Reklama

Reklama

Hellboy 2: Zlatá armáda

  • USA Hellboy II: The Golden Army (více)
Trailer 1

Nejproblematičtějšího zaměstnance přísně tajného Úřadu pro paranormální výzkum a obranu tentokrát čeká opravdu náročný úkol. Syn vládce podsvětí, princ Nuada, totiž porušil křehké příměří, které panovalo mezi lidmi a jeho říší, čímž nastartoval příslovečné peklo na Zemi. A má být ještě hůř – Nuada se snaží zkompletovat sbírku artefaktů, jež mu mají pomoci oživit Zlatou armádu, nezničitelná mostra, která za pár minut udělají z lidstva ohrožený druh. Aby toho nebylo málo, Hellboye rozptyluje i lehce italská domácnost, kterou má se svou Liz. Tváří v tvář ohrožení světa musí jít rodina stranou, a tak se zaměstnanci nejtajnějšího ze všech tajných úřadů vypraví do tábora nepřítele, aby zastavili Zlo, ještě než se stačí vyvalit na Zem. Vy se vydáte s nimi, a protože vás povede režisér s nedozírnou výtvarnou fantazií, připravte se, že uvidíte, co jste asi ještě neviděli. (Bontonfilm)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 078)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na pětaosmdesátimilionový budget předvádí del Toro neskutečně výpravné divadlo, kde se však poněkud ztratil samotný děj. Pryč je ta vypiplanost prvního dílu, kdy zaláskovaný ‚rudoch‘ trousil suché hlášky a v temných uličkách to sem tam nabančil jiným monstrům. Jde to sice do hloubky jakés takés mytologie, jen by si k tomu del Toro musel vzít ještě půlhodinu navrch, aby celý ten kolos opravdu válel a ne jenom skákal z místa na místo, aby to všechno sfouknul za dvě hoďky. Naštěstí je to pořád dělané s tou zanícenou tvůrčí láskou k látce a celé to tu dobu příjemně baví. Slabší 4*. PS: Věřím, že pod Jacksonovým patronátem bude Hobit neskutečná pecka. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, tak od režiséra skvělého Faunova Labyrintu, Ďáblovy páteře a prvního Hellboye bych čekal něco víc. Jako všechny filmy Del Tora je i tohle skvěle vizuálně zpracované, ale příběh jde na pozadí stovkám druhů potvor. Je tu plno dobrých nápadů a princ Nuada je sympatický "zločinec", ale než se s postavami stihnete sžít, příběh velmi rychle končí a já bych chtěl ještě. Přijde mi to jako moc rychlé nahlédnutí do světa, který bych chtěl detailněji prozkoumat, ale místo toho musím sledovat plytký příběh. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po obavách z přeplácaného vizuálu a překombinovaného děje přichází po dokoukání úleva, že pokračování Hellboye je stejně dobré, jako jeho první díl. Ron Perlman už sice není tak suchý hláškař a jeho prostor je zmenšen na úkor Abe Sapiena, ale tohle vynahrazuje vynikající záporák, který sice umí jen kung-fu a máchat kopím, jenomže celkově jako postava se do filmu hodí mnohem více, než hlavní záporák z dílu prvního. Navíc ta přehlídka nejrůznějších monster je úchvatná a oproti jedničce (kde byly všehovšudy snad jen dvě monstra + Beran a Roden) je to obrovské plus. Selma Blair rozhodně na 36 let nevypadala, ale její postava mi přišla nejméně zajímavá, naopak jsem byl potěšen vždy příjemným Jeffrey Tamborem a novou tváří Klaussem. Scéna s Hellboyem v šatně (bitka s dvířkami od skříněk) nejlepší z celého filmu. Selma Blair byla zajímavá nejméně, ale její ženský protějšek princezna Nuala si mě získala hned v první scéně a právě ona je pro mě z filmu tou nejlepší postavou. Hudební stránka překvapivě horší než minule (Elfmann vystřídal Beltramiho), ale vizuál rozhodně lepší a toho Oskara bych letos opět přiřknul del Torovu dílku. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak jo, trvalo mi skoro deset let, než mi došlo, že to je vlastně komedie, ale tak aspoň konečně mi to došlo, že. Seth MacFarlane dělající německý přízvuk mi hází mnoho různých flashbacků na Family Guye, což filmu celkově asi může jenom přidat kredit. Bělovlasý princ je velký krasavec a Doug Jones je zřejmě bůh s mnoha očima. Kdyby nebyly všechny akční scény tak strašně dlouhé, tak bych byla snad ještě pozitivnější. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Torro už ve Faunově Labyritu prokázal značnou fantazii, co se výtvarné stránky týče - jedno zda svou nebo jeho spolupracovníků. V tomto směru Hellboy 2 bez problémů naplňuje vysoká očekávání do něj vložená - fantasy žánr zřejmě tým inspiruje. Zápletka, která se opět točí kolem záchrany světa, nepatří k nejoriginálnějším, což na první pohled scénáristovi nelichotí, jenže, na druhou stranu, to, jak organicky začleňuje fantastický mýtus do moderního světa, je skutečně obdivuhodné. Navíc svět představený v novém Hellboyovi obsahuje spoustu drobných nápadů, které když se dají dohromady, vytvářejí převelice pestrý, živoucí svět. Můžou to být nadpřirozené bytosti, kouzelné zbraně či magie sama. A přece vidím kaz. Jsem totiž spíše zastácem než odpůrcem komplikování komiksových postav, rozhodně mi nestačí, že jsou svérázné (v tomto ohledu ani jim nemohu nic vytknout). Jejich vnitřní život by měl velmi podstatně reagovat na to, co zažívají. A je tu několik scén, které mi říkají, že se tak docela neděje. Nejmarkantnější zdá se mi (SPOILER) scéna, ve které Anděl dává Liz vybrat mezi přežitím lidstva a Hellboye. Nejenže Liz, u které by se to pro její zamilovanost dalo jakž takž pochopit, nesžírají výčitky a pochyby, ale ani další postavy, především Krauss, neprojevují o její rozhodnutí poslat lidstvo do pekel ani jen zájem. Dalo by se to vysvětlit jen tím, že jsou všichni přesvědčeni, že Anděl kecá. Proč si to pak ale nesdělí. Toto rozhodnutí je navíc zjevně součástí mnohem většího příběhu, než představuje Zlatá Armáda, a nepříliš do zbytku filmu zapadá - leda by bylo pokračování. KONEC SPOILERU. Značnou naivitou a neumětelstvím rovněž dýchá odpor davu k Hellboyovi - další nepříjemně zapamatovatelná scénka. Stejně tak i lásky našich hrdinů, které nebýt mezi komiksáky se zvláštními schopnostmi, by nejspíš i u dalších diváků vzbuzovaly podezření z povrchnosti a naivity. Naštěstí jde o vady nepříliš velké, na film se kouká docela dobře a tak s klidným svědomím uděluji tomu Rudému, tentokrát skutečně sympaťákovi, silné ***. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (38)

