Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1828. Dvanáctiletý Max (Denis Lavant) tulák a neúspěšný sebevrah, potkává nekonvenčního pastora Ambroise (Pierre Richard). který v chlapci objevuje geniální vlohy pro šachovou hru. Odjiždějí tedy spolu za titulem šachového šampióna. O čtrnáct let později je z Maxe napudrovaný dandy, který je obklopen tichem a tajemstvím. Do jeho světa má přístup jen jeho trenér a ochránce Ambroise. Chystá se velice podivný turnaj, připravený markýzou z Theux (Catherine Deneuve), která se rozhodne dát jako cenu svoji vlastní dceru Anne Lise. Zúčastní se ho i tehdejší mistr lord Staunton (jediná skutečná postava tohoto jinak smyšleného příběhu).V elegantních zámeckých zahradách se odehraje rozhodující partie, která nebude probíhat pouze na šachovnici. V sázce budou duše a dokonce i životy hlavních protagonistů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Trochu retardovaný dámský gambit z 90.let. Problém duševní nemoci mezi šachisty je tedy vážné téma. Příkladem může být Bobby Fischer že. Podobným hráčem je Teimur Radjabov, který v roce 2003 ve Španělsku porazil Anatolye Karpova. Na filmu je asi nejlepší soundtrack. Hudbu složil Frédéric Devreese oceněný cenou Georgese Delerua. ()

Milos74 

všechny recenze uživatele

Kvalitu většiny uměleckých děl, filmů tedy nevyjímaje, prověří čas. Šachovou partii jsem viděl krátce po jejím natočení na dnes už neexistujícím filmovém festivalu a při odchodu z kina z ní měl lehce rozpačité pocity. Ty se pak ve mě uležely a film ve mě zůstal. Přestože je to už skoro dvacet let a viděl jsem ho jednou jedinkrát, dokážu odvyprávět jeho děj, což se o většině filmů následujících říct nedá. Snímek nezaznamenal žádný větší úspěch, lidi šli do kina na legraci s Richardem a nečekali vážnou roli v neméně vážném lidském příběhu. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film je celý věnovaný královské hře. Skvostně nakostýmováno, interiéry také veliíce nádherné. Pierre zde představuje pastora a ochránce šachového génia, který má vnitřní problém sám se sebou a se ženami. Poeticky laděný příběh, nejedná se o žádné velké drama, zkrátka příjemný film, ovšem pozor z té ladnosti občas až nuda pocítěna. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přestože ve filmu hrají Pierre Richard a Catherine Deneuve a hrají velmi dobře to hlavní zde po herecké stránce odtáhne Denis Lavant a předvádí opravdu exceletní heecký výkon. Celý film je skvěle napsaná ukázka lidských charekterů a povah, kdy povaha a chování lorda Stauntona mě připomínalo Bohouše Sobotku. Příbeh se odehrává v krásných zámeckých interiérech a exteriérech, které svou měrou pomáhají nezůčastněnému diváku zúčastnit se této velmi silné lidské partie. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vynikající film s Pierrem Richardem v netypicky vážné roli. Richard potvrzuje, že není jen tím velkým taškářem, ale skvělým hercem. Nenapodobitelný též Denis Levant v roli geniálního šachisty Maxe, postiženého, ošklivého, výstředního, přesto však citlivého člověka, marně hledajícího své místo na zemi v kulisách první poloviny 19. století. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama