Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (49)

liquido26 

všechny recenze uživatele

No, sice to nebyl špatný film, ale trochu míň minut, a víc děje (nejdramatičtější scénou je to, jak Taaffeho poskoci pronásledujíc kočár se Szepsem a Hoyosem) a historické věrohodnosti by tomu rozhodně prospělo. Vzhledem k tomu, že jsem dneska dočetl Rudolfův životopis od Brigitte Hamannové (který mimochodem všem, které by zajímala postava skutečného arcivévody Rudolfa a události v Mayerlingu, mohu jenom doporučit), tak mě historická nepřesnost vytáčela víc než obvykle, protože mám vše ještě v živé paměti. Nevím, jestli byl egypťan Omar Shariff vhodnou volbou pro roli rakouského následníka trůnu, podoba tam skutečně nebyla - zcela chybí Rudolfův charakteristický plnovous a naopak přebývají vlasy, kterých korunní princ moc neměl. Veškeré Rudolfovy zdravotní problémy, jedna z příčin jeho sebevraždy, se přejdou jednou zmínkou o morfiu, jinak je ale jeho zdravotní stav v naprostém pořádku. Rudolf byl ve skutečnosti ke konci života fyzicky i psychicky zlomený muž trpící tehdy neléčitelnou kapavkou. Vztah s Mary Vetserovou je rovněž hodně moc zromantizován a upraven. Mary nebylo dvacet, ale sedmnáct a v době smrti byla asi v pátém měsíci těhotenství. Rudolf sice žádal o rozvod se svou ženou, ale rozhodně neměl v plánu si Mary vzít. Jejich společná sebevražda v žádném případě nebyla z lásky (alespoň tedy z Rudolfovy strany rozhodně ne). Rudolf sebevraždu plánoval již hodně dlouho. Původně chtěl ze života odejít spolu s jinou svojí milenkou Mizzi Casparovou, ale ta odmítla. ... No o historických nesrovnalostech u tohoto filmu by se dalo psát asi ještě hodně dlouho, takže vás tím už nebudu nudit. Jestli máte rádi romantická dramata odehrávající se v minulosti, tak se na to určitě jukněte. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kolem smrti Rudolfa Habsburského, korunního prince, je spousta záhadných okolností a lidé takové záhady milují. Ví se zcela určitě, že se Rudolf zabil i se svou milenkou Marii Vetserovou 30. ledna 1889 v loveckém zámečku Mayerling. Podle něhož se film právě jmenuje. Díky filmu si můžeme udělat jakousi představu o osudu Rudolfa Habsburského. Ovšem milovníci historie z něho nebudou zrovna skákat nadšením tři metry do vzduchu. Omar Sharif je sice hodně charismatický herec, samozřejmě na tom má největší podíl jeho původ,ale na roli Rakušáka se zrovna moc dobře nehodil. Působil až příliš exoticky. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rudolf měl svou alternativu - budoucího následníka trůnu Františka Ferdinanda nebo praprastrýce Jana z Merana; ti také usilovali o své lásky, ale obešli se bez syfilidy a smířili se s následky tzv. mesaliance. Rozumné přístupy k feudální veteši se začaly uplatňovat až ve XX. století. Ale ani to neřeší rezidua této veteše. Rozumnou formu monarchie naznačuje Skandinávie nebo např. Nizozemí, které bylo sto let řízeno ke všeobecné spokojenosti - v klidu a pohodě - ženami. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé rakúsko-uhorské zasadenie, o ktoré sa západná kinematografia až toľko nezaujíma, zaujímavé je aj obsadenie, zlyháva však v preromantizovanej zápletke, ktorá vo veľkej stopáži dostáva priveľa priestoru. A to na úkor zaujímavejších dejových liniek ako je (ne)napredovanie cisárstva, vnútroštátne vzťahy Rakúska s Uhorskom či rodinné vzťahy v cisárskej rodine. Do hlavnej úlohy cisárskeho následníka bol obsadený francúzsky hovoriaci Egypťan Sharif (ale dobre zahraný) a do role rakúskeho panovníka hviezdny britský herec James Mason, ktorý ma bavil zo všetkých asi najviac. Romantický vzťah, ktorý je nosnou časťou filmu, je historicky dostatočne nepodložený a teda dosť fabulujúci. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické historické "kdyby". Kdyby se princ Rudlof dožil nástupnictví po Františku Josefovi, mohlo Rakousko-Uhersko vypadat jinak, kdoví, jak vypadala První světová válka a jaká by dnes byla Evropa. Nestalo se, ale dají se o tom ročit aspoň filmy. Mayerling je rozmáchlý historický projekt s dokonalou výpravou a kostýmy, bohužel silně přeromantizovaný a v závěru přeslazený. "Kdyby" v něm bylo více (nepochybně nesmírně zajímavé) politiky a méně idealizované love strory, bylo by líp. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama