Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 605)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky za silný emoční pocit, i když bych ho nejraději vyměnila za úplně jiný emoční zážitek, a to za takový, ze kterého bych měla radost a ze kterého bych mohla nějakou dobu čerpat ... Nijak zvlášť se mi nelíbil příběh, ani hudba, prostě vůbec netuším proč tento film má tolika kladných hodnocení ... Co je tak uchvacujícího na zfilmovaných detailech vraždění, nenávisti ... Na konci bylo vše jasné, jak to s tím fantasy světem vlastně bylo ... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Láska, která mě nedojímá, krutost, která se stane rutinou a pohádková atmosféra, která nedokáže pro svou roztříštěnost poskytnout potřebnou útěchu. Del Toro si vzal příliš velké sousto, které se mu rozpadlo na dva velké drobky. Jeden o něco menší, sladký a přesto nedochucený, druhý okoralý, skoro až tvrdý. A vůbec ne chutný. Střípky fascinujícího světa, vydařená atmosféra víl, Fauna i stvoření z Oféliiných úkolů, to jsou aspekty, které mě prostě musely dostat. Jenže tu pořád zůstává druhá část s partyzány, věčnými nezdary a divokou zarputilostí kapitána Vidala. Když se scénář snaží diváka až příliš trápit "zlými příhodami", začne mi to vadit. Ale když se zádrhel, neštěstí nebo katastrofa skrývá za každým rohem, zmizí soucit s hlavními hrdiny úplně. Proti Hellboyovi nacpanému nápady k prasknutí překvapivě sešněrovaná a jednostranná odbočka nikam. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to skvelá vojnovo ladená fantasy dráma od Guillerma del Tora. Má výborný príbeh o dievčati, ktoré v priebehu občianskej vojny v Španielsku prichádza spolu so svojou tehotnou matkou na vojenskú usadlosť uprostred lesov, kde jej nevlastný otec, nekompromisný vojenský veliteľ tvrdo potláča povstanie partizánov. Ale s tvrdými podmienkami s množstvom okolitej krutosti sa jej pomáha vyrovnať tajomná postava, Faun, ktorý verí, že je stratenou dcérou kráľa čarovnej ríše, ale musí to dokázať splnením niekoľkých úloh. Spracovanie sa mi veľmi páči, zápletka už na prvý pohľad pôsobí zaujímavým dojmom, ale zároveň cítiť, že sa tu dá toho veľa pokaziť, no to sa našťastie nestalo. Už od začiatku to navodí takú príjemnú atmosféru a získalo si ma to naplno, postupne sa rozvíjajú dve línie úplne odlišných žánrov, teda vojnová dráma a fantasy, pričom obe sú zvládnuté perfektne a skvelo funguje aj ich kontrast, takže si vôbec neprekážajú, ale vzájomne pomáhajú. Navyše výborne fungujú aj postavy a vzťahy medzi nimi, je tu mnoho skvelých scén, za celý čas som nenarazil na nič, čo by mi prekážalo a celé to vyvrcholí vynikajúcim záverom, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie scény vôbec. A k tomu ešte chválim, že je to celé podané takým neutrálnym spôsobom, aby si divák sám vybral, ako si chce celú zápletku vyložiť, teda či sa jedná o skutočnosť alebo len o detskú fantáziu, pričom som si to svoje vybral, ale skvelo to funguje v oboch prípadoch, takže na tom vôbec nezáleží. Takže prakticky naplno sú využité aj jednotlivé žánre, nejaké veľkolepé bojové sekvencie sa tu samozrejme nedajú, ale aj tak je vojnová dráma podaná výborne, kruto, nájde sa tu aj niekoľko dosť surových scén a fantasy celkovo moc neobľubujem, ale toto je iný prípad, je to také temné, miestami takmer až hororové fantasy s viacerými zaujímavými postavami, takže aj toto môžem len chváliť. A ani celkovej dráme nemám čo vytknúť, navyše to celé pôsobí tak pesimisticky, čo tomu ešte dodáva na pôsobivosti. Herecké obsadenie je výborné, najväčšiu pozornosť si získajú postava dievčaťa a vojenského veliteľa, ale je tu množstvo výborných postáv, okrem nich ma bavila hlavne domáca a doktor. Réžia a technická stránka sú perfektné, Guillermo del Toro tu predvádza skvelý výkon, vizuálna stránka, atmosféra a prevedenie oboch hlavných línií, k tomu ešte fungujú aj emócie, tu sa nedá absolútne nič vytknúť. A páči sa mi aj hudba. Faunov labyrint je skutočne výnimočný film a to prakticky vo všetkých ohľadoch, mám ho veľmi rád, videl som ho už viackrát a o plnom hodnotení tu nemusím ani chvíľu pochybovať. 87% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro umí! Vymazlený film, který je sice o chloupek slabší, než typově podobný Princ bez království (či Ďáblova páteř, chcete-li), ale jinak opravdu skvostný. Parádní, pohádkou líznutý příběh o dívce, která možná byla kdysi princeznou navenek, ale určitě byla vždy úžasnou princeznou ve svém srdci. Uff, proč jsem na tenhle film čekal tak dlouho? P.S.: Celkem chápu, že některé uživatele tahle perla přiměla ke grafomanským orgiím, nicméně občas si říkám, že někdo by dokázal z psychologického hlediska rozebrat i exkrement.... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý má všetko, čo kedysi mali a dnes už nemajú burtonovky - duchovný obsah v objatí úžasného vizuálu. Jedinečné fantasy skĺbujúce fantaskný svet predstavivosti dievčatka s najkrutejšou tvárou sveta dospelých. Dva silné filmy v jednom, smerujúce k nečakanému, poetickému vyústeniu s veľkým myšlienkovým presahom. Faunov labyrint je akoby adaptácia slohom bohatého fantasy románu, scenáristicky perfektne upravená pre veľké plátno. A génium Guillerma tkvie v tom, že ho stvoril bez akejkoľvek predlohy, iba podľa vlastného, natoľko komplexného scenára. Že je celý z jeho hlavy. Nastavenie desivého rozmeru filmu činmy postavy Sergi Lópeza hneď v úvodných minutách je diskutabilne brutálny, ale dokonale funkčný ťah! ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Del Toro tvrdí, že ve dvanácti letech viděl vylézat z babiččiny almary Fauna. Jeho silně věřící babička ihned zavolala exorcistu. (hippyman)
  • Zbraň, kterou ve filmu používá kapitán Vidal (Sergi López), je slavná samonabíjecí pistole Luger P.08. (Gypaetus)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama