Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý novinář (O. Vízner) přichází do šlechtického sídla udělat interview s významným panem Wilewským (B. Polívka). Ten je právě zaneprázdněn zubařem, a tak se novináře chopí jeho tchán (R. Hrušínský). Starý pán vypráví, jak se tehdy nevýznamný pan Wilewský stal jeho zetěm. Podařilo se mu totiž vloudit na slavnostní večeři klubu a tam se zmocnit klubového zlatého servisu. Barvitá historka starého pána poslouží novináři k vydírání. Jenže historku vyslechne ještě někdo jiný… (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

honajz 

všechny recenze uživatele

Jako, špílců je tam hodně a natočené je to skvostně ve skvělých reálných kulisách, ale přece jenom pokus rozmělnit Chestertonův příběh a pokusit se o vtip na druhou, ten se nějak moc nepovedl, a vlastně ani to s tím zubařem moc vtipné nebylo (až na Markétu Zmožkovou jako sestřičku, moc hezky se na ni koukalo), nu a Hrušínský hrál svůj standard, nic víc. Popravdě, když už to tvůrci chtěli dotvořit, čekal jsem údernější pointu. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie natočená podle motivů G. K. Chestertona. Do šlechtického sídla přichází novinář O. Vízner za účelem vytvoření interview s významným britským aristokratem, kterého ztvárnil B. Polívka. Ten je však zrovna zaneprázdněn, a tak novinář vyzpovídá místo něho starého pána, čestného předsedu Klubu zlatého servisu, jehož představoval národní umělec R. Hrušínský. Stařec velmi sugestivně popisoval, jak mladý B. Polívka přišel do jeho sídla, jak došlo ke ztrátě zlatého servisu, z něhož se při klubových hostinách jedlo a jenž byl vnímán jako ústřední prvek a nedílná součást klubových diskuzí. Jako už mnohokrát herecký výkon této české herecké legendy pozvedl celkové vnímání snímku, avšak v tomto případě byla předloha natolik nezajímavá a slabá, že toho moc s nepodařeným filmem nesvedl. Hrušínského projev je vskutku jediná část v tomto čtyřicetiminutovém filmu, jež snese alespoň nějaká měřítka. V menší roli komorníka se objevil E. Jegorov. Naděje na alespoň trochu zachraňující závěr vzaly bohužel za své, neboť pointa tohoto snímku spočívá v tom, že ke ztrátě onoho zlatého servisu dojde na základě vyprávění pamětníků znovu. Ve výsledku však toto vyvrcholení podtrhuje velmi slabou dějovou úroveň filmu K. Smyczeka a pouze kvůli panu Hrušínskému uděluji dvě hvězdy. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná jednohubka o zlatém servisu, jenž ovlivňuje život několika postav filmu. Samozřejmě vynikající byl šlechtic Rudolfa Hrušínského, Bolek Polívka zase dostal prostor pro svou mimiku. Závěr byl lehce předvídatelný, ale vtipný. ()

Adah 

všechny recenze uživatele

"Zjistili, že Lord Koeningborg má milenku, lord Essex milence, a hrabě Hilton... dokonce zpíval v mládí VE SBORU!!" Prostě britská předloha. :D A nemůžu si pomoct, ale Polívka je v těch scénách z výroční večeře totální Mr. Bean! Kdyby nebyl film z roku 87, dala bych krk na to, že se u Beana inspiroval. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád pana Smyczka, pana Hrušínského a pana Polívku. Těšil jsem se, že je uvidím společně. Mám neméně rád G K Chestertona a tato povídka otce Browna je podle mne jedna z jeho velmi dobrých.  Ale tady to dohromady nefunguje. Nejde o to, že jsou drobně změněné reálie, to je vedlejší, ale kámen úrazu je podle mne v tom, že styl hraní k sobě nepasuje a  pan Smyczek to nedokázal tentokrát vyřešit. Pan Polívka hraje celým tělem, pan Hrušínský obličejem a hlasem, komika a přehrávání k tomu nesedí. Dvojitý vtip s fotografem je jenom vcelku zbytečný, posun do komiky už je horší, on otec Brown má také žertovné povídky (záhadná kniha a mizení lidí například), ale hodně odlišně. Takže asi problém je v obsazení pana Polívky jako komika a tomu, že si hraje po  svém a neladí se stylem pana Smyczka, myslím. Ostatně ani paní Chytilová ho v Dědictví (což je točené zhruba ve stejné době) nezvládla a podařilo se to až později jiným - Musíme si pomáhat a Pelíšky, ale to je o víc než 10 let později. - Škoda, jinak je to na koukání moc hezky a jako obvykle u pana režiséra citlivě natočené. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • V čase 8:19 se objeví obraz, na kterém je namalována podobizna Jiřího Kodeta, který přitom ve filmu vůbec nehraje. (Stefi_836)
  • Film byl natočen na státním zámku Sychrov. (petrsv)

Reklama

Reklama