Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 2 (2001) (série)


Den se mi v rukou přelomil (S02E12)

(epizoda)

Obsahy(1)

Byl krátký život Jiřího Wolkra, básníka, jenž miloval svět, skutečně takový, jak jsme se učili ve škole? Otec vyšší bankovní úředník, z měšťanského řemeslnického prostředí, matka ze selského hanáckého rodu byla v domácnosti. Spořádaná a tzv. lepší prostějovská rodina. Syn vzorný žák a posléze student gymnázia, skaut a sokol. Na otcovo přání studoval po maturitě v Praze práva. Co přivedlo mladíka z tohoto prostředí do řad nově vzniklé KSČ? Co v něm probudilo tak silné sociální cítění, které přímo sálá ze sbírky Těžká hodina? Zřejmě především prostředí tehdejší Prahy s převážně levicově orientovanou literární avantgardou, jistě i povaha a mládí. Prostě zcela jiná mladá generace, pro tu dnešní asi nepochopitelná. I v tom je kouzlo a tajemství odkazu skvělého mladého básníka, který už ve dvaadvaceti věděl, že brzy zemře. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Slova tohoto světa jsou příliš těžká pro ptáka, který nad oblaka vzlétla". Zdá se, že jeho rodina byla hodné spořivá. Asi šetřili i na zdravém jídle. Na dnešní stupnici hodnocení bezproblémová, problémová, disfunkční, afunkční by šel zařadit do problémových. Pobavila mě rada lékaře na tuberkulozu "ležte tiše na lůžku". Sám básník k tomu říká "cítil jsem že hrubnu a ztrácím jemná vlákna subtilních myšlenek. Je-li člověk příliš zdráv, pak zabíjí. Každý vítr mě svou molovou písní zkormoutí a odvaje štěstí". ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Silný dokument o básníkovi, "advokátovi chudých" Jiřím Wolkerovi, který zemřel v pouhých 24 letech. Už je to přece jen nějakou dobu, co jsem jej viděla, ale pořád se mi vybavuje básníkova empatie, soucit se slabšími. A pak taky jeho věta pronesená ke konci života "smrti se nebojím, umírání se bojím". ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument umožňuje pochopit některé aspekty života a díla fascinujícího Jiřího Wolkera. Ale nedejte se mýlit označením dokumentární film. Je to rozhlasový pořad, v němž obraz hraje zanedbatelnou roli. ()

Katzenklo 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o příliš edukativní dílo, nedočkáme se zde žádného výčtu Wolkerových sbírek ani niterné analýzy některé z jeho básní. V tomto dokumentu se řeší spíše Wolkerův životní postoj a zkušenosti, jichž nabyl doma na Olomoucku i za studií v Praze. Film je proložen úryvky z jeho deníků i ze vzpomínek jeho matky, hodně času je věnováno příčině a průběhu jeho bolestivého umírání. ()

Reklama

Reklama