Reklama

Reklama

Letopisy Narnie: Princ Kaspian

  • USA The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (více)
Trailer 6
Dobrodružný / Rodinný / Fantasy
USA / Polsko / Slovinsko / Česko, 2008, 150 min

Princ Kaspian z rodu Telmarínů, právoplatný dědic trůnu, bojuje se svým strýcem, samozvaným králem Mirazem, o moc a je pronásledován jeho poskoky, kteří mu usilují o život. V nouzi zatroubí na čarovný lesní roh a pomocí teleportace přivolá ze školních lavic zpět čtveřici sourozenců z válkou sužované Británie, aby mu pomohli naplnit dávné proroctví. Za pomoci skřítků, kentaurů, minotaurů, mluvících zvířat a dalších členů živočišné říše budou muset Kaspian, Petr, Zuzana, Edmund a Lucie bojovat o zdánlivě ztracený trůn, pomstít smrt Kaspianova otce a obnovit stav spravedlnosti v říši, kde se sourozenci odměnou za svou statečnost stali králi a královnami. Podaří se jim zachránit Narnii a vrátit jí dávno ztracené časy svobody a štěstí? (TV Nova)

(více)

Videa (8)

Trailer 6

Recenze (653)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Prakticky totožné klady a zápory ako v predošlom dieli, jediné čo sa skutočne zmenilo su detskí predstavitelia, ktorí za ten čas stihli o niečo podrásť. Adamson sa podľa očakávaní za tie tri roky z predošlých chýb nepoučil a z údajne zaujímavej predlohy nevyžmýkal nič viac ako len neškodnú a niekedy až sterilne vyznievajúcu naivnú rozprávku, ktorej by skrátenie rozhodne nezaškodilo. Ale byť dieťa, tak som v siedmom nebi, je nutné oceniť aj na prvý pohľad zaujímavejší príbeh, čo však z toho, keď jeho veľkú časť zaberajú nie príliš zvládnuté bojové scény. Korunu všetkému nasadzuje nepresvedčivý Kaspian, ktorý má od charizmatického lídra veľmi ďaleko. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Po zklamání z prvního dílu jsem napsal, že na druhou Narnii nepůjdu. Už tenkrát jsem ale tušil, že vzhledem k mým synátorům to nebude tak jednoduché. Člověk míní a děti mění. Jak se začaly objevovat první komentáře a hodnocení, začala ve mě vzrůstat zvědavost. Proč se právě v tomto případě od sebe tak markantně liší pohled hodnotících na CSFD a na IMDb? První Narnie kromě úvodu s bombardováním Londýna, popravy Aslana a Ledové královny v akci už moc světlých momentů nenabídla. Zato byla k mání spousta táhnoucí se nudy, nějací ti ukecaní hlodavci, nikdo tam nikdy nekrvácel... Ale nechme toho a pojďme k věci: Včera jsme na tom byli. U začátku s porodem jsem si chvíli myslel, že jde o ukázku z nějakého úplně jiného filmu, který nebude zrovna pro děti. Říkal jsem si, že se zřejmě vloudila nějaká chybička, a brzy se vše vysvětlí. Jenže ona to opravdu byla druhá Narnie. Začala jízda. Shrnu to: Všechny boje naprosto dechberoucí, skoro žádná nuda, semtam příjemné překvapení, jen mluvící myšák s mečíkem byl skoro stejný opruz jako Kocour v obludném Shrekovi 2... Kdyby první Narnie byla na téhle úrovni, tak bych si tenkrát tolik nestěžoval. A být malý kluk, jsem teď u vytržení. Takhle furt musím myslet na to, jak kurevsky dobré bitky tam byly, a v jak překvapivě uspokojujícím množství. Obzvláště noční přepadení hradu bylo lahůdkové! A závěrečná bitva (včetně jednoho napínavého souboje muž proti muži) trvá asi tak půl hodiny v kuse. Výživné. Kdyby na konci úplně vypustili Aslana, a nechali ho jen jako zjevení ve snu jedné z dívek (scéna asi tak ve čtvrtině filmu), byl bych v extázi. Takhle to přece jen ztrácí body. Jak působil Aslan v jedničce důstojně, tady se nakrucuje jako papež při setkání s partou svých hardcore fans. Ale ani lev ani myšák naštěstí nemají ve filmu tolik prostoru, aby zcela zničili dojem z téhle jinak parádně natočené bojové (!) fantasy. Ani tentokrát se sice nedočkáme žádných krvavých cákanců á la Barbar Conan nebo Excalibur (i když pozor: budete-li sledovat pozorně, nějakou krev určitě zahlédnete), ale už je to mnohem mnohem lepší než minule. Konečně někdo pochopil, že i děti dokáží ocenit trochu toho brutálního násilí. Připadá mi (stejně jako Jindrosovi), že zdejší špatné hodnocení je jen papouščí efekt, spuštěný Civalem a spol. Možná jednou, až sem na databázi vtrhnou děti, které na Narnii momentálně vyrůstají, průměrné hodnocení a názory na tento film se budou výrazně měnit. Normálně bych dal za 3*, ale toto není normální situace. A proto lehce nadsadím. Musím. Z kormidlování filmové fantasy do neškodně mírumilovných vod už totiž nemám takový strach jako ještě před třemi lety. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Deti boli a budú spokojné, ale v očiach nás dospelých táto fantasy asi ťažko niekedy prekročí prah priemeru. Výborné a zaujímavé scény ako úvodná scéna s vlakom, ľadová stena s uväznenou kráľovnou či všetky scény s Astanom sa striedajú s trápnymi, kde sa deti hrajú na statočných bojovníkov. Toto je schéma ktorej sa pravdepodobne budú tvorcovia držať aj v nasledujúcich dieloch, preto je to vopred čitateľné a len ťažko nás v deji niečo zaskočí. Pozrel som si to s deťmi na tv JOJ v HD, ale bolo to utrpenie. Keď som dobre počítal, tak bol film rozdelený asi siedmymi reklamami, priemerne asi po 7-8 minút...Komerčné televízie sú majstri v tom, ako vám doslova zhnusiť zážitok z filmu a ako urobiť z dvojhodinového filmu trojhodinový. Zlaté dvd a blueray...60%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Za Narniuuu, za Aslanaaa! Tak takéto prázdne výkriky si scenáristi môžu strčiť niekam! Je síce pravda, že tvorcovia priblížili príbeh tentokrát viac dospelejšiemu divákovi, za čo im patrí pochvala, no zároveň si musia uvedomiť, že podobnými klišéovitými príhovormi v rozhodujúcich scénach filmu si reputáciu a dôveru k ďalším dielom jednoducho nezískajú. Scény bojov majú neskutočne monštruózny spád, sú originálne a napínavé. Ale stavať celú úspešnosť filmu len na nich je ozajstná trúfalosť, ktorá sa im tentokrát znova vypomstila. Ukončenie filmu potešilo, detskí herci mali na mňa tentokrát lepší vplyv, no priehľadnosť scenára, ťažkopádny rozjazd filmu a niektoré rozvláčne scény ho razom sekundy zmazali. Pokračovaniu dávam šancu len za predpokladu výmeny (hlavných vinníkov) štábu, prítomnosť Aslana je podmienkou. 65%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Blablabla... Kaspian je celkom sympaťák... blablabla... zabite niekto Petra!... blablabla... ha, súboj Kaspiana s Petrom, zabi ho, Kasp, zabi hooooo!... Bože, to je nudne zrežírovaný film... zašliapne už niekto toho šermujúceho hlodavca?!... blablabla... ale tie triky sú fakt pekné, aj výprava, aj zbrane a kostýmy... blablabla... zííííív... blablabla... hmmm, celkom pekná scéna s nočným náletom na hrad zlého kráľa... blablabla... zííííív... začína záverečná polhodina... aha, "záber kopírujúci Pána prsteňov" číslo 150... ale čo to, čo to? Začínam sa baviť... bitka je celkom maso... wow, tá vodná bytosť je jasná nominácia na efektového Oscara... blabla... sklapni Ass-lan, vieme, že si alegóriou na Krista, musíš to tlačiť tak polopaticky?... blabla... nie, neoživujte tú zasranú myš!!!... blabla... fajn pesnička... zííííív... ()

Galerie (86)

Zajímavosti (36)

  • Evropská premiéra se odehrála 17. června 2008 v Praze. (Larrysbride)
  • Herci a štáb pocházeli z patnácti různých zemí zemí světa, mezi které patřily Česká republika, Nový Zéland, Spojené státy, Velká Británie, Austrálie, Kanada, Německo, Polsko, Slovinsko, Španělsko, Mexiko, Itálie a Francie. Při natáčení se mluvilo více než devíti jazyky. (POMO)
  • Počas nakrúcania musela cateringová spoločnosť denne zabezpečiť jedlo pre približne 1100 ľudí. Spolu bolo pripravených vyše 200 tisíc jedál. (markuser)

Související novinky

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

Watchmen, Green Hornet a Narnie 3 v ohrožení

27.12.2008

Takhle o svátcích bychom samozřejmě měli informovat výhradně vesele a optimisticky. Místo toho se však tento týden objevilo několik pochmurně laděných zpráv. Nejvíc hýbe internetem (a žlučí filmových… (více)

Useknutá Narnie

Useknutá Narnie

28.11.2008

Zatímco ve včerejší novince jste četli o jedné obdivuhodně se rozbíhající filmové sérii, dnes je tady jedna, která se možná dočká konce dřív, než se o tom producentům zdálo. Ano, řeč je o Letopisech… (více)

Úbytek capartů v Narnii

Úbytek capartů v Narnii

24.06.2008

Princ Kaspian je z komerčního hlediska rozhodně zklamáním. Zatímco první Letopisy Narnie s rozpočtem 180 vydělaly téměř 750, dvojka s náklady 200 prozatím jen s námahou šplhá k třístovkové hranici … (více)

Lev, čarodějnice a druhý díl

Lev, čarodějnice a druhý díl

28.11.2006

Popularita střapaté anglické siroty s jizvou na čele a úspěch filmové adaptace legendární trilogie Pán prstenů to byly hlavní impulzy, které před před pár lety spustili mánii po všem, co by se dalo… (více)

Reklama

Reklama