  • Místo, v němž odpočívá Zlatá armáda, bylo nejdříve zamýšleno jako podvodní, ke kterému by protagonisté museli doplavat. Od toho se nakonec ustoupilo kvůli nákladům. (Poker_Face)
  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 76 milionů amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 168,3 mil. (NIRO)
  • První, co Del Toro o filmu řekl, bylo: "Chci víc příšer. Mnohem víc." (hippyman)

Související novinky

Netflix chystá seriál Diablo

Netflix chystá seriál Diablo

22.09.2018

Streamovací služba Netflix připravuje animovaný seriál z herního světa Diablo od společnosti Blizzard Entertainment. Projekt momentálně chystá (nebo to alespoň řekl v již smazaném tweetu) scenárista… (více)

Hellboy sprintuje před kamery

Hellboy sprintuje před kamery

07.07.2017

V Hollywoodu obvykle trvá mnoho let dostat film před kamery, takže je vcelku šokující, jakou rychlostí se hýbe kupředu reboot Hellboye. Ještě na začátku roku to vypadalo, že máme šanci na klasickou… (více)

Hellboye čeká reboot

Hellboye čeká reboot

09.05.2017

Guillermo del Toro nedávno oznámil, že je třetí Hellboy opravdu mrtvý. Studio Universal mu definitivně řeklo, že o pokračování Zlaté armády nemá zájem, o to překvapivější jsou tedy zprávy, že se… (více)

Hellboy 3 stoprocentně nebude

Hellboy 3 stoprocentně nebude

22.02.2017

Guillermo del Toro před pár týdny probudil naděje na třetího Hellboye. Po twitterové anketě slíbil, že film znovu probere s comicsovým tvůrcem Mikem Mignolou i s Hellboyovým představitelem Ronem… (více)

Reklama

Reklama