Reklama

Reklama

Pí a jeho život

  • USA Life of Pi (více)
Trailer 1

Chlapec, tygr a oceán. Strhující dobrodružství nečekaných trosečníků v dojemném příběhu o lidské víře a naději... Působivý vizuální snímek Pí a jeho život byl natočen podle stejnojmenného románu kanadského spisovatele Yanna Martela. Kniha poprvé vyšla v roce 2001 a následujícího roku byla oceněna prestižní britskou literární Man Brookerovu cenou. Děj zachycuje životní vyprávění hlavního hrdiny s jednoduchou přezdívkou Pí, jemuž se podařilo přežít námořní katastrofu na palubě záchranného člunu ve společnosti bengálského tygra. Filmového zpracování se ujal slavný režisér Ang Lee (Ledová bouře, Tygr a drak, Zkrocená hora), jemuž se podařilo jednoduchý příběh převést ve velkolepou vizuální vizi o lidské víře. Za ztvárnění výpravného spirituálního dobrodružství byl Ang Lee nakonec odměněn Oscarem v kategorii za nejlepší režii. Snímek dále získal ocenění za nejlepší kameru (Claudio Miranda), vizuální efekty a filmovou hudbu. (Česká televize)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (1 108)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Magee / Námet: Life of Pi by Yann Martel | Hudba: Mychael Danna | Produkcia: Ang Lee, Gil Netter, David Womark | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Rythm & Hues, Fox 2000 Pictures | Rozpočet: 120 miliónov $ | Tržby: 595,575,705 $ || Už z traileru bolo jasné, že tvoriaci tím bude mať veľmi ťažkú prácu pri udržaní gradačnej tendencie deja s predlohou, ktorá sa z 90% odohráva na záchrannom člne - knižku som síce nečítal, no na základe propagačného materiálu som tušil, že to bude "slano-centrické". Stalo sa tak. | Under construction | Videno v CinemaCity Zličín, Praha, 5.1.2013 | ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vizuální Honosný Triumf Filmové Kinematografie!! Příběh je zasazen do pozdních 70 let a vypráví o Indiánském Teenagerovi (Pi Patel) ve filmu pič*s, který je uvězněn na záchranné lodi uprostřed Pacifiku! Režisér nám naservíroval perfektní Survival plný kreativity! Life of PI není pouze obyčejný příběh o člověku,který se snaží přežít v boji s přírodou, ale také silný příběh, který nám odpovídá na otázky typu " Co odlišuje člověka od zvířete?" Nebo zajímavěji " Co Když se člověk stane zvířetem ?" Life of pi je tedy vzácný mistrovský kus, který může sloužit jako model né pouze pro Perfektní adaptaci knihy a 3D filmy! ( sorry avatare, byl si nahrazen!) ale také pro filmy založené na intrikách člověka s přírodou ! Impresivní Zážitek! ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Syrově nekompromisní neobajkové usvědčení víry jakožto obezličky. Taková je předloha. Nikoli však i tato ilustrační adaptace, které celou látku utlumuje do rodinně snesitelné formy a je spíše čarokrásnou pohádkou o víře. Je to prostě koťátko perské košišty a nikoli dospělý tygr bengálský. Veškerá syrovost (a tím i mrazivá působivost na které to celé stojí) je tedy ty tam; od krmení až po vynechání pasáže setkání se slepým námořníkem. Což má za následek, že zdejší (mimochodem debilně podaná) "disneyovsky" upravená verze pointy nedává skoro smysl a vzbuzuje spíše ty nesprávné otázky. Až na tento "detail" Lee nelehkou látku zvládl se ctí. Speciálně jakmile se dostane na širé moře, tak exceluje a to zdaleka nejen vizuálně. Filmařsky mnohdy bezkonkurenční; v čele s dosud nejlepším vizuálním efektem v dějinách - Richardem Parkerem. Škoda tedy nijakého prologu a otřesného závěru. PS: Dabing je učiněné peklo na Zemi. Špatný jako dlouho žádný jiný a lidé za něj zodpovědní by zasloužili vehnat do Bumbálkova výběhu během krmení. Co naopak mile překvapí je 3D, které je využito nad očekávání nápaditě i smysluplně a nikoli pouze pro efekt. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé dobrodružství, ovšem někdy trošku nudné a zdlouhavé. Celý příběh se odehrává ve Francouzské Indii, když tedy nepočítám Tichý oceán, což je pro Hollywoodský film poměrně neokoukané. Jde vlastně o to, že japonská loď, na které se hlavní hrdina Piscine Molitor Patél plaví, zasáhne velká bouře, která ji potopí. On přijde o svou rodinu a je nucen sdílet svůj člun s tygrem. Měsíce ubíhají a vy sledujete, jak se π s tygrem skamarádí a navzájem si pomáhají, aby přežili. Co se týče technologie, je to velice pěkně provedené, tygr vypadá opravdu jako pravý tygr a vše je krásně barevné. Pro menší děti to však nejspíš bude i tak nudné. Film se honosil 3D, které má být opravdu k něčemu a nemá zapadnout do tuctových postkonverzí, které se dělají jen pro dolárky. Osobně to tak růžově nevidím, nutno však říct, že vše opravdu vypadá pěkně a u mě je zřejmě problém v tom, že 3D neholduji. Na závěr dodám, že vyvrcholení příběhu přineslo filmu jednu hvězdičku navíc...80%...[28.12.2012_Cinestar_Plzeň] ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Plný počet len za tigra? Áno. V podstate súhlasím so všetkým, čo napísal Sawy. O živote Pí-ho sa toho až tak veľa nedozvieme. Úvod sa mi zdal málo magický a záver, mám na mysli vymyslenú/alternatívnu verziu príbehu Pí-ho, pôsobí navyše. O bohu sa tu melie zbytočne dosť a neuveriteľný príbeh Pí-ho by sa dal vysvetliť i ako vôľa prežiť s malým zázrakom dohromady. Isté však je, že od kedy začne búrka v oceáne a loď sa začína potápať, zažral som sa do príbehu tak, ako naposledy pri premiére Avataru. Pred návštevou kina som sa utešoval, že snáď ten tiger dostane na plátne aspoň 10-20 min. A tu zrazu viac ako hodina !!! Tento výlet na lodi s bengálskym tigrom bol pre mňa šialený zážitok. Triky sú úžasné, tiger je takmer ako živý a na lodi je to boj na život a na smrť. Určite nie žiadne rozprávkové priateľstvo, akoby sa mohlo z plagátu zdať. Milujem tieto filmy o človeku a prírode a takmer 3/4-tina filmu je pre mňa nezabudnuteľná. S tigrom a Pí, som tam bol duchom aj ja. 3D verzia ma vôbec neudivila a radšej by som volil 2D. Za výsledok musím dať plný počet, nemôžem inak a nenormálne sa teším na blue ray, keď si to vychutnám v krásnych farbách a opäť pocítim ostré tigrie pazúry...100%. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (32)

