Reklama

Reklama

Kursk: mýty a spekulace

(TV film)
  • Francie Koursk, un sous-marin en eaux troubles (více)
Francie, 2004, 72 min

Scénář:

Jean-Michel Carré

Hudba:

Marc Tomasi

Hrají:

Peter Coyote (vypravěč), Bernard Giraudeau (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Ruská ponorka Kursk byla považována za ponorku 21. století. Podle vojenské a elektronické charakteristiky je to nejmodernější ponorka na světě. Když 12. srpna 2000 Kursk vypluje na námořní cvičení v Barentsově moři, je jedním z úkolů posádky odpálit raketové torpédo nevídané síly a účinnosti. Pak se pod hladinou odehraje tajemná tragédie, která ohrozí politickou budoucnost prezidenta Putina. A pak se z Moskvy spustí lavina oficiálních lží, které až dosud znemožňují poznat celou pravdu. Jisté je jen jedno: havárie ponorky nezůstala bez vlivu na vnitropolitickou situaci v Rusku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Drom 

všechny recenze uživatele

Původem francouzský dokument snažící se prostřednictvím alternativního vysvětlení nehody ponorky Kursk v roce 2000 naznačit současné praktiky státní moci v Rusku. Oproti oficiálnímu vysvětlení nehody, způsobené údajně neidentifikovanou závadou cvičného torpéda, je divákovi poměrně nenásilně představena teorie kontaktu s americkou ponorkou monitorující vojenské cvičení a dokonce možný útok této ponorky torpédem na Kursk. Uvádí také znepokojivá, především politická, fakta na pozadí této události, která teorii mohou podpořit, včetně spekulace, že přeživší posádka nebyla zachráněna úmyslně. Vzhledem k utajení ze strany ruské vlády a důkladné likvidaci vraku se pravdu v nejbližší době asi nedozvíme. Teorie zní poměrně důvěryhodně a musím ocenit, že dokument o pravdivosti pouze spekuluje a nestaví diváka před neotřesitelnou a jedinou pravdu. Je pak na každém, aby se nad předloženými informacemi a touto teorií sám zamyslel. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Francouzský režisér Carré natočil tento dokumentární film na holých nesmyslech a nepravdách a zrovna to, co by měl film obsahovat zde není. Ponorka Kursk byla nejlepší ponorkou své doby, s tímto strojem se Rusům nemohli rovnat ani Američani, nicméně posádka této ponorky měla osud, za který bych nechal celou ruskou vládu pozavírat i s Putinem. To, jak se vláda zachovala k vlastním lidem (celou posádku tam nechala chcípnout) jenom kvůli tomu, že náklad ponorky obsahoval i jaderné zbraně a Vláďa Putin by byl hrozně nerad, kdyby to zjistili Evropani a nedej Bože Američani. Je to hnus, politika a celé Rusko. Námořníci nedostávali ani výplaty, což je také velký vykřičník. Největší ponorka všech dob a kapitán bydlel v domě, který bych přirovnával spíš k chatrči a oni tam ty lidi prostě nechají chcípnout. Ale vraťme se ke Carrému. Musí to být asi velký milovník Matičky Rusi, protože podporuje holé nesmyslné verze potopení ponorky, jako třeba srážka s Americkou ponorkou, nebo Americká ponorka Memphis po ni vystřelila torpédo, nebo, že se nechal odpálit čečenský terorista, bla, bla, bla. Pravda je jinde. Celý svět ví, jak je Rusko nekvalitní. Bylo dokázáno, že při nakládání torpéd od ponorky se jedno skoro utrhlo z jeřábu a poškodilo se. Jinde by to torpédo tím pádem nenaložili a pro bezpečnost by ho radši dali stranou a naložili nové, ale takhle to v Rusku nefunguje. Tam se i poškozené torpédo naloží a nechá odplout i s ponorkou. Od onen osudné chvíle se z Kursku stala časovaná bomba a odpočítávala se smrt 118 námořníků. Tenbto dokument patří mezi ty horší, viděl jsem ještě jeden dokument o Kursku a ten je výborný, poněvadž ukazuje fakta. Zde by se měl Carré nad sebou zamyslet, že tímto filmem podporuje vládu Vladimíra Putina, vládu lhářů a vrahů. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Docela slušně udělaný dokument o známé katastrofě ruské ponorky Kursk. Bohužel ruská úcta k lidskému životu a také k pravdě je naprosto nulová. Dokument skvěle mapuje okamžiky na ponorce samotné a dění po jejím zmizení. Mlžení ruského velení a Putina, házení viny na všechny ostatní a to vše pak nakonec skončilo nejen smrtí všech na palubě byť některým možná bylo pomoci, ale i utužením režimu Putina. Ten se poučil a tvrdě začal kontrolovat veřejné sdělovací prostředky aby už nemohly klást nepříjemné otázky a obviňovat ruské velení. Dávám za 4 květiny hozené do vln... * * * * ()

Lima 

všechny recenze uživatele

"Nás mnóga". Ačkoliv se pravdu o Kursku už asi nikdy nedozvíme (a tento dokument není vyjímkou), připomínat si, jak to na Rusku chodí, je v dnešní době potřeba jako sůl. Na jedné straně by tato země chtěla být v očích Západu zařazována mezi vyspělé země, na straně druhé nikdo nemůže přehlédnout soustavné porušování lidských práv, utužování režimu pod vedením bývalého agenta KGB Putina a naprosto elementární nedostatek úcty k lidskému životu. Vyměnit několik desítek mladých lidských životů za utajení jakéhosi pofidérního vojenského tajemství - je to vůbec možné? V Rusku naprosto no problem. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Ruská úcta k lidskému životu. Ta nás už asi nepřekvapí. Není nikdy na škodu připomenout si, jak diametrálně odlišný svět se rozkládá tam kdesi na východě... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama