Reklama

Reklama

Veselý cirkus

  • angličtina The Merry Circus
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1951, 12 min

Obsahy(1)

První český, takzvaně papírkový, neboli ploškový film se zkloubkovanými papírovými loutkami. (oficiální text distributora)

Recenze (13)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Povedený, výtvarně nápaditý a zvláštní snímek, zcela zaměřený na jemně nostalgickou atmosféru cirkusového prostředí. Podivuhodné spojení výtvarných technik našich animátorských velikánů Seydla, Tichého a Trnky. Film je tak koláží jednotlivých přístupů a pohledů na kouzlo cirkusu. Celé spojení působí velmi organicky a zahrnuje části mistrně sentimentální - akrobatická čísla na visuté hrazdě - i lidsky úsměvná a dětsky fraškovitá - balancující medvídek. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Nemý úžas dieťaťa nad svetom cirkusu. Poskakovanie cvičených zvierat, sledovanie artistických kúskov so zaťatými perami a doširoka otvorenými očami, klaunovské pády a vtipy. Snáď si to väčšina pamätá. A ak aj nie, Trnkova adaptácia s použitím výtvarných rukopisov troch rozličných animátorov dokonale prenáša atmosféru z návštevy predstavenia veľkého šapitó s blikajúcimi žiarivkami, ohlasovaného plagátmi s vyrehotanou klaunskou gebuľou týždeň dopredu. Rôznorodosť výtvarných prístupov neviedla síce k prílišnej súladnosti jednotlivých postavičiek (skôr ku kolážovitej skrumáži), dokonalé spracovanie neustáleho pohybu, atmosféry a zaujímavých akrobatických kúskov však tento nedostatok mnohonásobne vynahradili . ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Podivné a strašidelné (asi jako všechny filmy, co se odehrávají v cirkuse). Ovšem animace těch artistů na visuté hrazdě je úchvatná. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Poetickou atmosféru cirkusovýh vystoupení nemohl z českých animátorů zpracovat nikdo jiný než Jiří Trnka, opravdový mistr lyrického vyprávění. V potemnělém šapité sledujeme postupně několik akrobatických i komických čísel. Trnka rezignoval na jakoukoli narativní liniii, vše se nese ve značně pomalém rytmu. Cirkus by měl ale diváka neustále překvapovat, vyvádět z míry a bavit, tento mě spíše uspával (i když docela příjemně). Dobrou volbou pro zpracování tohoto tématu jistě byla "laciná" plošková technika, kterou bych osobně během eskamotérských čísel využila ještě víc... 2 a ½* ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Tuleni, obecenstvo a klauni mi opravdu naháněli hrůzu.. Na druhou stranu medvídek, krasojezdkyně a především rybí provazochodec byli k sežrání. A vystoupení artistů bylo okouzlující! Čekala jsem prostě jen cirkusové vystoupení, nic víc - nic míň.. Ale závěr se obyčejnému vystoupení vymykal a bylo to prostě milé, takže díky tomu pod 3* nepůjdu. A navíc mi filmík připomněla, že už jsem v cirkuse nebyla ani nepamatuju! :)) (Shlédnout můžete zde a zde.) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je animace, která rozhodně nesedne každému a je to důvod, proč jsem již při různých příležitost, některé filmy od Jiřího Trnky označil za celkem děsivé. To publikum, které se objevuje v několika prostřizích, ať už statické nebo tleskající, je skutečně jak z hororu. Rozhodně ale musím ocenit, že se Jiří Trnka pustil i do této vizuálně těžko uchopitelné a divácky přívětivé animace. Ukazuje tak možnosti takových filmů, které nejsou malé, záleží jen na představivosti. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Veselý cirkus je rozpustilou animovanou zábavou pro menší děti. Ty ostatní dokáže zaujmout způsobem provedení (figurky jsou vystřiženy z papíru) a výtvarným stylem (vedle samotného režiséra Jiřího Trnky se na něm podíleli malíř, jevištní výtvarník a grafik cirkusové tématiky František Tichý, malíř, grafik a ilustrátor se svým výrazným rukopisem Kamil Lhoták, a malíř, scénograf, ilustrátor a typograf Zdeněk Seydl). Po výtvarné stránce se jedná o skvostné (navíc hravé) filmové dílko z dílny mistra Trnky. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nechci nijak snižovat uměleckou nebo historickou hodnotu, ale objektivně vzato, jde o nudnou kreslenou reportáž z cirkusu (asi nepřekvapí, že obecně nemám cirkus rád...) bez hlubší myšlenky. Možná by mohl zaujmout předškolní děti, ale ty už jsou zvyklé na jiné animace. ()

Mackin 

všechny recenze uživatele

Zajímavě animované cirkusové představení skládající se z několika různých výstupů. Nic víc, nic míň. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Nejvíc asi zaujme provazochodící (a posléze i -jezdící) ryba, na závěr se točící za pusu na visuté hrazdě, a medvědice balancující na židli na flašce a držící v každé končetině něco, včetně kočárku s mládětem. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Animované vystoupení klasického cirkusu bez nějaké příběhové zápletky. V době vzniku to stačilo, byli tehdy cirkusem fascinovaní. Z podprůměru to vytahuje jedině Trnkova osobitá poetika. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Cirkus se mi na sklonku dětství bůhvíproč zprotivil, takže dodnes nejsem schopen se nadchnout pro poklony Chagalla, Tichého a dalších včetně Trnky. Při sledování "Veselého cirkusu" mě pronásledoval příměr : zatímco forma (spíš zajímavá než krásná) se předvádí jako artista na visuté hrazdě, obsah podoben onomu davu diváků sedí a přihlíží. ()

Reklama

Reklama