  • Tabu (Gita Patel) a Irrfan Khan (Pí Patel St.), ktorí hrajú vo filme matku a syna, sa stretli už pri nakrúcaní snímky Menovec (2006), kde stvárnili manžela a manželku. (ambrosko1)
  • Jméno tygra, který se plaví v člunu s Píem (Suraj Sharma), je Richard Parker. V nedokončeném dobrodružném románu Edgara Allana Poea "Příběhy Arthura Gordona Pyma" se vypraví příběh čtyř námořníků, kteří se octnou na vraku lodi a čelí hladovění. Trosečníci losují, aby určili, kdo z nich bude obětován pro záchranu zbylých tři. V tomto fiktivním příběhu muž jménem Richard Parker vytáhne nejkratší dřívko a je okamžitě zabit a sněden zbylou trojicí. V roce 1846 mezi jednadvaceti ztroskotanci lodi Francis Spaight byl jistý Richard Parker, ale obešlo se to bez kanibalismu. V roce 1884 se potopila jachta Mignonette. Zachránili se čtyři lidé a jedním z nich byl plavčík Richard Parker, kterého ostatní zabili a snědli, za což pak byli odsouzení k trestu. Další Richard Parker byl účastníkem vzpoury v anglickém válečném loďstvu v posádkách Spithead a Nore v roce 1797, během které vzbouřenci trpěli hlady. Spisovatel Yann Martel, který v roce 2001 napsal román "Pí a jeho život", použil toto jméno pro bengálského tygra, což vysvětlil tím, že "tolik Richardů Parkerů muselo něco znamenat". (Aelita)
  • Pí (Suraj Sharma) nebol nikdy na lodi so skutočným tigrom. Ten bol spracovaný hi-tech CGI technológiou. Skutočný tiger bol použitý iba pri niektorých scénach, ako napríklad v tej, kde pláva vo vode. (ambrosko1)

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Zemřel herec Irrfan Khan

Zemřel herec Irrfan Khan

29.04.2020

V 53 letech zemřel hvězdný indický herec Irrfan Khan. Příčinou byla infekce tlustého střeva. Od roku 2018 zároveň bojoval s rakovinou. Herce mohou diváci znát nejlépe z rolí jako Pí a jeho život,… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

Tak o čem bude tajuplný Tomorrowland?

28.08.2013

Epické sci-fi Tomorrowland, jehož první klapka padla v pondělí ve Vancouveru, je dalším filmem Brada Birda, kterým se pokusí zopakovat famózní úspěch Mission: Impossible – Ghost Protocol, případně… (více)

Reklama

Reklama