Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nadaná holčička Akeelah, intelektuálně převyšující své vrstevníky se dostává, po povinném školním kole spelování, do rukou bývalého učitele, který v Akeelah vidí veliký potenciál vyhrát celostátní soutěž. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

S Akeelah se dají udělat dvě věci.Buď film zavrhnout a poplivat za všechna žánrová klišé a že jich je, vykonstruovanost, předvídatelnost a blablabla... všechny ostatní žvásty, co používa(jí) zdejší přemoudřelá (j)elita. Nebo si film prostě a jednoduše užít a nechat se unést jednoduchým lidským příběhem o jednom splněném dětském snu. Strukturou je film naprosto totožný jako 99% amerických sportovních filmů (z outsidera/rebela hrdinou), takže pokud tento patos nesnášíte, filmu se vyhněte, pokud to máte rádi, tak můžu jen popřát dobrou zábavu a sem tam vám jistě zvlhnou oči. V mém případě průměrné hodnocení nic neřeší, takže v rozhodování mezi dvojkou a čtyřkou se přikláním k vyššímu číslu. Neškodné, naivní a sympatické. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

D-O-C-E-L-A D-O-B-R-Ý. Spelovací soutěže jsou v americké kultuře, narozdíl od té evropské, děsně populární a zřejmě proto se u nás Akeelah and the Bee do veřejné povědomosti nikdy nedostane. Což je docela škoda. Hodnotím někde mezi 3 - 4 hvězdy. Jelikož se ale ve své podstatě jedná o klasickou kostru - skrytý talent (Akeelah - Keke Palmer) za pomocí zapšklého mentora (Dr. Larabee - Laurence Fishburne) objeví své přednosti a zapálí se tak pro svou věc, přiklonil jsem se k nižšímu počtu. Akeelah and the Bee je ale velice příjemnou oddechovkou, která má ambice dojmout a určitě si zaslouží být viděna. Bacteria don't exist on the moon. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné překvapení, vyprávějící o dívce z dysfunkční rodiny, která překvapivě vyniká ve spelování a to natolik, že se účastní i celostátní soutěže. Příběh je poskládaný ze standardní kostry a nepřekvapí vývojem, ani rozuzlením, ale na druhou stranu je natolik zajímavý a dobře zahraný, že mu absence originality, vůbec neškodí. ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Tohle opravdu ne! Akeelah není výstižný název - Akeelah malá citová vyděračka, nebo snad ještě líp Akeelah a slzný plyn, by lépe vyjářily co divák může od filmu očekávat. Něco tak prvoplánového jsem už opravdu dlouho neviděla. Příběh ve zkratce - jak se z malé geniální černošky ( = outsiderky) stane díky odhodlání, tvrdé dřině a samozřejmě nezměrné lásce, hvězda a miláček celého národa. Koncentrát Ameriky. Doug Atchinson vzal snad všechna existující novodobá americká filmová klišé, slepil je dohromady hromadou odporně slizkého patosu a zasadil je kam jinam než do černošské chudinské čtvrti... A čeho dosáhl? 76% na čsfd a 7.7/10 na imdb. Asi budu taky brečet! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to má nejednu silnou scénu, skvělou kameru a herecké výkony a pak taky poutavý děj. Dokážu si představit, že by se mi Akeelah and the Bee líbilo, dokonce si dokážu představit, že bych tomu i napálil plný počet. Kdyby ten film vypadal úplně jinak. On už ten námět "looser zjistí, že je v něčem dobrý a pak s tím vyhraje soutěž a zamiluje si ho celý svět" přímo zavání tím, čím většina jemu podobných. A tohle není bohužel žádnou velkou výjimkou. Je to film složený z mnoha kýčovitých a klišovitých scén (mrtvý tatínek, ke kterému Akeelah vzhlížela, učitelovi zase zemřela dcera na vážnou nemoc, maminka Akeelah vystudovala na doktorku, ale neměla odvahu tu práci skutečně dělat...), naprosté předvídatelnosti (snad jen jednu věc jsem od počátku neodhadl) a citového vydírání. A ani jednoho zde není tak málo, abych to toleroval. Navíc to místy sklouzává až k parodii - především u scény, kde Akeelah začne pomáhat s učením místní obávaný gang (!!!). A samozřejmě se nám tu hlavní hrdinka zamiluje, aby tu i nějaká láska byla... Některé postavy jsou skutečně kýčovité, ale i tak mě některé zaujaly - především Dylan, který tu má za všech asi největší charakter a ve finále jsem mu to vítězství přál trochu víc, než Akeelah (ale ani ona nebyla nesympatická). I zde vykreslený svět je moc mírumilovný, všichni jsou v něm vlastně strašně hodní a rádi se vším pomůžou... Je to jak z nějakého paralelního světa. Ale i přes to všechno to na mě stejně zapůsobilo a ve finále i trošku dojalo. A to jsem dost cynický. Jak moc za to může um režiséra a jak moc to je jednoduchým citovým vydíráním, netuším. Ale silné 3* tomu dám. Proč ne víc jsem zde už rozepsal. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Film bol natočený za 31 dní. (ShortyIC)
  • Prvý film od štúdia Starbucks Coffee. (ShortyIC)

Reklama

Reklama