Reklama

Reklama

Rozloučení s Klementem Gottwaldem

všechny plakáty
Československo, 1953, 55 min

Obsahy(1)

Český barevný dokumentární film o poslední cestě soudruha Klementa Gottwalda. Zachycuje Prahu i jiná naše a zahraniční města v okamžicích, kdy se po jejich ulicích rozletěla neuvěřitelná zvěst o jeho smrti, a znovu v nás oživuje bolestné vzpomínky na loučení s milovaným presidentem, zažité před jeho rakví ve Španělském sále a v den pohřbu na cestě lemované tisícihlavými zmlklými zástupy, od Hradu až k Národnímu památníku na Vítkově. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (11)

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Zemřel nám náš velký vůdce, otec a první dělnický prezident starající se o blaho všeho pracujícího lidu velký Klement Gottwald. Proto po něm náš bratrský soused Maďarsko pojmenoval huť. Proto po něm náš věrný spojenec Polsko pojmenovalo novou loď brázdící oceány parník Prezydent Gottwald. Proto za něj mladý čínský národ drží v paláci v Pekingu tryznu. Proto se budou traktory a kombajny sklízející zaslouženou úrodu vyjíždějící z bulhrských storjírenských závodů jmenovat po něm! ... Autorem těchto nádherných slov není nikdo jiný než Pavel Kohout... Nádherná pocta láskyplnému vůdci. Ukáply mi slzy hrdostí, že nejen já ale i my všichni jsme jeho pokračovateli. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Toto jímavé filmové dílo probouzí znovu vzpomínky na bolestné chvíle jara 1953, kdy krátce po zprávě o smrti Stalinově se rozletěla do světa zpráva o smrti jeho žáka, presidenta Československé republiky Klementa Gottwalda. Film zůstane cenným historickým dokumentem o poslední cestě Klementa Gottwalda Prahou a o bolestivém rozloučení celého národa s prvním dělnickým presidentem. Filmový přehled 8/1954 ()

Big Bear odpad!

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne kolik lidí z těch plačících u rakve, bulelo doopravdy a kolik se tam prošlo jen proto, aby se neřeklo... A kolik z těch lidí kteří mčky stáli a zabírala je kamera si asi v duchu říkalo... Dobře ti tak rudá bestie. Mělo to přijít dřív!  Ty tisíce odsouzených v politických procesech, západních letců, vojáků, kněžích, prvorepublikových vlastníků fabrik, sedláků atd... ti všichni si v kriminálech asi oddechli. Pro ně to bylo krásné jaro. Nejdřív Stalin a pak jeho slouha Gottwald. Hlas provázející celý dokument vyjadřuje naději, že se národ zase vzchopí, že stejně jako po Lipanech, Bílé hoře, tak i po smrti Gottwalda se půjde dál. Naštěstí měl pravdu. Sice po Klémovi přišla ještě pěkná řádka rudejch grázlů, ale naštěstí národ se vzpamatoval... Celá ta ideologie byla vskutku obludná. Vycpaná mrtvola v prosklené rakvi na Letné a následné balzamování a vystavování mrtvoly na Vítkově.. brr... Byl jsem tam. Vycpanejh soudruh už tam není, ale z toho psycho místa jde na vás úzkost ještě dnes. Škoda, že nezkapal dřív. Možná mohlo být méně rozsudků smrti, možná mohlo být méně škrtících smyček kolem krků elit našeho národa (to, že se pak soudruzi věšeli navzájem mi ovšem nevadí). Jak moc mi tento dokument připomněl záběry ze Severní Korei, když je tam opustil milovaný vůdce Kim.... Brrrr. Ještě, že už je to pryč, snad navždy. - ODPAD ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Komentář Pavel Kohout. Kdož sů boží bojovníci, hned ze začátku jsem si blinknul... Film je na youtube a je to dobře... Ještě existují Velké loučení s pohřbu Stalina... Film je nabubřelý,patetický velikášský a lzivý....řemeslně slušný ale za obsah 🚮... ()

Gekacuk odpad!

všechny recenze uživatele

Film mě naprosto nepřekvapil a obsahoval přesně to, co asi předpokládali všichni. Propaganda od začátku do konce. Srdceryvné projevy politiků a procítěný komentář herce Beníška. Barvy vybledly stejně jako celý film. Zinscenované i skutečné loučení s žákem Stalina, který skonal o týden dříve. Jinak lafeta s rakví podobná jako při pohřbu ostatních státníků, jen rakev byla prosklená. Gottwald byl později balzamován, ale nakonec raději v tichosti pohřben. Kdo neví, co je kult osobnosti, měl by se na to podívat. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Dívejte se dobře, děti naše. Až vyrostete, dozvíte se jméno tohoto velkého mrtvého a budete slýchat i číst o jeho hrdinském životě.“ Takovýto patos se na diváka line celé tři čtvrtě hodiny . Ale nemohu říci, že bych se nudil. Tento film je jakýmsi zhuštěním komunistické rétoriky, ideologie a způsobu práce s filmem, s dokumentem, s lidmi. Když umí člověk trochu číst mezi řádky, stává se pak ironicky pomník Gottwalda jeho vlastní obžalobou. Potěšily mě dobové záběry Prahy, hlavně Letné, opulentní vojenská přehlídka a vskutku masové davové scény z Václavského náměstí. Ač vypravěčův komentář působí notně idealisticky a neživotně, líbil se mi jeho klidný přednes a krásná čeština. ()

ssarka odpad!

všechny recenze uživatele

co slovo, to perla...šílenost...synové lidu, buďte tvrdí jako železobeton, já bych spíše řekla, buďte tvrdí jako Klémovi játra...ale to bych to už znovu nikde nenapsala, že? ()

Reklama

Reklama