Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Motion Picture Association of America uděluje filmům známky - G, PG, PG-13, R, NC-17 - aby se američtí rodičové, kteří se neorientují v moderní kinematografii, mohli rozhodnout, na jaká dílka pustit svá dítka. Režisér snímku Kirby Dick si vzal na mušku metodiky posuzování této organizace - že zvýhodňuje velká filmová studia, že je zaujatá proti sexuálně explicitnímu obsahu, a tak podobně. Na pomoc mu kromě soukromé vyšetřovací agentury přišla slavná filmová jména v čele s Darrenem Aronofskym (FONTÁNA), Kevinem Smithem (FLÁKAČI), nebo Mattem Stonem (SOUTH PARK). Málokterému dokumentu se podaří něco změnit, tomuto se to zřejmě povedlo, neboť na počátku roku 2007 MPAA ohlásila změny, jež by měly vést k větší transparentnosti rozhodovacího procesu. (lukax)

(více)

Recenze (35)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Dokument o MPAA a o jejím určování klasifikace přístupnosti filmů, která se v U.S.A. narozdíl od nás bere velmi vážně a kinaři ji dodržují mnohem svědomitěji než u nás, což v důsledku vede k tomu, že filmaři jsou nuceni dělat kompromisy, aby se nepřipravili o moc tržeb. A spousta amerických filmů tak bohužel není tak dobrá jak by mohla být. Tuto klasifikaci určuje sbor hodnotitelů (cenzorů), jejichž jména MPAA drží v tajnosti, údajně aby na ně nemohl být činěn nátlak. Režisér Kirby Dick si ale najal soukromou detektivku (ženská varianta detektiva), zahráli si spolu na špiony a podařilo se jim totožnost cenzorů vypátrat. A zjistili přitom zajímavé věci. Třebaže podle pravidel se hodnotící komise skládá z "průměrných amerických rodičů" (to je asi něco jako běžný prací prášek), kteří mají potomky ve školním věku, a funkční období je max. asi 5 let, v praxi tomu tak vždy není. A i z archivních záběrů s Jackem Valentim (předsedou MPAA, dnes již naštěstí mrtvý) je zřejmé, že tento sivý a vetchý strážce mravní čistoty amerických dětí je buďto prolhaný parchant, nebo senilní blázen, v každém případě byl z titulu své funkce velice nebezpečný. Perlička na závěr: Když Kirby Dick odeslal svůj film MPAA k zhodnocení, obdržel nejpřísnější rating NC-17 (potrefená husa?). Ale zdá se, že ten film měl smysl, protože 17.1.2007 MPAA ohlásila změny v ratingovém systému, doufejme že k lepšímu. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Trochu lacině a průhledně se zdejšímu fanouškovskému publiku předhazuje dokument o cenzuře hollywoodských fláků (ano, nazývejme věci pravými jmény, protože v důsledku to plní cenzorské účely), které by bez zásahu ratingového oddělení MPAA měly zřejmě být naplněné sexem až po okraj. ;-) Trochu uznání pro práci "raterů" lidi - na jednoho Aronofského musí vidět deset nejrůznějších Scary/Date/Epic/Disaster/Superhero Movie. Tomu říkám práce na prd, z toho bych také zblbnul. :-) Ale kdybych se jmenoval Dick jako pan režisér, tak bych se zásahy proti erotice měl krapánek osobnější problém. Z vyšetřovací linky šlo vytřesat více, ale nechat zhodnotit "ratery" dokument o nich samotných byl velmi vtipný nápad. 65 % ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Zábavný, zajímavý a závažný dokument o tom, kdo v Americe rozhoduje o přístupnosti (a tím leckdy o možném úspěchu) filmů. Ani ta vyšetřovací linie (odhalující, kdo jsou ti konkrétní lidé v komisi MPAA) není nezajímavá, snad nemusela být jen tolik upřednostněná. Že je něco shnilého v království hollywoodském si člověk dovodí i tak. ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Cenzura v plný síle, dokument, který mě spíše naštval, než potěšil, ale to hlavně proto, že vidím, jak debilní tahle MPAA je. Není to jako v minulosti, tady vám nikdo ani neřekne, co máte přesně vystřihnout, protože se nejedná o cenzuru, prostě ten film rovnou potopí, dostat hodnocení NC-17 vlastně znamená znehodnocení filmu a propadu popularity, tohle je prostě hnus. Osobně mi nevadila ani vyšetřovací linka, jo byla nudnější než rozhovory se slavnými režiséry, ale vůbec mi tam nevadila, ani jsem se nenudil. Kirby Dick se toho nebojí a jeho poslání filmu přímo komisi bylo dokonalý, jejich kecy o tom, co tam bylo špatně a proč má film takový a takový rating byl vtipný. Jako největšího komika bych ocenil Valentiho, který si tak strašně sral do huby, že to začalo bejt vtipný, divím se, že takovýho dementa ještě někdo nezastřelil. Skvělej dokument, sice není moc objektivní, ale takhle to je lepší, hlavně se tam neříkalo nic, co by nebyla pravda, prostě to bylo podáno tak, jak to je, nebo bylo v době točení tohoto dokumentu. 80% ()

imf 

všechny recenze uživatele

Adrian to řekl za mne, linie se soukromými detektivkami byla zřejmě Dickovým pokusem o parodii a jen zbytečně zpomalovala servírování faktů a vložky v podobě zpovědi režisérů. Běžný lid možná tohle rozptýlení potřeboval, já tedy ne. Pokryto slušným způsobem, natočeno drze, ale člověk se stejně nezbaví pocitu, že se mohl dozvědět víc. ()

Zajímavosti (1)

  • Tento film/dokument bojující proti ratingu filmů je v USA skutečně oficiálně nehodnocen. MPAA (organizace pro rating) si ale neodpustila mu neoficiálně udělit NC-17 (nejvyšší nárok na přístupnost). Ani v dalších zemích mu ale jeho obsah neodpustili. Ve většině zemí na film mohou jen dospělí. Například v Malajsii byl zakázán úplně. (hippyman)

Reklama

Reklama