úbohosť. Výborný dokument. ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silný dokument o genocidě ve Rwandě. Vše je zde přehledně shrnuto s výpověďmi nejen přeživších, ale také v celém dokumentu vystupuje a svým příběhem ho doplňuje Roméo Dallaire, který řídil misi OSN ve Rwandě. A k tomu jsou v dokumentu autentické záběry, které působí děsivě, ale zároveň jsou potřeba, aby se na tyto hrůzy nezapomnělo. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Určitě to stojí za vidění. Ani ne kvůli detailům nebo záběrům vraždění, těch je tu poměrně málo (i když to, co jen slovy Dellaire popisuje, když viděl čerstvě vyvražděnou vesnici, je peklo na zemi), ale kvůli dvěma jiným věcem. Jednak kvůli osobní zpovědi člověka-vojáka, který se ocitnul v neřešitelné situaci, udělal, co mohl, a stejně je dodnes paralyzovaný a má za sebou dva pokusy o sebevraždu. Jednak kvůli tomu, jak v detailu vypadá fungování OSN a velmocí. Zvlášť mluvčí amerického ministerstva zahraničí stojí za to. "Vidíme tam akty genocidy." "Hm, a kolik takových aktů musí být, aby to už byla genocida?" "Nemám oprávnění toto zodpovědět." "A neříkáte to třeba kvůli tomu, že kdyby šlo o genocidu, byla by OSN povinna konat?" ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama