Reklama

Reklama

Narostl mu hřebínek

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1987, 11 min

Obsahy(1)

Jedinečná satira na praktiky úřednického života, nese výrazný rukopis autora scénáře a vypravěče Zdeňka Svěráka. Jeho svérázný humor, podobně jako v kultovním krátkém filmu Rohy, konfrontuje mluvené slovo s obrazovým doprovodem, který zobrazuje desítky známých rčení a běžně užívaných výroků. (oficiální text distributora)

Recenze (47)

helianto 

všechny recenze uživatele

Tohle byla voda na můj mlýn. Miluju hrátky s jazykem, takže u komentáře k tomuto filmu jsem se doslova a do písmene tetelila blahem. Doprovodný text padl filmu jako ulitý, žádná omáčka, ani pomocná berlička. Autor mistrně prokázal, že mu rodný jazyk není cizí. Chytil příležitost za pačesy a s jazykem si pohrál tak lehce, jako ona pověstná kočka s myší, takže nám divákům spadla čelist a mě osobně pohladil duši. Naplnilo mě štěstím, že jsou ještě lidé, kterým krása jazyka leží na srdci. A poslala bych do háje všechny, jímž je bohatství jazyka ... volné a zacházejí s ním tak, že nad tím rozum zůstává stát. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Takýchto pánov Holátkov som vďaka svojmu povolaniu v živote stretla už veľa a vždy ma dokázali neskutočne vytáčať. V nepravidelných maximálne však štvorročných intervaloch sa objavujú a následne vyhasínajú a zostáva za nimi kyslí zápach skazeného systému. Od tohto filmu sa však na túto negatívnu časť kolobehu svojho života začnem asi dívať z iného uhla pohľadu a vždy, keď na chodbe natrafím na nejakého takéhoto "Holátka" tak si s úsmevom na tvári spomeniem na tento úžasný síce krátkometrážny, ale hlboko prepracovaný príbeh. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Rčení a různá přirovnání v animované podobě v reálu použitá satirovaná do úřednického šimlu. Zdeněk Svěrák jasně poukazoval na tehdejší nešvary, ale je dost smutné, že dnešní úřednický svět je mnohem, mnohem horší. Bohužel nadšení z demokracie je o dost víc silnější než potřeba poukazovat na dnešní nešvary. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak to byla bomba! Dokonale natočená krátkometrážní komedie. Vyjádřit animací celý příběh, ale doslova je výborný nápad a se čteným slovem pana Svěráka velmi vtipná podívaná :-) A jak píše Tom_Lachtan (díky Ti za tip), tak jsem taky čekala na to, až kvůli znázorněné pile v ruce pana Holátka řekne ta slova "chtěl ji přeříznout" hihi :-)) ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý animovaný film, kritická satira, která si roztomile hraje s českým jazykem, jak to umí snad jen bývalý češtinář, pan Svěrák. Doslovný překlad/přepis krásné košaté češtiny, navíc s opravdu výbušným překvapením v podobě nevyřčeného (několikráte i zde zmiňovaná pila). Zvolené téma mi přijde na rok vzniku celkem odvážné, ale asi se již doba normalizace uvolňovala. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama