Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná, stárnoucí francouzská vévodkyně Sofie, vdova po rakouském šlechtici, žije ve Vídni. V hektické atmosféře konce 19. století cítí velmi přesně blížící se zánik starého aristokratického světa. Indický jasnovidec usměrní svými věštbami její plán. Vévodkyně koupí na vídeňském předměstí Aspern osamělou vilu a s velkou pompou ji hodlá přeměnit na jakýsi tajemný hotel... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Velký herecký koncert Květy Fialové. Televizní inscenace Ohňostroj v Aspern podle knižní předlohy Ladislava Fukse Vévodkyně a kuchařka patří k těm opomíjeným filmům, které dokazují výjimečnost této nezapomenutelné herečky. S nadsázkou by se dalo říct (nejen díky lehce rozpoznatelnému Fuksovu rukopisu), že zde paní Květa předvádí tak trochu "spalovače mrtvol" v ženské osobě. Hraběnku, která vládne ve svém hotelu, přijímá hosty, koketuje na téma smrt a sama tajně připravuje odstranění několika osob... Paní Květa hraje roli jakoby psánou přímo na tělou s ohromnou noblesou sobě vlastní a jejímu manželovi, režiséru Pavlu Hášovi, se podařilo vytvořit dokonale temnou, v některých scénách přímo morbidní atmosféru a to bez jediného záběru na skutečnou mrtvolu nebo jakoukoliv krev!!! Jak fascinující... a správně ironicky vtipné. Z řady skvělých herců mi vedle pak utkvěl v paměti Josef Vinklář jako vlastník "technicky pokrokového" muzea smrti. ,,Jak vidíte, u nás je všechno názorné, jako v obrázkovém katalogu, který právě moje firma zavádí... Stačí sebemenší pohyb člověka pokládaného za mrtvého, záklopka se otevře, do rakve bude proudit čersvý vzduch a zvoneček nad rakví přivolá rozruch. Zachrána falešných pohřbů naprosto nepochybná..." :-)) ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Čím delší, tím nudnější. 1)  Na skromné poměry československých televizních studií má snímek slušnou atmosféru, zejména díky hercům. Ta, pravda, už nepůsobí tak exkluzivně jako v době svého vzniku, ale produkt se dá konzumovat docela dobře i dnes, pokud tedy vám nevadí pomalá hrkavost s nepřesnou dobovou lokalizací._____ 2)  Notoricky známé pražské lokality totiž zastupují vídeňské, což v době vzniku asi moc nevadilo (kdo tehdy znal Vídeň), ale dnes to působí značně nepatřičně._____ 3)  Fuksovu předlohu jsem nečetl a proto nemohu posoudit, jestli působí taky tak nanicovatě jako inscenace sama._____ 4)  Když mám navíc příslib vévodkyně Sofie (My nejenže nebudeme šetřit, budeme rozhazovat oběma rukama.), není už nic, co by mi zabránilo objednat si u majitele pohřebního ústavu Josefa Vinkláře rakev, která mě zachrání od falešného pohřbu. ()

Galerie (5)

Související novinky

Květa Fialová 1929 - 2017

Květa Fialová 1929 - 2017

26.09.2017

Po dlouhé nemoci zemřela ve věku 88 let herečka Květa Fialová. Narodila se v české kolonii u slovenského Fiľakova do rodiny plukovníka letectva. Spolu se sestrou Blankou navštěvovala katolickou školu… (více)

Reklama

Reklama