Reklama

Reklama

Hrály dudy

  • angličtina The Bagpipes Play… (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1953, 14 min

Obsahy(1)

Film je součástí a byl vydán na DVD s názvem Film - náš pomocník.
Rozsáhlá kolekce informačních a osvětových filmů z let 1948 až 1959 reflektuje proměny české společnosti 50. let v jejích pracovních zvyklostech i volnočasových aktivitách. (Filmexport)

Recenze (5)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Ale jo!“ dostává jako odpověď soudruh Režný a už si pilně a rychlostí znalce zapisuje do deníčku. Právě ono „sbírání“ lidových písniček a tanců je velmi (nechtěně) zábavné, na druhou stranu pak přijde jejich realizace nadšenou mládeží, a když si odmyslím „nekrojový“ oděv, který působil jako pěst na oko, jejich vystoupení se mi líbilo a zaujalo mě. Čistý průměr. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Josef Režný se časem doby stal klasikem hraní na dudy s chodským repertoárem, profilové CD mu vyšlo v 90. letech u Bontonu, tady je mlád a jezdí na motorce po terénu. Vyšší hodnocení dává díky dokumentaristickým hodnotám, samotného Rychmanův snímek je konvenčně pojatý. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Folklórn snímek o Prácheňském souboru lidových písní a tanců, vedeném ve Strakonicích pod taktovkou místního učitele Josefa Režného, vášnivého sběratele lidové slovesnosti a písní. Snímek poukazuje na kulturní význam regionu jako kraje strakonických dudáků a rodiště Františka Ladislava Čelakovského. ()

ripo

všechny recenze uživatele

Práce sběratelů starých lidových písní a tanců je velmi záslužná, neboť díky jim mohou dnes naše umělecké soubory čerpat z bohatého odkazu minulosti. „Prácheňský soubor lidových písní a tanců", který je jedním z nejlepších souborů v Čechách, našel v osobě učitele Režného, sběratele lidových písní a tanců, výborného vedoucího. Jeho práci a práci celého souboru je věnován film „Hrály dudy", který je určen širší veřejnosti, osvětovým složkám, ale také školám, závodním klubům a tělovýchovným složkám. Filmový přehled 10/1954 ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama