Reklama

Reklama

Za nepřátelskou linií

(neoficiální název)
  • Finsko Etulinjan edessä (více)
Finsko, 2004, 125 min

Režie:

Åke Lindman

Předloha:

Harry Järv (kniha)

Hrají:

Tobias Zilliacus, Ilkka Heiskanen, Christoffer Westerlund, Kim Gustafsson, Martin Bahne, Carl-Gustaf Wentzel, Jan-Christian Söderholm, Sampo Sarkola (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hlavními hrdiny tohoto válečného filmu je skupina finských vojáků a švédských dobrovolníků, kteří čelí obrovské přesile Rudé armády během tzv. Pokračovací války. Vědí, že musejí vytrvat, pokud chtějí, aby jejich vlast zůstala i nadále svobodná. Jejich největší zbraní je jejich vůle, vytrvalost a kamarádství. I díky tomu finský David stále odolává sovětskému Goliáši. Pak ale přichází mohutná ruská ofenzíva. Odolá hrstka odhodlaných mužů zdánlivě nekončícímu přívalu rudoarmějců? (Petulka88)

(více)

Recenze (24)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Že byla finská válka dost tvrdá, netřeba dvakrát psát v tomto komentáři. Finové se ubránili více jak jednou takové přesile ruských vojsk, které si chtěli smlsnout na finské zalesněné krajině. Jenže netušili, že Finové jsou horké hlavy a po vybojování si svobody se své země jen tak pustit nehodlali. A do toho znali finské zimy a svoje okolí, které je od shora až dolů víceméně neměnné. Lesy, jezera, lesy, jezera...Každopádně klobouk dolů finské armádě, která jako jediná dokázala sovětské armádě vzdorovat. Mrzí mě ale, že tvůrci tohoto filmu odvyprávěli až dokumentárně přesně příběh, ale zapomněli trošku na osobitost jednotlivých postav a samotný příběh. Každopádně prolínání s vyprávěním opravdových veteránů a skutečnými záběry si mě tento film dokázal získat. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu zdanlivo kľudná , sem tam krátke bojové stretnutia inak život v zákopoch, ...druhá polovica, rusi pomaly ožívajú (skončila blokáda Leningradu) a trúfajú si ísť aj severnejšie cez kurilsku úžinu jedna z veľkých bitiek pri "bráne do Fínska" - (Tierharra), kde nie veľká jednotka s ohromnými stratami zvládla protiútok rusov a zabránila ich pochodu na Helsinky. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Drsná realita války tentokrát z Finska a to o konfliktu, na který z oblasti válečných filmů nejsme zrovna zvyklí. Finsko je napadeno Sovětským svazem a jako obvykle jde o všechno. Příběh je natočen na základě skutečných událostí, tudíž v něm jsou vyobrazeny i skutečné postavy. Scénář se snaží věrně držet deníků a fotografií Harryho Järva, který v roce 1942 coby poručík velel průzkumným a bojovým jednotkám pěchotního pluku IR 61. Neobvykle natočený snímek představuje událost, o kterém se filmy nijak vehementně netočí a těžko říci proč. Našedlý filtr obrazu podtrhuje atmosféru a vlivem vypravěče navozuje až dokumentární dojem. Faktem je, že se celý koncepce filmu pohybuje na hranici právě mezi hraným filmem a hraným dokumentem. A to se zdá být docela chybou. Snímek tímto ztrácí napětí, a pocit nebezpečí. Zkrátka to jako celek vyznívá jen jako obyčejná vyprávěnka, dokonce až s dvouhodinovou stopáží. Což znamená, že něco jako u válečného filmu z Hollywoodu plného bojových scén, drsných výjevů a srdcervoucích emocí se bohužel dočkat nelze. Na nějaké hrdinství se také nehraje. Armáda působí jako celek, kde každý spoléhá jeden na druhého. Bojové scény samozřejmě na správný válečná žánr obsaženy jsou, ale nejsou hlavní devízou komplexního děje. Snímek jen poukazuje na historické události dle deníků a fotodokumentace a nic víc. Tedy co se týče problematiky hrozby na finském území, jednání, řešení problémů a hlavně velení a snahy o splnění úkolů. Svou určitou váhu v rámci historie snímek má a to už hlavně ve faktu, že nepřátelští agresoři v době druhé světové války nebyli pouze Němci a Japonci. Je to sice jen takový obyčejný letmý pohled do minulosti, ale za shlédnutí určitě stojí. ()

kedu odpad!

všechny recenze uživatele

Pokračovací válka finských fašistů a německého wehrmachtu s vojsky SSSR je ve filmu vyobrazena následovně. Finové a Švédi (asi také fašisté) se nijak fašisticky neprojevují - nehajlují a podobně. Sovětští vojáci ve filmu mají roli stafáže, do které se střílí a jsou vykreslovaní vo roli jednoznačnýc nepřátel... Jaká je pravda? Finové kooperovali s Německem až do konce války. Německu vydali více jak 2000 židů, což byla jedna s podmínek pomoci finské armádě proti armádě Rudé. Šlo o armádu fašistickou ve všech směrech, ale to film velmi taktně zamlčuje. Zde na ČSFD to nikomu nevadí, asi jako u většinu jiných filmů zkreslujících autentickou historii. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Severania v poslednej dobe naozaj takmer každým filmom potvrdzujú svoje filmárske kvality. Oceňujem hlavne celistvejší pohľad na taktiku Fínov, ktorí početnej ruskej armáde dokázali dlho vzdorovať. Výborné boli scény nočných prepadov, brodenie sa snehom a likvidácia Rusov v zákopoch. Táto partizánska taktika filmu dominuje, väčšinou sledujeme akcie dobrovoľníkov, kde fínsky vojaci o počte 6-10 mužov dokazujú, že moment prekvapenia znamená takmer vždy víťazstvo. Po technickej stránke ma film milo prekvapil. Pyrotechnici sa vážne vyriadili. Filmom sa mihne pár dobových čiernobielých záberov, ale nerušia a celkom dobre zapadli. Škoda, že hlavný hrdina v závere akosi nedostal dosť priestoru,ale inak veľmi vydarený vojnový film. Fíni valcujú...80%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Pokračovací válka byl konflikt mezi Finskem a Sovětským svazem probíhající mezi lety 1941-1944. Bylo to v podstatě pokračování tzv. Zimní války (1939-1940). Výsledkem sice bylo sovětské vítězství, ale Finové Rudé armádě způsobili obrovské ztráty a udrželi si svou nezávislost. (Petulka88)
  • Jedným z alternatívnych názvov filmu je aj Beyond the Front Line. (MikaelSVK)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na juhozápade a východe Fínska, v blízkosti ruských hraníc. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama